Han öppnade restaurang för igelkottar

Lars Danielsson och igelkottarna i hans trädgård.
Igelkottarna har det tufft i torkan. Det har inneburit rusning till Lars Danielsson trädgårdsrestaurang. ”Jag vill tro att jag bidrar till den biologiska mångfalden”, säger hovmästaren.

Redan när Lars flyttade in i huset i Varberg på 80-talet började igelkottarna komma på besök i trädgården. Många några år och färre andra. Under regniga somrar har igelkottarna hållit sig i skogen intill och letat mask och möss. Torrare somrar har de varit fler i trädgården. Men bilden är i alla fall att det är fler igelkottar som lärt sig vägen till Danielssons trädgård genom åren.

– 2016 hade vi åtta stycken här, det tyckte ju barnbarnen var jättetrevligt, berättar Lars Danielsson.

Expertens guide om beskärning för olika sorters rosor

I år har det, som bekant, varit varmt och torrt länge. Lars berättar att den första igelkotten dök upp redan i maj och rekognoscerade.

Från början av juni har Lars Danielsson satt ut vatten och mat till igelkottarna. Och från midsommar har det varit en rejäl ruljans.

– Då kan man säga att restaurangen öppnade, säger hovmästaren som bjuder på vatten i skålar och torr kattmat som fuktats.

Många gäster sedan midsommar

Lars och hans fru Christina Claeson har räknat ihop gästerna. Det rör sig om fyra vuxna och sju ungar som kommer till skålarna från flera olika väderstreck. Gästerna kommer både tidigt på morgonen och sent om kvällen. Aptiten är god och bordsskicket överlag godkänt.

Lars berättar dock om en udda igelkott, som han inte kände igen sedan tidigare, som dök upp häromdagen och betedde sig lite burdust vid den gemensamma skålen.

Hushållets katt har lärt sig att låta gästerna vara i fred och Lars och Christina kan sitta och iaktta gästerna på avstånd. Och det finns olika personligheter bland igelkottarna.

Lars Danielsson berättar bland annat om en igelkott som han kallar ”den kavate”. Han är, som namnet antyder, inte lika tillbakadragen och skygg som de andra.

Lyckas med luktärterna - bästa sättet att så
1:06

Efter reklamen: Lyckas med luktärterna - bästa sättet att så

(1:06)

Slå på ljud

– Honom kan man höra innan han kommer för han grymtar lite på vägen, säger Lars Danielsson.

I gänget finns också ”den halte”. En igelkott som har skadat ena foten och som verkar stå lågt i kurs bland de andra vuxna igelkottarna.

– Men de små verkar respektera honom.

Lars Danielsson. Igelkottsvän, Varberg

Lars Danielsson öppnade restaurang får igelkottarna i trädgården. Foo: Privat

Gynnar den biologiska mångfalden

Lars Danielsson berättar att det går åt en hel del mat till restaurangen. Belöningen, som han ser det, är att han bidrar till den biologiska mångfalden i området.

Och han uppmanar gärna andra att ta efter hans exempel. När det är så här torrt så blir det ont om annan mat för igelkottarna att leta upp.

Dela snödroppar för att få fler plantor

– Och det är ju så enkelt att sätta ut en skål med vatten, säger Lars Danielsson.

Och restaurangen är väl värd att applådera, menar Isak Isaksson, biolog på Naturvårdsföreningen.

Igelkottarna kan ha det tufft i hettan och är bra djur att ha i trädgården.

– De är ju nyttodjur ur vår synvinkel, tar organismer som de flesta inte tycker om. Skalbaggar, snäckor och sniglar. Så de fyller en funktion absolut.

Lars Danielssons meny får också godkänt.

– Det låter bra med kattmat.

Läs också: Så hjälper du trädgårdens bin i sommar