Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Häng med till John Taylors kolonilott

07 apr, 2021 
Marie Kasimir
John Taylor tillsammans med sambon Torun Jorde på parets kolonilott i Malmö.
Följ med till John Taylors koloniträdgård i Malmö. Stugorna ligger inbäddade i grönska och det knastrar från grusgången när folk promenerar förbi. Det är här han och sambon Torun Jorde hämtar energi och kopplar av – med trädgårdsarbete!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är tydligen svårt att få nog av trädgård. Sedan tre år tillbaka är John och sambon Torun innehavare av en koloniträdgård med stuga trots att båda arbetar heltid inom trädgårdsbranschen sedan många år. Och livet på kolonin har överträffat deras förväntningar.

John Taylor och Torun Jorde

  • Arbetar med: John är trädgårdsmästare, konstnärlig ledare för Den stora trädgårdsfesten på Sofiero och känd från trädgårdsprogram i tv. Torun är hortonom och ansvarar för offentliga planteringar inom Malmö stad.
  • Här ligger kolonin: Östra sommarstadens koloniområde i Malmö.
  • Yta: 370 kvadratmeter.
  • Bäst på kolonin: Som att bo på landet, men bara 10 minuter från Möllan.
  • Nästa projekt: Att lägga ett lärkgolv på uteplatsen framför förrådet.

Fotnot: Möllan är en stadsdel i centrala Malmö.

– Det känns som en annan värld att komma hit, säger Torun. Här kan vi leva enkelt och stänga av jobbet.

Se också: Häng med in bakom kulisserna på Trädgårdstider

Trädgårdstider – behind the scenesBrand logo
Trädgårdstider – behind the scenes

Den lilla svartmålade stugan med jugendgröna knutar och spröjsade fönster är en charmig sommaridyll som andas 1920-tal trots att den i stort sett är helt ombyggd. Huset är inramat av en frodig, nyanlagd trägård som redan fått en tydlig form – och John och Torun har lyckats få plats med många olika funktioner.

Annons

John Taylor och sambon Torun Jorde har gjort allt själva

När de tog över kolonin var första steget att renovera och bygga ut stugan för att kunna bo där under sommaren. Jobbet har de gjort själva och det har fått ta sin tid.

John Taylor och Torun Jordes kolonistuga i Malmö.

– Bara fönstren i köksdelen har vi lagt hundratals timmar på. Vi köpte dem på en återbruksdepå. Antagligen hade det varit lättare att riva huset, men vi behövde någonstans att vara inomhus. Och man kan göra allt själv – på Youtube lär man sig hur!

Annons

Äntligen har de fått mer tid för trädgården.

– När vi kom hit fanns här en stor gräsmatta och en hög, massiv gran. I rabatterna växte mest ogräs – det har blivit mycket grävande för att få bort rotogräs som kirskål och åkervinda.

Penstemon växer i rabatterna i John Taylors koloni.
Penstemon är en underskattad ettåring vi borde använda mer av enligt John. Sorten 'Garnet' köpte han av Sissinghurst och den blommar från maj till november.

Särskilt Toun har kämpat hårt med spaden. Där det var som värst finns nu en välskött köksträdgård med halmtäckta gångar.

Odlar ätbart på kolonin

John och Torun odlar en hel del ätbart. Sparris och kronärtskocka sticker upp på höjden i grönsakslandet. Och här finns två sorters majs.

Annons

– Ätmajs och popcornmajs! Det är första gången vi testar det. En kul grej att odla med barn, tipsar Torun.

På sin koloni odlar John Taylor och Torun Jorde majs för första gången.
Tips! Om du letar efter koloni, tänk på detta. Titta efter väderstecken. Hur ligger kolonin och hur är huset placerat på tomten? Finns det kvällssol?

Två rader palsternacka känns inte som det mest självklara, men har sin förklaring.

– Ugnsbakad palsternacka till julmiddagen är en engelsk tradition. Den ska plockas upp strax innan, så att den hinner få en släng av frosten, säger John.

Några ambitioner att bli självförsörjande har de inte. Men sallat och tomater räcker hela sommaren.

Annons
Rabatter och grönsaksland avgränsas mot gräsmattan i John Taylors koloni.
Rabatter och grönsaksland avgränsas mot gräsmattan av en låg idegranshäck. Den tydliga formen ger ett lugn till trädgården. Innanför gränsen kan det blomma och frodas utan att ordningen störs. På sikt ska gräsmattan bli mindre. Mittgången leder från huset ner till surjordsrabatten med trädgårdens centerpiece – kornellen, Cornus x elwinortonii Venus.

– Och vi behöver inte köpa potatis mellan nu och jul, säger John.

Bärskörden är de också belåtna med.

– Vilka jordgubbar vi fått! utbrister John. Jag älskar bär, men vi har inte orkat äta upp allt.

Solrosor poppar upp här och där och matchar de gula blommorna i grannarnas trädgård. Det ser ut som en tanke.

John Taylor med bär från spaljén på kolonilotten.
John älskar bär och direkt innanför grinden frestar lysande röda hallon på spaljé.

– Det är det inte, men detta är ju en kolonilott och ingen visningsträdgård så det är bara kul att släppa upp lite självsått som gör trädgården lite mer personlig.

Annons

John Taylor och sambon bestämmer vad de ska odla ihop

John och Torun bestämmer ihop men har också olika ansvarsområden. Torun som till vardags arbetar med perenner och sommarblommor i Malmö stad har hand om de färgstämda rabatterna under äppelträdet. I år går färgskalan i orange och lila.

Komposten på John Taylors koloni döljs delvis av prydnadsgräs.
Komposten döljs delvis av ett högväxande prydnadsgräs.

– Om John ska in och pilla i rabatterna får han fråga mig först, men så länge han håller sig i kanterna är det okej, säger Torun. Och John kan inte riktigt hålla sig borta.

Annons

– Jag har inkräktat på sidorna och klistrat in lite rosa, ljusblått och vitt, medger han.

Det blev en ros, rosa 'Mutabilis', glim, och Itea, en buske som blommar med vita, tofsliknande spiror.

John Taylor övervintrar exotiska växter

Framför förrådet i samma färger som stugan har John sina egna domäner – ett soligt hörn där han mot alla odds övervintrar exotiska växter på friland trots att de inte borde ha en chans i vårt klimat.

Blå säckbuske i John Taylors koloni.
Blå säckbuske, Ceanothus x delilianus, är knappt härdig i landets mildaste delar. Den har sin plats bland John ömtåliga växter och de blålila syrenliknande blomställningarna är värda att kämpa för.

– Detta är utmaningar som växtnördar och zonknäckare intresserar sig för.

Annons

I de vindskyddade och soliga rabatterna har John planterat växter från jordens alla hörn: Från Mexiko kommer Sanktpatriksbuske. Kejsarträdet med stora, hjärtformade tandade blad hör hemma i Asien. De blålila klockformade blommorna gör entré i maj, men bara om läget är varmt och skyddat i zon 1 och vintern varit mild.

Bland de exotiska divorna står även lite sommarblommor för att fylla upp och täcka jorden. Några av dem är riktiga långblommare.

Strax innanför grinden har John och Torun byggt spaljéer för fruktträd och bärbuskar. Hallon, björnbär och andra bär klättrar högt med stöd av stolparna.

Äppelspaljéer på John Taylors kolonilott.
En dubbel rad spaljéer löper parallellt med grusgången och rymmer både fruktträd, hallon, björnbär och taybär, kallas även björnhallon. Med spaljéer utnyttjar man ytan effektivt och får plats med mycket.

Läget är perfekt – så lätt att nypa åt sig några bär när man ändå passerar.

Annons

Från stugans pardörr bildar en kornell ett vårvackert blickfång med stora vita blommor hela maj.

– Jag fick den fina gåvan i avtackningspresent av Slottsträdgårdens vänförening, berättar John.

Lärkbersån ger njutning på sommarkvällar

När kvällssolen är som bäst är det lärkbersån som drar. Eftersom den är lite nersänkt kan man sitta där utan att synas från gången.

Men varken Torun eller John störs av förbipasserande eller livet som pågår runtomkring. Och det är nog en förutsättning för att gilla kolonilivet.

John Taylor och sambon Torun Jorde i lärkbersån på parets kolonilott.
I den nersänkta lärkbersån kan man sitta gömd och njuta av kvällens sista strålar. En pärlemorrönn, Sorbus vilmorinii, ska på sikt bilda ett skyddande tak. Trädet får rosa rönnbär och blir inte högre än tre-fyra meter.

– Man måste vara en social person och ha överseende med att det blir ljud från barn som leker, hundar som skäller och folk som pratar, skrattar och grillar. Trivs man inte med det är det bättre att satsa på en stuga på landet, säger John.

– Att ha koloni är lite som att vara diplomat, man måste tänka på att det ska funka för alla.

Annons