Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Här är äldreboendets succérecept: Egen trädgårdsklubb

26 jun, 2017 
Minna Wallén-Widung
Hyllie Parks äldreboendes Trädgårdsklubb låter de äldre påta och odla för fulla muggar.
På Hyllie Park äldreboende i Malmö växer tomater och solrosor i ståtliga rader. Växterna har planterats av de boende som en del i ett trädgårdsprojekt med syfte att stärka deltagarnas minne, samvaro och självkänsla. "De ser ofta en viss planta som "sin" och vill ta ansvar för den. Det är viktigt för alla människor att få känna sig behövda", säger Ninna Fredriksson, aktivitetsansvarig på boendet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Äldreboendet vill stärka de boendes minne med ny metod

– Här har vi nypotatis som vi odlat direkt i säckar, och här borta står tomatplantorna och solrosorna. Här längs med spaljén växer bönor, säger Maria Lindberg och visar runt i den lilla trädgårdshörnan på Hyllie Parks äldreboende i Malmö.

Naturpedagog Maria Lindberg. 
Naturpedagog Maria Lindberg. Foto: Minna Wallén-Widung

Hon arbetar sedan något år tillbaka som frilansande naturpedagog. Maria Lindberg har studerat trädgårdsdesign i Alnarp, men har aldrig varit särskilt intresserad av att anlägga trädgårdar hos välbeställda privatpersoner med stora resurser. Med en lång yrkeskarriär inom förskola och skola i bagaget, vill hon jobba nära människor.

Annons

– Jag resonerar som så, att många som bor här kan inte ta sig ut i den gröna miljön,

så då får vi ta in naturen till dem, säger hon.

Viktigt med gemenskapen

I våras inledde hon ett samarbete med Medborgarskolan, som går ut på att Maria åker ut till olika äldreboenden för att föreläsa om odling och växtlighet. Hyllie Park har hon besökt vid tre tillfällen hittills, och många av de boenden har visat stort intresse för hennes föreläsningar.

– Vi har 34 boende här och totalt är det tolv som har varit med på Trädgårdsklubben, säger Ninna Fredriksson, aktivitetsansvarig på boendet.

Maria Lindberg beundrar odlingarna tillsammans med Rut Edenhed som bor på Hyllie parks äldreboende. I bakgrunden syns Inga-Lisa Lindberg.
Maria Lindberg beundrar odlingarna tillsammans med Rut Edenhed som bor på Hyllie parks äldreboende. I bakgrunden syns Inga-Lisa Lindberg. Foto: Minna Wallén-Widung

Tillsammans med Maria har hon ansvarat för träffarna där de boende fått så frön, påta i jorden och så småningom se plantorna växa och spira. De är båda väldigt nöjda med utfallet av projektet så här långt. Att de äldre blir positivt påverkade av att få känna, dofta och smaka på olika grödor råder det inga tvivel om.

Se också: Så beskär du trädgårdshortensia på rätt sättBrand logo
Se också: Så beskär du trädgårdshortensia på rätt sätt

– Jag träffade en man som inte längre pratade, och efter att kurstillfället var slut satt han kvar med några frön i handen och bara kände på dem. Och så rann det en tår nedför hans kind och han tittade på mig som för att säga tack, säger Maria.

Att se något man själv har odlat växa och frodas, stärker de äldres självförtroende. Från vänster syns Maria Lindberg, Rut Edenhed, Ninna Fredriksson, Mimmi Glennmo och Signe Andersson.
Att se något man själv har odlat växa och frodas, stärker de äldres självförtroende. Från vänster syns Maria Lindberg, Rut Edenhed, Ninna Fredriksson, Mimmi Glennmo och Signe Andersson. Foto: Minna Wallén-Widung

Hon och Ninna framhåller hur viktigt projektet har varit för att stärka de boendes självförtroende.

– Här får de se hur något som de har sått får liv och växer upp. De ser ofta en viss planta som ”sin” och vill ta ansvar för den. Det är viktigt för alla människor att få känna sig behövda, säger Ninna.

Annons

Minns barndomens potatislov

Av samma anledning är hon och Maria måna om att kalla träffarna för just Trädgårdsklubben. På så vis skapas en känsla av att deltagarna är med i en förening. Alla i gruppen ska bli sedda och hörda, säger Maria.

– Om man inte kan komma en viss dag, ska man känna att man är saknad. Det tycker jag att är jätteviktigt, att man är en del av en gemenskap.

Inga-Lisa Lindberg inspekterar bönorna hon och de andra i Trädgårdsklubben odlat.
Inga-Lisa Lindberg inspekterar bönorna hon och de andra i Trädgårdsklubben odlat. Foto: Minna Wallén-Widung

Minst lika viktigt som det är att känna på jorden och se grönsakerna växa och frodas, är det att de äldre får träffas och samtala. Mängder av minnen väcks till liv när man pratar om olika grödor och växter. För Inga-Lisa Lindberg, som bor på Hyllie Park, är det framför allt potatisen som väcker starka minnen från barndomen.

Annons

– Vi hade potatislov från skolan, då man skulle ut till bönderna och plocka potatis i en vecka. Snabbt skulle det gå! Jag var på en stor gård i Lomma som hade fält ut mot havet. Vi låg där och plockade när det plötsligt cyklade förbi några soldater. Vi tittade nog lite på uniformerna, säger Inga-Lisa och skrattar förnöjt åt minnet.

Tittar dagligen till tomaterna

Rut Edenhed säger att hon är väldigt nöjd med projektet. Tidigare bodde hon i hus med en stor trädgård och lade mycket tid på att göra den fin. Men aldrig hade hon kunnat tro att man kunde odla tomater genom att sätta en helt vanlig tomatskiva i jorden, som Maria nu har lärt henne. Plantorna har de senaste veckorna växt sig stora och starka.

– Jag går förbi varje dag och tittar till tomaterna, säger Rut.

Att påta i jorden och känna på myllan kan väcka starka minnen hos de äldre. 
Att påta i jorden och känna på myllan kan väcka starka minnen hos de äldre. Foto: Minna Wallén-Widung

Inga-Lisa håller med.

– Man tittar gärna på odlingarna när man åker förbi och undrar hur plantorna ska klara blåsten.

Annons

Inga-Lisa, Rut och de andra deltagarna funderar över vad det är som gör att just odling och växter skapar så starka minnen och varför det är så fascinerande att se något växa.

– Det heter ju ”av jord är du kommen, jord skall du åter bli”. Det är något väldigt naturligt, helt enkelt, säger Mimmi Glennmo som också är medlem i Trädgårdsklubben.

– Och det känns skönt att ta i jorden, tillägger Signe Andersson.

Ninna Fredriksson, aktivitetsansvarig på Hyllie parks äldreboende och Maria Lindberg, naturpedagog.
Ninna Fredriksson, aktivitetsansvarig på Hyllie parks äldreboende och Maria Lindberg, naturpedagog. Foto: Minna Wallén-Widung

Hoppas på fortsättning

Maria brukar ha för vana att rita illustrationer på ett stort papper samtidigt som hon föreläser. På så sätt kan alla följa med i det hon vill förmedla, även de som har nedsatt hörsel. Hon tipsar om olika blomsterarrangemang och damerna börjar berätta historier om hur deras farföräldrar odlade engelska pelargoner.

Från vänster: Signe Andersson, Ninna Fredriksson, Rut Edenhed, Inga-Lisa Lindberg och Mimmi Glennmo. Längst fram sitter Maria Lindberg.
Från vänster: Signe Andersson, Ninna Fredriksson, Rut Edenhed, Inga-Lisa Lindberg och Mimmi Glennmo. Längst fram sitter Maria Lindberg. Foto: Minna Wallén-Widung

Nu hoppas både Maria och Ninna på att det ska bli en fortsättning på Trädgårdsklubben till hösten. Maria och Medborgarskolan har stora planer, avslöjar hon, och målsättningen är att kunna erbjuda många fler äldreboenden den här kursen. Maria är mycket nöjd över de resultat hon och Ninna ser hos de äldre.

– De får fokus på tillväxten och det levande friska i stället för bara på det sjuka.

Också de boende hoppas att Maria ska komma tillbaka.

– Det vore bra med en fortsättning, så vi kan prata om hur man skördar och hur man tar tillvara på fallfrukt till exempel, säger Inga-Lisa.

Läs också:

Mannerström om alkohol på äldreboendet

John Taylor bygger för ”nakenchock” i Trädgårdstider

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons