Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Här är Årets perenn 2019 – Purpurmejram

28 sep, 2018 
Allers redaktion
Purpurmejram vann utmärkelsen Årets perenn.
Purpurmejram 'Herrenhausen' är Årets perenn 2019. Valet motiverades bland annat med perennens vackra nyanser av violett, hur den överlever i torka (vilken känns relevant efter sommarens värme) och blommans förmåga att locka till sig trädgårdens bästa pollinatörer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Purpurmejram, Origanum ‘Herrenhausen’: Årets perenn 2019

Så här lyder motiveringen i ett pressmeddelande från organisationen Perennagruppen, som varje år utser Årets perenn på Elmia Garden:

”Purpurmejram ‘Herrenhausen’ är väldoftande, vacker under lång tid och de pollinerande insekternas favorit. Den bildar fluffiga, blommande kuddar i mjuka, violetta nyanser och är lika fin i rabatt som i kruka och som marktäckare. För sin skönhet, mångsidighet och sin generositet mot våra flygande vänner har Perennagruppen utsett purpurmejram, Origanum (Laevigatum-Gruppen) ‘Herrenhausen’ till Årets Perenn 2019.”

Den söta perennen blir ungefär 40 centimeter hög och växer fint rundat. Purpurmejram blommar från juli hela vägen in i (och ibland genom hela) september.

Årets perenn 2019 är Purpurmejram.
Årets perenn 2019 är Purpurmejram. Foto: Marie Wändel

De små blommorna blir ljust violetta och samlas i klungor. När vinden ligger på skapar de olika violetta nyanserna underbara rörelser och färgspel som är svårslagna.

En lustgård för nyttiga insekter

Se också: Lyckas med luktärterna - bästa sättet att såBrand logo
Se också: Lyckas med luktärterna - bästa sättet att så

För hemmaodlare som vill ha mer nyttiga insekter i trädgården – såsom humlor, bin och fjärilar – är Purpurmejram en succé.

Annons

”Den lockar till sig mängder av fjärilar av alla de sorter. När påfågelögat slår sig ner bland de purpurvioletta blommorna är det som en overkligt vacker målad tavla. Humlorna verkar närmast berusade av den generösa dryckesbaren, det kan bli som en rejäl fyllefest i nektarrik glädje”, säger Victoria Skoglund, trädgårdsmästare och TV-profil, i pressmeddelandet.

Victoria Skoglund i blomsterlandet.
Victoria Skoglund. Foto: IBL

Årets perenn 2019 – trivs bäst i full sol

Eftersom purpurmejram tål torka väl så trivs den också bäst när den får full sol. Det är också viktigt att jorden är väldränerad.

Purpurmejram trivs lika väl i kruka som i ståtliga rabatter. Victoria Skoglund tipsar om att de bör planteras i sicksackmönster med två plantor i varje riktning. Detta ska hjälpa blommorna att ta naturligt stöd av varandra.

Annons

”Den vältrar sig ut över stenar och små murar som violetta, fluffiga moln”, säger Victoria Skoglund i pressmeddelandet.

Purpurmejram doftar kryddigt och gott

Allers Trädgårds redaktör Marie Kasimir uppskattar de underbara dofterna, vackra färgerna och mångsidigheten.

– Jag gillar det mjuka rundade växtsättet och de mörka stjälkarna som ger karaktär. Även blommorna är väldigt fina med sina skiftningar i ljusa och mörka nyanser av violett – så lätt att kombinera med många andra växter jag tycker om. Sen är det ju inte fel att både blad och blommor doftar friskt kryddigt och gott, säger Marie Kasimir.

Mångsidigheten och valet av en torktålig perenn uppskattas även det av Marie Kasimir.

Marie Kasimir berättar om årets perenn 2019
Marie Kasimir. Foto: Privat.

– Jag uppskattar också att den är användbar på flera olika sätt. Den är jättesnygg som kantväxt men även i rabatter och som marktäckare.

Annons

– Efter förra sommarens extrema torka och mycket sol känns det extra intressant att lyfta fram en växt som klarar sådana förhållanden. Vi kan komma att behöva anpassa växtvalet i våra trädgårdar i takt med att klimatet förändras.

Hjälp våra pollinatörer

Marie Kasimir ser möjligheter för svenska trädgårdsägare att bidra till en fungerande planet genom att hjälpa insekter.

– Alla som vill dra sitt strå till stacken för att gynna våra viktiga pollinatörer gör rätt i att plantera purpurmejram i trädgården – om så bara i en kruka. Det här är en växt som lockar både vackra fjärilar och humlor.

Källa: Elmia, Växtforum.se

Läs också:

Här är Årets perenn 2018

Här är Årets perenn 2017

Årets perenn 2016: Liten kärleksört

Årets perenn 2015: Vit skogsaster

Årets Perenn 2014: Vårälväxing

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons