Här är Årets perenn 2018 – Höstsilveraxen

Höstsilveraxen blev årets perenn 2018
"Ett elegant, mörkt bladverk som ger liv åt hela planteringar toppat med skira, doftande blomspiror som lyser upp trädgården om hösten". Så beskrivs Årets perenn 2018.
Annons

Årets perenn 2018: Höstsilveraxen

Höstsilveraxen, eller Actaea simplex på latin, är en lång och ståtlig höstblomma vars egenskaper är så enastående att Perennagruppen i år har utsett den till Årets perenn.

Annons
Höstsilverax är Årets perenn 2018
Höstsilverax är Årets perenn. Foto: IBL

Så här lyder motiveringen, enligt ett pressmeddelande från gruppen:

”Ett elegant, mörkt bladverk som ger liv åt hela planteringar toppat med skira, doftande blomspiror som lyser upp trädgården om hösten. Höstsilveraxen är en pärla bland växter, många trädgårdskreatörers älskling och Årets Perenn 2018”.

Höstsilveraxen har sitt ursprung i nordöstra Asien och Japan. Perennagruppen lyfter fram flera olika egenskaper hos höstsilveraxen som är särskilt framstående, exempelvis att den kan stå ensam som en stark solitär i trädgården, men också med fördel kombineras med andra växter.

De mörkbladiga lyfts fram

Även om höstsilveraxen ursprungligen är grönbladig, är det de mörkbladiga sorterna som Perennagruppen vill framhäva lite extra. De har purpurfärgade blad som sitter tätt och har synliga nerver på bladytan, och Perennagruppen menar att de är särskilt ”utsökta i form och färg”.

I toppen kommer småningom långa blomax med pärlformade blomknoppar.
Foto: IBL

Höstsilveraxen blir ungefär en halv meter hög under sommaren. I september skjuter stjälkar upp från bladverket, och i toppen kommer småningom långa blomax med pärlformade blomknoppar. Knopparna slår sedan ut i skira blommor i vitt eller rosa, med en doft som påminner om smultron. Plantorna brukar blomma ända tills frosten kommer.

Många olika sorter

Det finns flera olika varianter av höstsilverax. Så här beskrivs några av dem av Perennagruppen:

  • Brunette är en sort som väckte fascinationen för mörkbladiga höstsilverax på allvar när den lanserades i början av 1990-talet. Sorten har mörkt purpurbruna blad och stjälkar. Blomknopparna är lika mörka och sitter i täta ax. Blommorna har inledningsvis en rosa ton men övergår efterhand via gräddvitt till vitt. Höjd: 170 centimeter.
  • Chocoholic har ännu mörkare blad än Brunette och ljusrosa blommor. Höjd: 140 centimeter.
  • James Compton har något ljusare bladverk än Brunette, grå bladnerver och gräddvita blommor. Höjd: 170 centimeter.
  • Pink Spike har också något ljusare blad än Brunette och ljusrosa blommor. Höjd: 170 centimeter.
  • Queen of Sheba avviker från de andra sorterna genom sina mjukt böjda blomax. Bladfärgen liknar den hos Brunette och blommorna är vita. Höjd: 120 centimeter.

Höstsilveraxen trivs i både skugga och sol, men behöver mycket vatten och näring. Framför allt är fuktig jord viktigt för att de ska blomma ordentligt. Vackrast blir blommorna om växten får stå på ett ställe där det är sol en stor del av dagen, skriver Perennagruppen.

Passar bra med andra växter

Perennagruppen tipsar om att höstsilveraxen passar fint ihop med till exempel olika höstanemoner, sköldpaddsört, temynta och fackelblomster. Också olika astrar blir ett fint sällskap, förslagsvis sorterna ”Early Blue”, ”Jenny” eller Twilight”.

Höstsilveraxen kan både stå för sig själv och tillsammans med andra växter.
Höstsilveraxen kan både stå för sig själv och tillsammans med andra växter. Foto: IBL

Även olika gulblommade växter passar bra tillsammans med höstsilveraxen. Perennagruppen tipsar om septembersolros, olika sorter av solbrud eller strålrudbecka. Även prydnadsgräs eller mer marktäckande växter passar fint, liksom japansk starr, kaukasisk förgätmigej och mongolisk näva.

Årets perenn utses varje år av svenska perennodlare i föreningen Perennagruppen, som är en del av LRF Trädgård/Plantskola. Idén med utmärkelsen är att sprida kunskap om och lyfta fram ”särskilt värdefulla trädgårdsväxter”. För att kunna bli Årets perenn krävs att växten är frisk, härdig, vacker och lättodlad.

Läs också:

Mer trädgårdsinnehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar