Lästips: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Här är fruktkärnorna du kan plantera – och så här gör du!

06 maj, 2018 
Av
Ta vara på frukternas kärnor och blad!
Vi lär dig hur du kan odla riktiga fruktträd av din frukt.
Förutom chansen att skörda är växterna väldigt fina och dekorativa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: Odla prynadsgräs – med popcornkärnorBrand logo
Se också: Odla prynadsgräs – med popcornkärnor

Släng inte dina fruktkärnor när du mumsat färdigt på frukten. Återbruka dem genom att odla egna fruktträd hemma. Det kombinerar nytta med nöje – och förhoppningsvis bär arbetet frukt!

PS. Dessutom slipper du slösa dyra pengar på nya fröer. Eller dyr frukt för den delen.

Så lätt odlar du egna fruktträd hemma:

Kan man plantera vilka fruktkärnor som helst? Nja, det finns förstås några som är mer lämpade än andra för hobbyodling hemma. Här listar vi fyra smaskiga exempel.

Annons

1. Avokado

En avokadokärna gror lätt, och blir en vacker exotisk växt som även kan få blommor om man har tur. För att få frukt behöver växten en ”partner”, så om du vill skörda din egen avokado så småningom måste du så minst två kärnor.

Så gör du:

 1. Först och främst ska du se till att köpa en bra, stor avokado – inte en liten billig i nät, då kärnorna i dem ofta är ganska små. En stor kärna, på helst cirka 3-4 centimeter i diameter, har lättare att gro.

 2. När du plockar ur kärnan ur avokadon ska du vara försiktig. Det är inte bra för kärnan om det blir märken och repor på den, för då kan den dela sig på fel ställen. Skala alltid kärnan försiktigt. Många låter det yttre lagret sitta kvar, men det kan göra det svårt för kärnan att öppna sig.

 3. Sätt sedan kärnan i vatten. Var noggrann med att placera kärnan rätt från början, annars kommer projektet garanterat att misslyckas. Sidan som har suttit fast på trädet måste vara vänd nedåt och få tillgång till vattnet.

 4. Efter några veckor ska kärnan börja dela sig i mitten. Plocka då upp kärnan ur vattnet, torka av den och tryck in fyra tandpetare i en uppåtpekande vinkel. Kärnan ska se ut ungefär som sputnik när du är klar. Kom ihåg att botten på kärnan ska vara nedsänkt i vattnet, så sätt i tandpetarna åt rätt håll!

 5. Efter ungefär 3-4 veckor börjar kärnan få rötter och efter ytterligare 3-4 veckor börjar den växa på riktigt. Då är det dags att plantera kärnan i en burk eller kruka med matjord och ställa den på en ljus plats – men inte i direkt solljus. Trädet måste ha mycket vatten för att överleva, så vattna var eller varannan dag beroende på hur varmt det är. Börjar bladen att hänga, så är det ett tecken på att plantan måste ha vatten.

2. Citron

Vi är många som drömmer om ett eget citronträd. Tänk att få skörda egna citroner! Det går att odla citronträd i Sverige men det är en liten utmaning då trädet kräver mycket sol och värme.

Annons

Så gör du:

 1. Dela citronen och ta ur kärnorna. Torka av dem lite men låt dem vara fuktiga. Fyll en mindre kruka, ett par centimeter nedanför kanten, med väl fuktad jord. Den får inte vara blöt men ordentligt fuktig.

 2. Stick ner hälften av kärnan under jorden i mitten av krukan. Fukta försiktigt det överst jordlagret lite till, gärna med en sprayflaska.

 3. Täck över krukan med platsfolie, fäst plasten med gummiband och stick sedan små håll i plasten så att luft kommer in i din plantering.

 4. Ställ krukan på en solig och varm plats. De närmaste två veckorna får du fortsätta fukta jorden försiktigt och snart bör det första skottet synas i jorden. Nu kan plasten tas bort.
Citronträd hemma.

3. Aprikos

Rensa aprikoskärnan från allt fruktkött så fort du ätit upp aprikosen, annars kan kärnan mögla efter att du planterat den. Fila lite på kärnans yttre skal så att det ruggas upp – det gör att vatten kan tränga in i den.

Så gör du:

 1. Plantera kärnan ungefär en centimeter under jorden.

 2. Vattna ordentligt och sätt en plastpåse med andningshål över.

 3. Se till att jorden hålls fuktig och inta en stor portion tålamod – det kan nämligen ta upp till ett år innan det första gröna skottet dyker upp.

4. Ananas

När du odlar ananas behöver du tänka på att ha en jämn temperatur i rummet och en hög dos av tålamod. Något otippat är att man använder fruktens blad vid planeringen.

Så gör du:

 1. För att plantera ananasen behöver du egentligen bara själva toppen/kronan på den. Skär av kronan några centimeter in på själva kroppen. Ta sedan bort allt fruktkött ur toppen och ta bort döda blad.

 2. Därefter behöver du en kruka och jord. Fyll krukan med jord och gräv ett litet hål i jorden och placera toppen i jorden så att bladen sticker ut. Placera den någonstans där det är mycket sol. För att ananasen ska kunna växa är det viktigt att den får rikligt med sol. Det är också bra att placera den där det finns mycket plats då bladen ibland kan växa sig väldigt stora.

 3. Ananasplantan behöver inte mycket vatten eftersom den förvarar vatten i sina blad. Undvik därför att jorden blir fuktig och ge bara lite vatten. Viktigast är att plantan får mycket solljus. Nu kommer den svåra delen. Det tar tid och tålamod att odla en ananas och tyvärr kan det ta upp till 2 år innan du får en frukt. Som tur var är plantan i alla fall en jättefin dekoration att ha hemma!
Ananasträd.
Foto: IBL
Annons