Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Här är historierna – bakom växternas konstiga namn

28 mar, 2018 
Monica Ljungberg
Varifrån har krukväxterna fått sina knasiga namn?
Har du någonsin funderat över vissa växters udda namn? Vi har grävt och hittat sju roliga historier!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Svärmorstunga

Kallas också: Bajonettlilja.

Latin: Sansevieria trifasciata.

Visste du att: Svärmodern har i film och serier ofta skildrats som en elak och vass person. Därför har plantans långsmala och spetsiga blad fått symboliserar den elaka styvmodern. Men svärmorstunga är en lättskött nyttig växt som tar upp och renar flera giftiga ämnen ur luften, tex flamskyddsmedel som ofta finns i nybyggda hus och i nytillverkade möbler.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

2. Elefantöra

Kallas också: Parasollpilea.

Latin: Pilea peperomioides.

Visste du att: Visst ser den ut som den heter? Växten kom till Skandinavien 1946 där den hämtades av den norska missionären Agnar Espegren. Tidigare har den bara spridits via sticklingar vänner emellan, men nu har den fått ett uppsving som trendväxt och går att köpa i blomsterbutiker. På engelska heter den ”Chinese Money Plant”.

Plantan Arons skägg skjuter ut långa rosaröda trådar som bildar nya småplantor. Trådarna är håriga och påminner om ett rött skägg.

3. Arons skägg

Kallas också: Stenbräcka.

Annons

Latin: Saxifraga stolonifera.

Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommorBrand logo
Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommor

Visste du att: Plantan skjuter ut långa rosaröda trådar som bildar nya småplantor. Trådarna är håriga och påminner om ett rött skägg. Namnet härstammar troligen från bibelns berättelse om den skäggiga prästen Aron, Moses bror, vars skägg ofta smordes in med olja. Plantan har sitt ursprung i Asien och kom till vårt land i början av 1800-talet. Extrakt av växten ansågs bota njursten, därför fick den också namnet stenbricka. Den norska skådespelaren Kristofer Hivju har troligen tv-världens mest omtalade skägg. Han syns bl a som ny polis i kriminalserien Beck.

Annons
Blomman Dr. Westerlunds hälsoblomma är döpt efter läkaren Ernst Westerlund som verkade i Enköping (1839–1924).

4. Dr Westerlunds hälsoblomma

Kallas också: Rosengeranium.

Latin: Pelargonium ’Graveolens’.

Visste du att: Blomman är döpt efter läkaren Ernst Westerlund som verkade i Enköping (1839–1924). Ingen annan svensk läkare lär ha haft så många patienter och han var känd för att ha en enastående förmåga att kunna hjälpa människor som andra läkare avfärdade som inbillningssjuka. Han blev känd långt utanför landets gränser och kallades också ”Mirakeldoktorn”. Dr Westerlund hävdade att Rosengeranium renade ohälsosam inomhusluft och att alla borde ha ett exemplar hemma för att hålla sjukdomar borta. Förutom blomman fick han också ett medicinhistoriskt museum och ett sällskap uppkallat efter sig.

Annons
Drottning Dagmar var prinsessa av Böhmen och senare drottning av Danmark i slutet av 1100-talet. Enligt legenden var hon en god person.

5. Drottning Dagmars nåldyna

Kallas också: Cotula.

Latin: Cotula dioica.

Visste du att: Dagmar var prinsessa av Böhmen och senare drottning av Danmark i slutet av 1100-talet. Enligt legenden var hon en god person. Förmodligen var hon också duktig i sömnad eftersom hon fått en krukväxt uppkallad efter sig. Cotulan har små, fina gula blommor som påminner om en nåldyna. Kräver jämn fuktighet och trivs bäst på en ljus plats, men undvik direkt solljus.

Annons
Krukväxten pussmun har fått sitt namn av att blommorna liknar en pussmun om man tittar riktigt nära på dem.

6. Pussmun

Latin: Nematanthus.

Visste du att: Namnet har den såklart fått av att blommorna liknar en pussmun om man tittar riktigt nära på dem. Blomman är lättskött, har ett grönt, blänkande bladverk och tycker om att bo på balkong eller terrass under sommaren. Det ryktas att krukväxtens orange blommor är kyssäkta!

visst ser de lysande vita nerverna på krukväxten skelettsköld ut som ett skelett?

7. Skelettsköld

Kallas också: Ödlesköld.

Annons

Latin: Alocasia lowii.

Visste du att: De här nya sorterna kommer från USA där man lägger ner mycket tid för att få fram nya varianter. Och visst ser de lysande vita nerverna ut som ett skelett? Blomman med de mörkt glänsande bladen härstammar från Filippinerna och är en rysare – särskilt i Halloweentider. Den är lite kinkig och vill helst ha hög luftfuktighet och stå lite halvskuggigt för att trivas.

Foto: Floradania, Enköpings museum, Blomsterfrämjandet, Shutterstock, IBL, Ivan Nikolov/WENN.com

Läs också:

Ge krukväxterna spabehandling

14 husmorstips för trädgården och dina krukväxter

Annons