Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Här är tävlingen där barn hjälper bostadslösa småfåglar – se vinnarna

24 apr, 2020 
Minna Wallén-Widung
En av de vinnande fågelholkarna i SM i fågelholk 2020 samt en hackspett.
Foto: Naturskyddsföreningen och Bengt Ekman/Naturfotograferna/TT

Barn och ungdomar i hela landet har skissat, sågat och snickrat fågelholkar hela våren. Nu har tre av holkarna utsetts till vinnare i SM i fågelholk.
– Vi hoppas att alla barn och ungdomar som deltagit har haft riktigt roligt och att de fortsätter att titta på fåglar och engagera sig för natur och miljö, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen som arrangerar tävlingen.


För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Svenska småfåglar har drabbats av svår bostadsbrist. De gamla och murkna lövträd som är perfekta för bland annat hackspetten att bygga bo i, avverkas av skogsbruket och de träd som finns kvar räcker inte på lång väg till alla fåglar som behöver någonstans att bo och föda upp sina ungar under vår och sommar.

Så gör du egen fågelmat:

Så gör du egen fågelmatBrand logo
Så gör du egen fågelmat

Människan har under tusentals år exploaterat de gamla lövurskogarna och Världsnaturfonden, WWF, skriver på sin hemsida att de i Sverige är på väg att försvinna helt. De fåglar som är beroende av lövträd och de insekter som finns i död lövved, har därför minskat rejält i antal de senaste hundra åren.

En hackspett i ett träd.
Hackspetten är beroende av murkna gamla lövträd. Här kan de både bo och hitta föda. Foto: Bengt Ekman/Naturfotograferna/TT

Genom att sätta upp fågelholkar kan vi människor hjälpa våra småfåglar att hitta boende – och därmed göra en viktig insats för fågellivet. Dessutom, påpekar Naturskyddsföreningen, är det roligt att få följa fåglarnas liv och vardagsbestyr i fågelholken.

Annons

Föreningen arrangerar årligen SM i fågelholk, där de bjuder in alla grundskole- och gymnasieklasser i Sverige att delta. Syftet är att både göra en insats för fåglarna och uppmuntra ett intresse för naturlivet hos deltagarna.

Vinnarbidragen i SM i fågelholk 2020

I år skickades över 400 fågelholkar in till tävlingen. Bara fantasin satte stopp för utsmyckningen och många av bidragen var både nytänkande och humoristiska i sin utformning. En jury fick det svåra jobbet att välja ut 15 finalister, och sedan avgjordes tävlingen genom en omröstning på Naturskyddsföreningens hemsida. Nytt för i år var att tävlingsbidragen delades in i tre ålderskategorier.

Finalen avgjordes i slutet av mars på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm, då en vinnare i varje kategori utsågs. I den yngsta klassen vann klass 3 på Sörbyskolan i Gävle för bidraget “Piratskeppet”.

Fågelholken Piratskeppet.
"Piratskeppet". Foto: Naturskyddsföreningen

I mellanklassen tog klass 6 på Västerhaninge Montessoriskola i Haninge hem vinsten med bidraget "Timmerholken".

Fågelholken Timmerholken.
"Timmerholken". Foto: Naturskyddsföreningen

Och i den äldsta gruppen var det klass 9B och 9C vid Malmslättsskolan i Tokarp som vann med sitt bidrag "Övervakaren", utformad som en övervakningskamera.

Fågelholken Övervakaren.
"Övervakaren". Foto: Naturskyddsföreningen

Glada för engagemanget

Ett specialpris för särskilda insatser för fåglarna delades också ut till årskurs 3 på Stocksätterskolan i Hallsberg. Motiveringen löd: "Ambitiöst och fint arbete med att förstå mer om fåglar och hur de har det i naturen. Med flera olika studiebesök som ringmärkning och uppsättning av holkar".

Annons

På Naturskyddsföreningen är man glada över det stora engagemanget bland landets grund- och gymnasieskolor.

– Det är fantastiskt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker. Trots de speciella förutsättningar som nu råder har lärare och elever runt om i Sverige engagerat sig för fåglarnas bästa. Vi hoppas att alla barn och ungdomar som deltagit har haft riktigt roligt och att de fortsätter att titta på fåglar och engagera sig för natur och miljö, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Tips för att bygga egen fågelholk

Fågelholkarna som tävlade i SM har byggts efter vissa riktlinjer från Naturskyddsföreningen, vilka kan vara användbara tips också för andra ivriga fågelholkskonstruktörer.

Bland annat måste den vara byggd i trä och ha ett ingångshål på minst 28 millimeter. För att alla kommande fågelungar ska ha gott om utrymme inne i holken, måste bottenplattan vara minst 9 x 9 centimeter och takhöjden minst 18 centimeter.

Alla 15 finalbidrag kan du se via Naturskyddsföreningen här.

Annons