Hortensia – så får du den att blomma både inne och ute

Hortensia i blå, lila och rosa toner

En mer användbar storblommare får man leta efter. Hortensiorna finns i många arter och sorter, både storvuxna och mindre. Blomningen kan vara i flera månader!

Vill du ha en växt som blommar länge, tar plats, är uttrycksfull samt finns i många varianter? Då kan hortensia vara svaret. I släktet finns såväl kompakta buskar som lite mer högresta och eleganta sorter.

Släktet hör egentligen hemma i Kina och Japan och kom till Europa på 1700-talet.

Många nya sorter

De många nya sorter som förädlarna tagit fram har gjort hortensian omåttligt populär och finns nästan hela året i trädgårdsbutikerna.

Rosa hortensia i utomhuskruka

Hortensia trivs utmärkt i utomhuskrukor, bara de får stå i halvskugga. Vintagestilen passar särskilt bra.

Att hortensia i det närmaste blivit en åretruntväxt är förädlarnas förtjänst, den vanligaste naturliga blomningstiden är på sensommaren och pågår för vissa sorter så länge som två månader.

Lätta att odla

Hortensior är anspråkslösa och lättodlade. De kräver dock jämn fuktighet och lågt pH-värde i en jord som är väl dränerad.

Några sorter, som den vanliga trädgårdshortensian, skiftar färg efter pH-värdet i jorden. Lågt pH (sur jord) ger blå blommor medan lite högre pH-värde gör blommorna rosa.

En tjusig, snabbt fixad sensommar-dekoration med olika hortensiasorter, kärleksört och vinfärgade höstblad.

En tjusig, snabbt fixad sensommar-dekoration med olika hortensiasorter, kärleksört och vinfärgade höstblad.

Hur sköter jag en hortensia inomhus?

Den långa vackra blomningen i varierande färger gör hortensian till en av de mest tacksamma inomhusväxterna. De förskönar verkligen ett vintergrått fönster. Här är några tips på hur du får din hortensia att blomma riktigt länge och fint!

Hortensiabuske i blåa toner

Hortensiabuskarna översållas på sensommaren av läckra blombollar i olika färger och nyanser. Jordens kalkhalt bestämmer färgen – sur jord ger blå blommor, kalkrik jord ger rosa blommor. De vita sorterna ändrar inte färg.

  • Hortensior trivs allra bäst i fönster där det inte blir så varmt och torrt. Undvik element alltså, och flytta krukan från alltför stark sol. Omkring 18 grader är perfekt för lång blomning.
  • Spreja gärna bladen med vatten så ofta som möjligt, men se till att det inte kommer vatten på blommorna.
  • Tänk på att hortensia är en surjordsväxt. Kalkhaltigt vatten har motsatt verkan, så kan du ge din hortensia regnvatten är det perfekt!
  • Låt aldrig hortensian torka ut, men den ska inte heller stå i vatten en längre tid.
Sommarkrans av hortensia och andra blommor

Hortensia är fyllig och tacksam att använda i kransar och arrangemang. I den här somriga kransen finns både vita och blå hortensiablommor. Är blommorna lite väl stora, kan man dela dem innan de binds in i kransen. I kransen ingår även veronika och blad från trädgården. Lägg kransen på ett fat eller en bricka med lite vatten så håller den sig längre.

Hortensiasorter som trivs i trädgården

  • Vanliga hortensia, Hydrangea macrophylla, som vi oftast träffar på i butikerna kallas också trädgårdshortensia. Den kan planteras ut i trädgården även om du först köpt den som inomhuskrukväxt – om du bor i de milda delarna av landet. Eller sätt den i utekruka och vinterförvara frostfritt. Klipp av vissna blommor och döda grenar på våren. De skott som kom förra året ska du låta vara, det är där nya blommor bildas.
  • Vipphortensia, Hydrangea paniculata, kallas också syrenhortensia. Den räknas som en av de mer härdiga och många sorter klarar sig upp till zon 5. Finns i många namnsorter och färger som vit, rosa, limegrön – även med flera färgtoner på samma buske.
  • Purpurhortensia, Hydrangea serrata, kommer från Japan och har oftast flata blommor som liksom för trädgårdshortensian skiftar färg beroende på jordens surhetsgrad. Bladverket får vackra färger på hösten.
  • Klätterhortensia, Hydrangea anomala ssp. petiolaris, är en kraftig klättrare där den trivs, har frodigt bladverk och vita skyar av flata blommor. De vedartade grenarna fäster med fäströtter mot underlaget. Kan bli upp mot sju meter hög.
De enorma vita blommorna är vidjehortensian

De enorma vita blommorna är vidjehortensian ’Annabells’ kännetecken. Den blommar rikt och länge. I förgrunden röd solhatt.

Av Karen Elise och Lars Lindberg

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Mer inspirerande trädgårdsinnehåll hos allas.se: