Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Härliga och hållbara hortensior - lyckas i både rabatt och kruka

26 jul, 2022 
Bente Halkjaer
Hortensia.
Hortensia finns i många olika varianter och färger.
Invid ett plank, i rabatten eller i kruka på uteplatsen. Hortensior passar i många sammanhang och håll­barheten är något utöver det vanliga: Den som har ­hortensior i sin närhet kan njuta länge! Här tipsar vi om några favoriter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hortensian blir aldrig omodern och det finns en rad olika arter och sorter att välja mellan. Den blommar rikligt och hållbarheten är fantastisk. Blommornas färg skiftar ofta ju längre sommaren lider och bleknar en aning, men de blir bara vackrare och vackrare. Vissna har blomställningarna en säregen charm och när rimfrosten lägger sig som ett tunt, pudrigt lager över hortensian, skimrar den som en vintersaga.

Trädgårdshortensia.
Generös och trogen. Den vanliga trädgårdshortensian blommar ofta rikligt och troget år efter år. Njut av färgspelet under säsongen och de vackra blomställningarna till långt fram på vintern.
Se även: Så beskär du trädgårdshortensia på rätt sättBrand logo
Se även: Så beskär du trädgårdshortensia på rätt sätt
Annons

Plantering och skötsel av hortensia

 • Du kan plantera hortensia året runt så länge marken inte är frusen, men bäst är hösten då jorden är varm och fuktig.
 • Hortensian trivs i halvskugga i lätt fuktig, näringsrik jord. Men olika arter kräver olika förutsättningar. Ta reda på vad som gäller innan du handlar.
 • Plantera på en skyddad plats där hortensian inte utsätts för kraftig vind.
 • Ta bort ogräs under plantan tills den etablerat sig.
 • Jorden ska vara näringsrik och fuktig, mullhaltig. Den behöver även vara väldränerad för att övervintringen inte ska äventyras. Blanda gärna i en säck köpt kogödsel i jorden vid plantering.
 • Är bladen gulaktiga behöver hortensian näring. Använd surjordsgödning om du vill ha blå blommor på trädgärdshortensian.
 • Ge näring två gånger, på våren och tidig sommar, aldrig senare äun juni. Annars kan nästa års blomning utebli eftersom knopparna inte hinner avmogna innan vintern. Var försiktig med kväve som stimulerar bladtillväxten på bekostnad av blomningen.
Trädgårdshortensia.u
Trädgårdshortensian, Hydrangea macrophylla, varierar i färg från vitt och rosa till violett och blått, beroende på jordens ph-värde och kan bli två meter hög.

Lyckas med hortensia i kruka

 • Välj en stor kruka då plantan behöver mycket vatten varma sommardagar. Hortensia tål inte att torka ut.
 • Se till att det finns ett dräneringshål i botten.
 • Placera hortensian i halvskugga.
 • Ställ krukan på en skyddad plats inför vintern. Packa eventuellt in den i bubbelplast och stick ner granris runt själva plantan som ett vinterskydd.

Några olika sorters hortensia

Klätterhortensian, Hydrangea anomala ssp. petiolaris, kan klä in väggar och plank när den väl etablerat sig och det kanelbruna grenverket är vackert även vintertid.

Vanille-Fraise hortensia.
Vipphortensian Vanille-Fraise får till en början crème-vita blomklasar. Under säsongen övergår de till rosa och senare till purpurrött. Höjd 2–2,5 m.

Flikhortensia, Hydrangea quercifolia, får fin höstfärg. De stora blommorna är sterila men hjälper till att locka insekter till de små fertila.

Annons

Trädgårdshortensian, Hydrangea macrophylla, varierar i färg från vitt och rosa till violett och blått, beroende på jordens ph-värde och kan bli två meter hög.

Lågt ph-värde ger blå blommor, högre värde ger vit eller röd blomning. Prova att sänka värdet genom att vattna med regnvatten i stället för kalkhaltigt vatten från kranen.

Vipphortensia, Hydrangea paniculata kallas också syrenhortensia och bjuder på en mängd sorter. Busken kan bli upp till två meter hög.

Hortensia Magical Colours Your Home.
Magi på bordet Magical Colours Your Home är en serie trädgårdshortensia som blommar i månader. Den är egentligen tänkt att stå inomhus men trivs och blommar fint i kruka utomhus den varma årstiden.
Krans av hortensia.
Olika nyanser av hortensia blir till en vacker krans.
Annons

Gör en hållbar krans i pastell

Spara lite av sommaren i en krans och lat den torka.

Du behöver:

 • Grov ståltråd, floristtejp, spoltråd och trädgårdshortensior i olika nyanser.

Gör hortensiakransen så här:

 • Gör en ring av ståltråden. Vira floristtejp runt ringen.
 • Dela blommorna i mindre delar.
 • Fäst spoltråden i ståltrådsringen.
 • Vira fast 3–4 små hortensiabuntar med spoltråden på kransen.
 • Fortsätt och bind 1–2 buntar åt gången hela vägen runt. Bind de sista blommorna in under de första sa att stjälkarna döljs.
 • Vira ståltråden några varv kring kransen och klipp av den.
 • Häng upp kransen och låt den torka.
Krans av hortensia.
Hortensiabuntar viras fast med spoltråd.
Annons