Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Höst i trädgården – missa inte att göra detta

13 sep, 2021 
Ellen Forsström
Med pumpor, prydnadskål, nypon och kvistar från den guldfärgade lönnen blir det höstfint på trappan.
Med pumpor, prydnadskål, nypon och kvistar från den guldfärgade lönnen blir det höstfint på trappan.
När hösten kommer till Ellen Forsströms trädgård njuter hon av färger, dofter och den vilsamma känslan. Här tipsar hon om sysslor och växter som hör årstiden till.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På hösten ändrar trädgården skepnad. Den blir murrigare och vildare. En kärleksfull dimma sveper in över grönskan och drar sakta ur färgerna. Trädgården säger tack för denna gång och börjar förbereda sig inför vintern. Själv hjälper jag till samtidigt som jag säger välkommen åter, genom att plantera vårlökar och sprida ut fröer.

Hösten är möjliggörandets årstid i min trädgård. Det är nu jag bäddar för nästa trädgårdssäsong, fyller på med kompost där det behövs, delar plantor, tar sticklingar och bäddar med löv.

Trädgårdsjournalist och -författare Ellen Forsström tar oss med till sin höstträdgård utanför Lidköping.
Trädgårdsjournalist- och författare Ellen Forsström tar oss med till sin höstträdgård utanför Lidköping.

Det är inte det att jag längtar till våren utan mer ett sätt att ta hand om trädgården och göra det möjligt för alla växter att frodas. Lite omsorg och de ger tusenfalt igen. Det de åstadkommer tillsammans är så spännande. Min trädgårdstavla!

Annons

Astrarna gör höstträdgården härligare

Nu gör astrarna sitt intåg i trädgården, skapar stråk av rosa och intensivt blått. De är riktiga färgklickar i allt det vissnande. Den nedklippta nepetan hänger på och blommar om. De sista höstanemonerna slår ut, liksom malvorna. Kärleksört bildar bas och rosenflockel ger höjd. Liksom solrosor, som är lika vackra när de har vissnat.

Rönnbär, nypon och prydnadsäpplen ger också färg tillsammans med lönnarnas och björkspireans intensiva höstskrud.

Björkarna sprider guldgula penningar och en magiskt solig dag tänker jag, att vackrare än så här blir inte trädgården. Och naturen, för plötsligt räknar jag in skogen och hagmarkerna runt omkring i min täppa. I skiftet mellan september och oktober flyter tomten samman med omgivningen i en gemensam färgskala på ett sätt som aldrig hör sommaren till.

På hösten ska trädgården städas och bäddas in

Löven räfsas upp och läggs under buskar och i rabatter. Jag lägger ut kompost där det behöver fyllas på med mull. En lucker jord är det viktigaste i trädgården. Jag rensar ogräs en sista gång, det har jag igen till våren.

Annons

En annan höstsyssla är att dressera klätterväxter. Honungsrosor och murgröna kan försöka ta sig upp i stuprör och in under taksprång men det sätter jag stopp för. Jag visar dem andra vägar där de kan ta ut svängarna rejält. Honungsrosen får svinga sig upp i det gamla körsbärssnåret och murgrönan får bilda matta i vårlunden.

Ett härligt höstpotpurri av solros, prydnadsapel, rönnbär, nyponkvistar, rosenflockel, jätteverbena, kärleksört och praktrölleka.
Ett härligt höstpotpurri av solros, prydnadsapel, rönnbär, nyponkvistar, rosenflockel, jätteverbena, kärleksört och praktrölleka.

Dela perenner och få fler på hösten

Perenner som har blommat över kan delas nu, om man tycker att de har blivit för stora och glesa i mitten eller om man helt enkelt vill ha fler av samma sort utan att åka till plantskolan.

Annons

Dela plantan med en vass spade eller gräv upp hela plantan och därefter dela med med grep. Grep är mer skonsamt mot växterna och man får med sig rotsystemet på ett annat sätt. Ett knep är att ta två grepar och sätta dem med baksidorna mot varandra, trycka till och sedan bända åt var sitt håll. En del sorter är svårare att dela och det kan krävas spade eller kniv.

Du kan dela plantan i två eller flera delar. Ju fler delar desto längre tid tar det innan du får en riktigt kraftig planta igen. Å andra sidan går det att skapa vackra rabatt-kanter, som fransar, eller långa sjok av samma perenn om du delar dem så mycket det går. Så länge jorden inte är frusen går det bra att dela och plantera.

Daggkåpa är ett exempel på en perenn som går bra att dela.
Daggkåpa är ett exempel på en perenn som går bra att dela.

Perenner som är lätta att dela

 • Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis
 • Gemsrot (vårkrage), Doronicum orientale
 • Timjan, Thymus
 • Blomsterfunkia, Hosta fortunei
 • Ormöga, Omphalodes verna
 • Nävor, Geranium
 • Alunrot, Heuchera

Släng ut frön för en vild känsla i höstträdgården

Jag tycker att det är fint att ha en bra grundstomme i trädgården med häckar, gångar och rabatter. Men sedan vill jag mjuka upp strukturen lite med växter som ser ut att ha hittat sin egen plats.

Annons

Det skapar en tidlös känsla, som att trädgården är lite romantiskt övergiven fast den inte alls är det.

Samla fröställningar från dina växter och strö ut fröna där du vill ha dem. En form av kontrollerad spontanitet.
Samla fröställningar från dina växter och strö ut fröna där du vill ha dem. En form av kontrollerad spontanitet.

Den känslan skapar jag genom att strö ut fröer på hösten, till exempel vallmo, stockros, solros, krasse, praktrölleka och krollilja.

Gör häckar av sticklingar och rotskott

Jag har gjort flera häckar av liguster och syren genom att ta sticklingar och ta hand om rotskott.

Det kan mycket väl fungera att sätta sticklingar direkt på plats. Sätt många om en del inte tar sig.
Det kan mycket väl fungera att sätta sticklingar direkt på plats. Sätt många om en del inte tar sig.

Ligustersticklingarna sätter jag ner direkt där jag vill ha dem. Så står det inte i böckerna men jag är en rastlös själ. Jag sätter ligustersticklingar både tidig vår och sen höst, då är det ofta fuktigt i jorden och jag behöver inte vattna så mycket. Om sticklingarna inte klarar sig så sätter jag nya.

Annons

Rotskott från syren är ännu enklare. De klarar sig nästan alltid, så länge marken inte är vattensjuk.

Korallapeln, Malus x zumi, ’Professor Sprenger’ får fina små äpplen på hösten. På våren blommar den vackert i rosavitt.
Korallapeln, Malus x zumi, ’Professor Sprenger’ får fina små äpplen på hösten. På våren blommar den vackert i rosavitt.

Att dra upp häckar från sticklingar och rotskott tar lite längre tid än att köpa plantor, men det är gratis och väldigt roligt. Tala om närodlat!

Höstblommor i Ellens trädgård

 • Rosenflockel, Eutrochium purpureum
 • Höstaster, Symphyotrichum novi-belgii
 • Kinesisk kärleksört, Hylotelephium spectabile
 • Solros, Helianthus annuus
Prydnadspumporna håller hela hösten.
Prydnadspumporna håller hela hösten.
 • Praktröllika, Achillea filipendulina
 • Jätteverbena, Verbena bonariensis
 • Kantnepeta, Nepeta x faassenii (om man klipper ner den efter första blomningen)
 • Höstrudbeckia, Rudbeckia laciniata

Vårdad stomme till det vilda i trädgården

På hösten blir alla växter lite ”hippieaktiga” och svajiga, löv faller och bladverk vissnar ner. Då känns det extra viktigt att vårda trädgårdens stomme så att det skapas en kontrast mellan det ordnade och det vilda.

Annons
Kärleksört är en lättodlad perenn som är fin hela säsongen. Här inramad av en låg välformad ligusterhäck.
Kärleksört är en lättodlad perenn som är fin hela säsongen. Här inramad av en låg välformad ligusterhäck.

Jag putsar på ligusterhäckarna, konerna av avenbok och buxbom-kloten i slutet av september. Gräsmattan klipps en sista gång och jag krattar grusgångarna. Marktegel och kullersten sopas och den sista ogräsrensningen görs nu.

Då blir det vackert när de färggranna löven singlar ner.Och så pyntar jag med pumpor på trappan, äpplen på tråd i rosen-bågen och kvistar med nypon i korgar.

Plantera vårens lökar på hösten

Det är underbart att ha mattor av vårlökar och alla vill väl ha sorter som lätt sprider sig. Det är nu på hösten som lökarna ska ner i jorden.

Annons

Man bör vara medveten om att det tar några år för lökarna att sprida sig – och det gäller att vara varsam under tiden. Pärlhyacinter ser till exempel ut som grässtrån de första åren innan de börjar blomma och det är lätt att man rensar bort dem. Vill man ha vårlökar i gräsmattan ska gräset inte klippas förrän lökblasten har vissnat ner. Det gäller alltså att vara lite avvaktande och inte för snabb med rensning och klippning.

Äppelpynt i rosenbågen med röllika i förgrunden.
Äppelpynt i rosenbågen med röllika i förgrunden.

Själv älskar jag narcisser av alla de slag, de passar så bra till vårt faluröda hus och de lantliga omgivningarna. Vanliga påskliljor är enkla och tacksamma. De kommer dessutom tillbaka år efter år och får sidolökar.

Annons

Vårlökar som sprider sig i trädgården

 • Pärlhyacint, Muscari botryoides
 • Vårstjärna, Scilla forbesii
 • Porslinshyacint, Puschkinia scilloides
 • Flocktulpan, Tulipa tarda
 • Kungsängslilja, Fritillaria meleagris
 • Snödroppe, Galanthus
Så gör du höstens snyggaste kransBrand logo
Så gör du höstens snyggaste krans

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons