Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Floristen guidar: så gör du säsongens finaste blickfång

28 sep, 2022 
Anni Jähde
Höstbukett och höstkrans.
Floristen Nettan Kelly med arrangemang gjorda av av vad trädgården har att bjuda på.
Hösten levererar massor av fint material till blomsterarrangemang. Det mesta kan du odla själv. Florist Nettan Kelly visar hur du kan använda vanliga trädgårdsväxter – både torkat och nyplockat – i en mustig bukett, en ljuvlig krans och en söt spegeldekoration!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hösten är en härlig tid tycker Nettan Kelly. Tempot skruvas ner, färgerna är underbara och i naturen och trädgården finns mycket spännande att plocka och använda till buketter och arrangemang.

– Tänk både torkat och färskt. Massor av fröställningar, bär och nypon, det blir så fina blandningar, säger Nettan. Trenden med torkade blommor och blad är stark och Nettan tycker att torkade växter ger arrangemangen ytterligare en dimension.

Floristen Nettan Kelly i sitt växthus.
Ut och plocka och in och fixa till fina arrangemang.

– Nu är det ”Torkat 2.0” som gäller, inte som på 1980-talet när torkade blommor visserligen var stort men betydligt mer enformigt. Idag blandar vi in färskt och mixar former och texturer på ett helt annat sätt.

Annons

Alla växter som torkar snyggt är Nettans höstfavoriter i trädgården, inte minst hortensior. Riddarsporre, eternell, renfana, skräppa och rölleka är andra exempel.

– Till och med små dahlior kan torka på ett fint sätt med lite tur, däremot inte de stora. Nettan tipsar om att även titta i skogen och längs vägrenarna.

– Ormbunkar och bräken som är på väg att vissna är jättevackra. Glöm inte heller nypon och bär av olika slag.

– Plantera gärna buskar och träd som ger mycket av den varan i din trädgård, exempelvis vissa rossorter eller rönnbär.

Nettan Kelly med äpplen.
En trädgård innehåller mycket en florist kan gå i gång på. Äpplen ger höstkänsla till olika arrangemang.

Äpplen och kastanjer är också jättefina i buketter och kransar. Och Nettan rekommenderar alla att odla dahlior.

Annons

– De är ju höstens drottningar och fantastiska bukettblommor! Ett mer ovanligt tips är det rödbladiga höstsilveraxet, för bladens skull. Och murgröna, för med det i trädgården finns alltid något grönt och slingrigt att ta till, och vildvinets rankor är fina till kransstommar.

– Ser man på sin höstträdgård med lite nya ögon hittar man alltid en massa att använda, säger Nettan. Den här säsongen bjuder på så mycket fint!

Spegelram av torkade växter

De här supersöta spegeldekorationerna blir som tavlor på väggen. Eller lägg dem på bordet, kanske som underlägg till ett ljus eller en vas. Speglar går att köpa billigt på loppis eller i varuhus.

Annons
Riddarsporre, gräsvippor, harsvans, vipphortensia, trädgårdshortensia och bräken.
Torkade växter till spegelramen.

Du behöver:

 • Spegel, limpistol, sax – du hittar allt du behöver här (reklamlänk)
 • Echeveria, små exemplar eller sådana som har ”bebisar” som kan klippas av.
 • Blandade växter som är helt torra. Här används riddarsporre, gräsvippor, harsvans, vipphortensia, trädgårdshortensia och bräken.
Rotklumpen från echeveria skärs av.
Rotklumpen skärs av.
Annons
Limpistol är smidigt för att fästa växterna.

Gör så här:

 • Skär av rotklumpen från echeveriorna.
 • Kvar ska bara echeverians bladrosett vara. Borsta bort jorden.
 • Dela de torkade växterna i mindre bitar.
 • Prova var på spegeln växterna blir finast, vrid och vänd på dem. Sätt en liten limklick med limpistolen (det behövs inte mycket) på växternas baksida och sätt fast på spegeln. Limmet torkar fort.

Hortensiakrans med två sidor

Med massor av hortensior i harmonierande färger och en del ovanligare inslag blir den här asymmetriska kransen en ljuvlig dekoration som torkar med behag och håller sig fin hela hösten. Bind tätt för att undvika glipor med tiden, eftersom växtmaterialet krymper när det torkar .

Annons
Höstkrans med hortensia.
Den här ljuvliga kransen är återhållsamt stram på en tredjedel och får vara rufsig på resten.

Växter i kransen: Hortensior av olika slag, blomställningar och rankor av murgröna, olivkvistar, ljung, nypon, kastanjer, echeveria.

Gör så här:

 • Använd en tunn men stadig stålring som stomme. Här hittar du ringar i flera olika storlekar (reklamlänk).
 • Dela några av hortensia-blommorna i mindre bitar.
 • Bind dem tätt på ungefär en tredjedel av stålringen, det får inte bli för fluffigt. Den här biten ska upplevas som lite strikt.
 • Klipp upp bitar av de andra växterna. Fortsätt binda resten av kransen, nu med mer och yvigare växtmaterial. Låt några rankor och kvistar sticka ut.
 • Fäst echeveria (ta bort rotklumpen helt) och kastanjer med limpistol.
Bukett i höstfärger.
Växter i buketten Dahliorna ’Penhill Watermelon’, ’Arabian Night’ och ’Karma Chocolate, roströda olvonkvistar, chokladskära, kvistar med nypon, äpplen, pionblad, bergenia, hortensia och murgröna (blomställningar och rankor med blad).

Praktiska tips för buketter

 • Plocka helst blommorna dagen innan. Låt stå i vatten så de är riktigt vattenspända. Dagg och eventuellt regn hinner också torka bort.
 • Bygg först upp buketten med mycket grönt i basen, det ger stadga och fyllighet. Stick sedan i de blommor och kvistar du vill ha.
 • Vill du ha äpplen eller andra större frukter i buketten ska de spetsas på pinnar som är grova nog att inte knäckas.
 • Det är elegant att ställa buketten på ett vattenfyllt, lite djupare fat. Klipp då stjälkarna rakt av med en vass sekatör så står buketten stadigt. Ska buketten stå i en vas bör stjälkarna snittas snett.
Se även: Minna Mercke Schmidts bästa blomstertipsBrand logo
Se även: Minna Mercke Schmidts bästa blomstertips
Annons
Annons