Höstkrukor och dörrkrans med äpplen – skön stämning på uteplats och entrén

Delad bild. Till vänster: Vacker höstkrans med mörka toner. Till höger: Dörrkrans med äpplen.

Foto: Linda Eriksson

Nu har sommarblommorna gjort sitt och det känns rätt att förnya på entré och uteplats. Färgskalan får gärna vara mjuk, brun och varm men även innehålla överraskningar.

Så planterar och sköter du dina höstkrukor

När du ska kompostera din kruka kan du tänka på att det ofta blir fint att kombinera växter med olika höjd. Gärna en hängande växt med en högre som sticker upp och däremellan en eller flera som skapar volym och fyller upp.

Du borde också sätta växterna tätt så att det blir snyggt från början. Höstvädret är svalt och då växer inte plantorna särskit mycket.

Se också: Så gör du höstens snyggaste krans

Så gör du höstens snyggaste krans
Slå på ljud

Vattna också ordentligt vid plantering och efter det bara när det behövs. Du behöver inte tillsätta någon näring.

Var beredd att skydda dina krukor med fiberduk om det blir frost.

Se våra inspirerande höstkrukor i bildspelet nedan

Höstkransar, höstkrukor och smällspirea på stam mot en trädörr i höstträdgården.

Så här fixar du höstfägring på flera sätt! Växter i varma bruna toner med kontrasterande mörka blad och färgklickar i lysande orange gör sig bra i enkla, släta betongkrukor. En mörkt rödbladig smällspirea på stam blir snyggt i en hög kort med bronsstarr och rostfärgad alunrot kring fötterna. Grön mossa får gärna täcka den bara jorden. Foto: Linda Eriksson

'Fire Alarm' heter denna snygga alunrot med dekorativa rödbruna blad.

'Fire Alarm' heter denna snygga alunrot med dekorativa rödbruna blad. Alunrot är en perenn som trivs bra i kruka från tidig vår till sen höst men som även passar i rabatten. Tänk bara på att härdigheten varierar mellan olika namnsorter. Foto: Linda Eriksson

En explosion av färger livar upp betongkrukan. Dahlian står i fokus och matchas med små röda bär på smala stjälkar. Glansmiskantus ger höjd till gruppen och med revsuga och alunrot som marktäckare får man naturligt en mjuk övergång till krukan.

En explosion av färger livar upp betongkrukan. Dahlian står i fokus och matchas med små röda bär på smala stjälkar. Glansmiskantus ger höjd till gruppen och med revsuga och alunrot som marktäckare får man naturligt en mjuk övergång till krukan. Foto: Linda Eriksson

Revsugan 'Braunherz' mörka blad täcker jorden och bildar bas för bronsstarr och bärhyperikum.

Revsugan 'Braunherz' mörka blad täcker jorden och bildar bas för bronsstarr och bärhyperikum. Foto: Linda Eriksson

Bärhyperikum är en flerårig växt som främst används som utplanteringsväxt på hösten. Det är de vackra bären som är grejen.

Bärhyperikum, Hypericum x indorum, är en flerårig växt som främst används som utplanteringsväxt på hösten. Det är de vackra bären som är grejen. Foto: Linda Eriksson

Gör en höstkrans med äpple – detta behöver du

  • Vintergröna
  • Hortensia (en klase i mindre delar)
  • Kärleksört, utslagen och outslagen
  • Små äpplen
Höstkrans med vintergröna, hortensia, kärleksört och små äpplen.

Hylla hösten med en krans av vad trädgården bjuder. Har man en snygg stomme kan det vara effektfullt att lämna en del av den oklädd, på köpet går det åt mindre material. Här är stommen gjord av avlövat björkris som bundits hårt med glödgad spoltråd i samma färg.

Foto: Anette Brunsell

Så här gör du en vacker höstkrans med äpplen

  1. Börja med att markera med en snörbit i avvikande färg var äppeldekorationen ska sitta. Markera också hur långt ut det gröna ska gå åt båda håll.
  2. Vira fast ett litet grönt blad vid en av de yttersta markeringarna och jobba mot mitten. Använd grön spoltråd eller bindtråd. Gör "girlangen" fylligare närmare mitten. Avsluta vid mitten.
  3. Börja nu vid den andra yttre markeringen och jobba likadant mot mitten.
  4. Fäst äpplena med en U-formad märla av ståltråd som är lätt att själv böja till. Eller använd specialtråd som kan köpas i blomsterbutiker.

Tips! Gör två kransar – så har du en fin present till en vän.