Inspiration: 10 vackra rosor du borde plantera

Austinrosen 'Alchymist'.
De har allt man kan kräva av en ros: vackra, härdiga och fint blommande. Här presenteras 10 noga utvalda ljuvliga rosor.

När projektgruppen Rosens dag väljer ut rosor till sitt årliga evenemang Årets Ros tittar de på om de uppfyller de kriterier en superbra ros ska ha. Rosen ska vara vacker, härdig och fint blommande. Med andra ord är deras nomineringar värda att ta en extra titt på för att hämta inspiration.

Här är tio rosor som valdes ut som kandidater inför Rosens Dag 2015, men som så klart är klassiker. Läs, blunda och känn doften!

Allotria

Floribundaros från 1958. Den lysande orangeröda blomfärgen är uppskattad av en del men tilltalar inte alla. Härdig ända till zon 5. Lämpar sig bra för massplantering i offentliga miljöer.

Bonica climbing

En klättrande variant av den låga Bonica, som har blivit populär i Norden och norra Europa på grund av sin härdighet. Kan bli över 2 m hög. I allt övrigt är den identisk med sin mor. Härdig till zon 4–5.

Constance Fry

David Austins första ros från 1961 är fortfarande populär trots att den är engångsblommande. Det är främst de stora, utsökt vackra och doftande blommornas förtjänst. Kan odlas både som busk- och klätterros. Härdig till zon 4.

’Duchesse de Montebello’

En gammal gallica från 1825 som fortfarande hör till de mest populära gammaldags rosorna. De ljusrosa, starkt doftande blommorna är mycket vackra. Blommar en gång men i flera veckor. Frisk och härdig till zon 5.

’Eddie’s Jewel’

En hög buskros som blir ca 2 m hög. ’Eddie’s Jewel’ från Kanada 1962, är en korsning mellan Rosa moyesii och en röd floribundaros. De stora, klarröda blommorna täcker grenarna i ett par veckor. Stora, mycket dekorativa nypon bildas på hösten. Frisk och härdig till zon 5.

’Frankfurt’

En gammal, odlingsvärd ros, speciellt för kallare trakter, t o m zon 7. Blir en 2 m hög buske i låga zoner. I höga zoner ca 1 m. Blommar rikligt i ett par veckors tid. Vackra nypon blidas under hösten.

’Ghislaine de Féligonde’

En myskroshybrid från Frankrike 1916. Den har blivit mycket populär hos oss då den är relativt härdig, till zon 4. I varma delar av landet den kan den användas som klätterros. Blomningen är kontinuerlig och mycket riklig.

’Martin Frobisher’

Kanadensisk ros som har blivit uppskattad för sin härdighet, rika blomning och remontering. Busken kan nå en höjd av 2 m. ’Martin Frobisher’ är anspråkslös, frisk och lättodlad. Härdig till zon 5.

’Mme A. Meilland’ (’Peace’)

En av världens mest berömda och odlade rosor som gått under namnet ‘Peace’ då den introducerades under Andra världskriget och fick det inofficiella namnet i samband med freden 1945. En vacker tehybrid som är ovanligt härdig, upp till zon 5.

Wild Edric

Den här rosen är en av Austins få rugosahybrider och kanske den bästa. En mycket frisk ros som blommar rikligt från mitten av juni till långt in på hösten. Blommorna är stora, doftande och vackert formade. Härdig till åtminstone zon 5 (6).

Foto: Helena Verghese Borg och Lars-Åke Gustavsson

Sådan plats, sådan ros. Hitta din favorit!