Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Jättebalsamin – så bekämpar du den

18 maj, 2022 
Cecilia Lindberg
Jättebalsamin med pollinatör.
Jättebalsamin har vackra rosa blommor och är en magnet för pollinatörer. Men skenet är lömskt: arten pekas ut som invasiv och står på EU:s lista över arter som ska bekämpas av markägaren. Juni är den bästa tiden att ta bort växten. Men hur gör man för att rensa bort den? Och hur känner man igen jättebalsamin?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ibörjan av sommaren är jättebalsaminen bara någon decimeter hög, men den växer snabbt och kan bli upp till 2,5 meter hög.

– Den är väldigt vacker och som många av de här invasiva arterna så är dem ju otrolig tacksamma att plantera för den tar sig så lätt och den sprider sig lätt, säger Svante Brandin, kommunbiolog i Marks kommun till Sveriges Radio Ekot.

Jättebalsamin med rosa blommor.
Jättebalsamin ska tas bort av markägaren.

Bekämpa jättebalsamin

Jättebalsamin, Impatiens glandulifera, togs till Europa från Asien på 1800-talet, som en fin och blommande trädgårdsbuske. Men under senare år har den pekats ut som ett mindre bra inslag eftersom den konkurrerar ut annan växtlighet.

Annons

Jättebalsaminen är en av de växter som står på EU:s lista och som ställer krav på markägaren att bekämpa arten.

Den växer i täta bestånd och tränger bort det som annars skulle växa i området och på så sätt hämmas den biologiska mångfalden.

Se även: 5 främmande och invasiva växter som hotar SverigeBrand logo
Se även: 5 främmande och invasiva växter som hotar Sverige

– Hittar du den på din tomt ska du ta bort den, samarbeta gärna med grannar för ofta finns den inte bara på din egen tomt, säger Nils Carlsson, expert på invasiva arter vid Naturvårdsverket i en film som finns på Naturvårdsverkets sajt.

Jättebalsamin i ett tätt bestånd.
I SLU Artdatabankens riskklassificering av främmande arter har jättebalsamin beteckningen SE, vilket står för Severe impact – alltså en art som har stor eller potentiellt stor effekt på det ekologiska systemet.

Så känner du igen jättebalsamin

Växten har en kantig, stam som är lätt att bryta av. Stammens rygg är röd och blommorna är lila-rosa med vita inslag. Jättebalsamin gillar fuktiga marker, så man hittar den ofta intill åar och vattendrag.

Annons

Blommorna hänger i knippen och varje blomma är tre till fyra centimeter lång, med spetsig sporre.

Det kan kännas tröstlöst när man upptäcker ett stort bestånd på sin mark, men det finns goda förutsättningar att få bort arten, då den anses relativt enkel att bekämpa: rotsystemet följer lätt med när man drar upp plantorna. En annan fördel är att växten inte är giftig, så du behöver ingen skyddsutrustning för att utföra arbetet. Det viktiga är att göra det i rätt tid, bäst är i juni, och det är viktigt att inte vänta tills frökapslarna mognat.

Så förhindrar du att jättebalsamin sprids

Tricket är att rensa bort växten innan den blommar och sätter frö. Ta bort fröställningarna från marken eftersom frön som ligger kvar kan mogna i efterhand. Naturvårdsverket rekommenderar även att man följer upp senare under säsongen och följande år för att ta bort växtlighet som grott från frön i marken.

Annons

Växtdelarna ska förbrännas eller lämnas till återvinningscentral. Tänk på att markägarens tillstånd krävs om du vill rensa jättebalsamin på annans mark!

Ta bort jättebalsamin – detta ska du tänka på

  • Bekämpa den innan frökapslarna har blivit mogna.
  • Dra upp plantan genom att dra i stammen , så att rotsystemet följer med.
  • Lägg absolut inte uppdragen jättebalsamin på komposten - då sprids den lätt därifrån.
  • Lägg istället växtavfallet i en sopsäck.
  • Släng i ”brännbart” på återvinningscentralen - inte bland trädgårdsavfallet.

Jättebalsamin är en av de arter som är förbjudna enligt EU:s lista. På listan finns en rad andra växter som förekommer i Sverige, bland annat jätteloka, gudaträd och gul skunkkalla.

Sedan 2019 är det markägarens ansvar att hålla rent från de arter som klassas som invasiva på EU:s lista över invasiva arter. För andra invasiva växtarter, som inte finns på EU:s lista, finns det än så länge ingen skyldighet att bekämpa, men Naturvårdverket rekommenderar att det görs ändå.

Så vanlig är jättebalsamin

På 1990-talet identifierades den som en potentiell invasiv art i Sverige och idag finns den i stort sett i hela landet. 2000–2017 har jättebalsamin rapporterats i 1581 områden som är 2x2 kilometer i storlek runt om i landet. I SLU:s artdatabank går det att läsa mer om utbredningen av jättebalsamin.

Läs mer om invasiva trädgårdsväxter

Annons