Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

John Taylors topplista över senblommande perenner i höst

01 sep, 2021 
John Taylor
Perenna solrosen ’Lemon Queen’ sätter färg på hösten tillsammans med rosa aster.
Perenna solrosen ’Lemon Queen’ sätter färg på hösten tillsammans med rosa aster.
Följa John. En fin höstblomning får oss att vara ute i trädgården längre. John ger oss sin topplista över senblommande perenner.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En av anledningar till att jag blev trädgårdsmästare var att kunna vara utomhus så länge som möjligt under året. Därför vill jag att rabatterna ska vara fina även under senhösten och det finns gott om bra perenner som skapar höstprakt.

Ju vackrare trädgården är desto mer vill man ju vistas i den. Självklart är vikten av härdighet annorlunda i norra Sverige än södra, men en handelsträdgård säljer inte perenner som inte klarar det lokala klimatet. Dock kommer många av växterna från länder med mer värme under sommaren.

TV: På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilottBrand logo
TV: På besök i trädgårdsmästaren John Taylors kolonilott

Det gäller för de flesta av oss att skapa varmare trädgårdsrum genom att använda häckar, staket och byggnader för att få ett bättre mikroklimat. Jorden måste förbättras så att regnet kan vara tillgänglig för växterna under sommaren samtidigt som det är väldränerat. Detta gör man för både lätta och tunga jordar genom jordförbättring med kompost eller mull.

Annons

Tidig höst är en väldigt bra tid att plantera på, då jorden fortfarande är varm och rötterna kan utvecklas och få fäste innan vintern kommer. Gällande växterna ska man tänka att de har många attraktiva egenskaper.

Bladen, stjälken, fröställningar och rörelsen är lika viktiga som blomningen själv. Om en växt står bredvid en med annan karaktär – då börjar det hända grejer. Som en aster ’Twilight’, vars mörklila stjälkar står i stark kontrast till en vitblommande höstanemon ’Honorine Jobert’.

Prärievernonia har lila tistellika blommor.
Prärievernonia har lila tistellika blommor.

Den gamla regeln att plantera höstperenner under våren står fast. Då har växterna tid att utvecklas ordentligt under sommaren. Men de flesta växter säljs när de blommar och det kan vara svårt att hitta höstperenner under våren. Delning av befintliga plantor för att få fler, är en möjlighet, och är bäst att göra under april och maj. Men kvar står svårigheten att få tag i växter som man inte redan har själv.

Annons

Lösningen kan vara växtloppisar och marknader där vi säljer eller byter växter med varandra. Vi måste dela med oss av det vi har!

John Taylors favoritperenner för sen blommande höst

  • Prärievernonia, Vernonia arkansana, ’Mammuth’. Fina lila blommor. 1,8 meter hög.
  • Rosenflockel, Eutrochium purpureum. Lila blommor som täcks av fjärilar om hösten är varm. 1,5– 2 meter hög.
  • Pipört, Centranthus ruber. Klipper man av blommorna under sommaren står pipört i blom långt in i hösten. 60 centimeter hög.
  • Solros (perenn), Helianthus, ’Lemon Queen’. Ljusgula blommor. 1,5–1,8 meter hög.
  • Kokardaster, Aster x frikartii, ’Mönch’. Den perfekta astern med den längsta blomningen i ljuslila. 60 centimeter.
  • Kanadapimpinell, Sanguisorba canadensis. Vita blommor. 80 centimeter hög.
  • Skymningsaster, Eurybia x herveyi, ’Twilight’. Mörka stjälkar och vackra blommor. 60–70 centimeter hög.
  • Glansmiskantus, Miscanthus sinensis, ’Ferner Osten’. Lila ax. 1,8 meter hög.

John Taylor: Skapa en blommande matta av timjan

Timjan kan bli en blommande matta.
Timjan kan bli en blommande matta.

Satte tio olika sorters timjan längs en smal, sex meter lång gång förra hösten. Det börjar likna något. Fick rensa ogräs ett tag men nu kryper plantorna in i varandra och kväver det mesta ogräset.

Osäker var du ska plantera? Tveka inte!

Avstå inte ett växtköp för att du inte vet var du ska plantera. Mat, kläder och hygienartiklar behövs såklart men ger knappast samma romantik som en vacker klätterros eller en påse tulpanlökar.

John Taylor är trädgårdsmästare, känd från tv och konstnärlig ledare för Den stora trädgårdsfesten vid Sofiero slott och slottsträdgård. Varje månad skriver han sin kröna Följa John i Allers Trädgård och på allas.se.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

TV: Väck liv i pelargonerna – så gör du!Brand logo
TV: Väck liv i pelargonerna – så gör du!
Annons