Lästips:Videotips för din trädgårdKöksträdgårdPerennerTrädgårdskalenderBuketter och blomsterarrangemangVäxtzoner

John Taylor testar trädsekatörer – se expertens favoriter

15 okt, 2020
Anni Jähde
John Taylor använder en av stångsekatörerna som testats i vårt stora test.
Stångsekatören är räddaren när grenarna sitter högt. Men välj en lätt och enkel modell råder John Taylor. Han hittar både drömklippare och föråldrade krångelpellar i det här testet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du fruktträd kan stångsekatörer och -saxar vara ända sättet att komma åt högt sittande grenar. Det är ett ganska viktigt redskap alltså, även om det inte används särskilt ofta. Utseendena och de tekniska lösningarna varierar mycket på de stångklippare (vi kallar dem så här) vi testar med trädgårdsmästare John Taylor.

– För mig är ledordet när det gäller trädgårdsredskap ’robust’. Det är robusta redskap jag vill ha och använda, säger John. De ska göra sitt jobb, vara enkla att använda, hålla länge och vara snälla mot din kropp.

– Detsamma bör ju gälla även för villaägaren som ska ta hand om sina egna fruktträd. Det ska vara enkelt att förstå hur redskapet fungerar och enkelt att använda det.

John ger alla stångklipparna i testet godkänt. Ingen är egentligen dålig tycker han, men ifrågasätter tekniken hos några av dem.

– På några måste man till exempel dra i ett snöre för att klippa. Det känns föråldrat, krångligt och opraktiskt när man ser hur andra varumärken utvecklat sina redskap.

Se också: Taylor och Surtanten – Nytt odlingsprogram med Jenny Neikell och John Taylor

Taylor & Surtanten – Nytt odlingsprogram med Jenny Neikell och John TaylorBrand logo
Taylor & Surtanten – Nytt odlingsprogram med Jenny Neikell och John Taylor

Köp en stångklippare som passar för det du har att beskära. En superlång teleskopklippare (skaft som är utskjutbart) är onödig om dina träd inte är så höga. Tänk också på att riktigt långa stångklippare är svåra att använda. Du ska klara att balansera och sikta rätt uppe i kronan. Där kan man tänka på att ett ovalt skaft alltid är mer stabilt än ett runt.

Men efter ett tag blir en lång stångklipparen tung och svår att hålla stilla.

– Ska du klippa så högt som fyra meter upp börjar det också bli svårt att se var du ska klippa. Risken är stor att snittet inte blir bra och det kan skada trädet.

Använd trädets grenar som stöd för skaftet när du klipper, tipsar John, då blir precisionen bättre. Det är också skönt att kunna vila armarna på det sättet.

Annons

– Att arbeta med en stångsekatör är belastande för kroppen, påpekar han.

Borde du ta hjälp av en fruktträdsbeskärare eller arborist?

Är träden så höga att du har problem även med en stångklippare bör du fundera över att ta hjälp av en professionell fruktträdsbeskärare eller arborist för att få kronan sänkt.

Funktionerna för att få klipphuvudet att stänga sig, alltså klippa, varierar från att dra i snöre, dra i ett handtag och klippa med handtag som på ett ordinärt handredskap.

– Får man välja är ett klipphandtag att föredra. Hundra gånger hellre det än att dra i ett snöre. Snöret fastnar lätt och det är irriterande.

Andra saker att tänka på är att stångklipparen ska vara lätt – du ska orka hålla med en hand medan du drar i handtaget med andra handen för att klippa. Ett vridbart huvud är också ett plus för att få rätt klippvinkel.

– Och som alltid är enkelhet bäst. Komplicerad design med många delar kan innebära problem i längden, säger John.

Alla de stångklippare vi har med i testet tycker John är prisvärda även om prislappen skiljer sig ganska mycket.

Akta huvudet!

Det är alltid riskabelt när du klipper ovanför ditt huvud. Håll koll på var grenar och kvistar faller ner och använd helst skyddsglasögon.

Öppen eller stängd sekatör?

Alla klippredskap bör kunna stängas när du inte använder dem. Annars finns det alltid risk för skador när man ska transportera redskapet. Extra plus är det om det följer med någon form av skydd att sätta på, både som säkerhet och för att hålla klipphuvudet rent.

Vad är skillnaden på sekatör och sax?

En sekatör klarar mindre klippdiameter, saxar klipper grövre grenar. Klipp aldrig grövre grenar än vad redskapet är avsett för. Du riskerar att skada både redskap och träd, förutom att klipphuvudet kan fastna. Använd i stället såg. Sitter grenen så högt att du inte själv når – anlita hjälp.

Annons

Se bilder på alla sekatörer och se John Taylors betyg i bildspelet nedan

Trädgårdsmästaren John Taylor testar trädsekatörer – bäst i test 2021

1. RR-VM stångsax sidoskär, Wolf Garten

Pris: 849 kronor, sax: 599 kronor, teleskopskaft: 399 kronor snörhållare.

Klippdiameter: 36 mm.

Beskrivning: Sax: Justerbar vinkel i 180 grader. Skaft: Totallängd 4 meter, kan användas till Wolf Gartens klicksystem-tillbehör, till exempel krattor och hackor. 10 års garanti.

John tycker: Wolf Garten håller hög kvalitet, den här är gedigen och klipper grova grenar väldigt bra. Skulle tro att den håller länge. Dock för tung och obalanserad. Svårmanövrerad inne i kronan eftersom klipphuvudet är stort. Lite för tekniskt komplicerad, till exempel svårt att förstå hur man ska låsa handtaget i linan. Snörena i klipphuvudet kan fastna i grenarna.

2. Stångsax ST-12, Silky

Pris: 1 000 kronor, sax: 1590 kronor, teleskopskaft: Silky Hayauchi.

Klippdiameter: 40–45 mm.

Beskrivning: Sax: Utväxling. Skaft: Totallängd 4,9 meter, passar till Silkys grensågar.

John tycker: Oj vad tung! Jag kan knappt hålla den och klippa samtidigt. Vid klippning känns den bakvänd mot hur man tänker att en sekatör fungerar, men utväxlingen gör den riktigt stark och den kan klippa riktigt grova grenar. Måste dra snöret nästan en meter för att kunna klippa, det är för besvärligt.

3. Stångsax Star Cut 410 plus, Gardena

Pris: 1 395 kronor inklusive teleskopskaft

Klippdiameter: 32 mm.

Beskrivning: Sax: Justerbar vinkel i 200 grader. Skaft: Totallängd 4,1 meter. 25 års garanti.

John tycker: Det går fint att jobba med den här – snabbt och enkelt. Den är lätt och klipper bra. Den gör sitt jobb. Men man måste dra skaftet 50 cm för att stänga saxen och det stora klipphuvudet gör att man har svårt att se var man klipper även om man kan vinkla det.

Annons

4. UPX82 Power Gear, Fiskars

Pris: 890 kronor inklusive fast skaft.

Klippdiameter: 32 mm.

Beskrivning: Sax: Justerbar vinkel i 230 grader. Orange plastbit fäst vid ena bladet som en guide, för att lättare se klipphuvudet uppe i trädet. Skaft: 3,5 meter. 25 års garanti.

John tycker: Lätt och behaglig att hålla i. Det känns som om man kan klippa hela dagen med den här – eller sätta barnen på att klippa träden! Den orange siktguiden (plastbiten på saxbladet) hjälper verkligen att se var jag klipper och känns genialisk. Det skulle bli maxpoäng för den detaljen – om det inte vore för att man lätt kommer snett och grenen fastnar mellan den och saxbladet. Det vridbara huvudet är bra, men vredet för grunt och lite svårt att få grep om.

5. UPX86 Power Gear, Fiskars

Pris: 1 399 kronor inklusive teleskopskaft.

Klippdiameter: 32 mm.

Beskrivning: Sax: Samma som UPX82. Skaft: Totallängd 4 meter. 25 års garanti.

John tycker: Wow vad smidig att jobba med, även på full längd! Det är tack vare den låga vikten och den gör även dragfunktionen enkel. Den ovala formen på skaftet ger dessutom bra stabilitet. Bra ergonomisk! Tyvärr fastnar snöret då och då i handtaget, samma sak på modellen UPX82.

6. Helium stångsekatör, Archman (ARS/Nakaya)

Pris: 2 200 kronor inklusive teleskopskaft.

Klippdiameter: 35 mm.

Beskrivning: Sax: Justerbar vinkel i 200 grader. Skaft: Totallängd 2,68 meter.

John tycker: Verkligen superlätt med tanke på den kraft den har att klippa grövre grenar. Knappt någon tyngd och jag kan till och med hålla med en hand! Den här kan man klippa snabbt med – jätterolig att jobba med. De mörka sekatörbladen gör dock att jag har lite svårt att se var jag sätter snitten. Snöret löper i en skåra i skaftet så det inte fastnar i grenarna.

Här ser du alla sekatörer som varit med i vårt test – och kan uppskatta deras storlek. Från vänster: Stångsekatör 180LR-1.8, ARS, Stångsekatör 180ZF-3.0-5, ARS, Trädsekatör Kent & Stowe Helium, stångsekatör Archman (ARS/Nakaya), UPX86 Power Gear Fiskars, UPX82 Power Gear Fiskars, Stångsax Star Cut 410 plus Gardena, stångsax ST-12 Silky och RR-VM stångsax sidoskär Wolf Garten.

7. Trädsekatör, Kent & Stowe (Wexthuset)

Pris: 1 049 kronor inklusive teleskophandtag.

Klippdiameter: 25 mm.

Annons

Beskrivning: Sax: Utväxling. Skaft: Totallängd 3 meter. En 31 cm lång grensågsklinga följer med och kan fästas på klipphuvudet. 5 års garanti.

John tycker: Ger en ganska billig känsla men får godkänt, den gör jobbet. Är dock obalanserad eftersom klipphuvudet är tungt. Snöret hänger och fastnar – det är så irriterande att man inte vill jobba med den. Med all den teknik som klipphuvudet är byggt av undrar man hur den ska hålla i längden. Att det skulle vara praktiskt med en tillhörande sågklinga är mer ett önsketänkande. Den är i vägen och kan inte komma in i ens den minsta krona.

8. Stångsekatör 180LR-1.8, ARS

Pris: 1 360 kronor inklusive fast skaft.

Klippdiameter: 22 mm.

Beskrivning: Sax: Fast klipphuvud, lätt vinklat. Skaft: 1,85 m. Vridbart klipphandtag i skaftets ända.

John tycker: Ojoj vilka klipp och så lätt! Den här skulle jag kunna klippa näshåren med… Den är mycket enkel, inte en massa gadgets, och genialiskt med det vridbara klipphandtaget. Klippljudet är lite väl högt, skulle jag jobbat med denna hade jag använt hörselskydd. Plus för skyddshättan som du lätt knäpper på och av.

9. Stångsekatör 180ZF-3.0-5, ARS

Pris: 1 395 kronor inklusive teleskopskaft.

Klippdiameter: 20 cm.

Beskrivning: Sax: Fast klipphuvud. Skaft: Totallängd 3 meter. Vridbart klipphandtag i skaftets ända.

John tycker: Samma fina snitt som alla ARS-sekatörer. Ska du klippa fina vattenskott i toppen är det denna som gäller. Väldigt lätt att klippa fint med även högt upp eftersom den har låg vikt och litet klipphuvud. Du kommer åt, orkar hålla och klipphandtaget är suveränt. Den skramlar av metalldelarna – här är det inget snöre som löper i skaftet – men det är inget problem. Plus för skyddshättan till sekatören.

Annons

John Taylors favoritsekatörer och grenklippare 2021

  • För den som inte har så många träd: Fiskars
  • För den som vill betala lite mer pengar: ARS och Helium
  • Bäst dragfunktion: Helium
  • Prisvärt teleskop: Fiskars
  • Bästa teleskopen: ARS och Helium

Så här gjorde vi testet av grenklippare 2021

Stångsekatörerna och -saxarna är testade i äppelträd. De som ska klara en grov grendiameter är testade på såväl grova som finare grenar.

John Taylor har tittat på material, design, hur de känns att arbeta med, greppet och stabiliteten, samt hur väl de klipper. De är inte testade under längre tids användning. Det kan finnas skaft som är både längre och kortare än de vi har med i testet. Gå in på respektive företags hemsida och titta.

Stångsekatörerna och -saxarna kan köpas över nätet, i trädgårdsbutiker, byggvarubutiker med flera. Priserna är cirkapriser och kan variera.

Annons