John Taylor tipsar om favoritblommorna i sommar
Sommarblomma, utplanteringsväxt, ettåring – kärt barn har många namn. Och de är verkligen växter att bli kär i. Användningsområdena är stora och de tillför trädgården snabb tillväxt och riklig blomning. John Taylor satsar alltid på mycket ettåringar. En del sår han direkt på plats i rabatterna, andra sorter förodlar han i växthus och sätter ut när de är stora nog.
– Sommarblommor ger blomning från juni till september, alltså mycket mer än vad perennerna gör, säger han. Dessutom kan man hitta många färger och former.
John har sommarblommor på de flesta ställen i trädgården och använder dem för att förnya uttrycken i rabatterna.
– Jag letar efter platser där jag kan så något nytt, det är ett bra sätt att fylla ut och undvika bar jord.
John planterar gärna sommarblommor i rabatten
– Till exempel kan man i en vit perennrabatt sätta vit rosenskära, tipsar John. Rosenskäran garanterar blomning hela sommaren fram tills frosten kommer.
En ettåring som John alltid vill ha mycket av är sommarljus, Gaura lindheimeri.
Den är både användbar och vacker. Blomningen varierar beroende på sort, från vitt till ljusrosa och mörkrosa, som sorten ”Siskiyou Pink”.
– Sommarljus blommar ofantligt hela sommaren – här får du verkligen mycket för pengarna! Dessutom är den i princip skötselfri. Vattna vid planteringen, det är nästan allt, berättar John.
John tycker om en vild, ängsliknande, look på sina planteringar och letar på nätet efter olika ettåringar som påminner om vilda sorter.
– Jag tänker också mycket på insekterna och pollineringen, släpper till exempel upp gräsmattan och sår in blandningar av sommarängsfrön.
Vallmo är John Taylors absoluta favorit
Det är inte alltid som direktsådd lyckas. Ett bra sätt att driva upp plantor är att göra en bit rabatt i trädgården till din egen lilla plantskola. Där kan du hålla uppsikt över småplantor och sådder tills de kan flytta ut i de andra rabatterna. När John ska välja en sommarblomma framför någon annan kommer svaret blixtsnabbt:
– Alla sorters vallmo! Kan man ha för mycket vallmo? Nej, det kan man inte!
Att de försår sig rejält och kan dyka upp precis överallt är enligt John bara en fördel.
– Alla borde ha lite vallmofrön i fickan och sprinkla ut här och där.