Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

John Taylor om den viktiga vilan: ”Ibland ska vi sitta lugnt bredvid ”

27 sep, 2022 
John Taylor
John Taylor i sin koloniträdgård.
Färgerna mättas, luften blir fuktigare, lugnet infinner sig.
Vilan är viktig, både för dig och din trädgård. John försöker göra så lite som möjligt ju längre hösten framskrider.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Höstdagarna blir kortare och fuktigare för varje dag men ändå har jag mycket att göra i trädgården. Eller bättre sagt: mycket att inte göra. Jag tänker inte klippa ner den gulnande sparrisen eller fänkålen som rör sig fint i den svaga blåsten vi har just i dag.

Se även: Titta in i John Taylors kolonilottBrand logo
Se även: Titta in i John Taylors kolonilott

Inte heller ska gråbruna stjälkar av läkemalva, grekvädd eller violdaggruta kapas ner. De får vara kvar till senvintern och det som är kvar av dem kan klippas ner och läggas i komposten då. Jag tänker på att det säkert finns insekter som bor i deras växtdelar och att fröerna kanske blir mat till rödhaken som övervintrar eller andra djur jag inte ser. Jag vill också ha växterna i minnet så länge som möjligt.

Annons

Låt det vissna var kvar och planera vårens blomning

Jag vill komma tillbaka till trädgården under vintern och i de vissna, bruna resterna påminnas om allt det vackra. Nu under hösten när alla lökar ska sättas, är det också en fördel att veta exakt var och vilka växter som senare kommer upp och tar över när tulpaner, kejsarkronor, allium och stäppliljor har blommat klart nästa år.

Jag tänker inte heller ta upp alla vissna sommarblommor. De får sprida sina fröer och efter vintern finns knappt några synliga spår efter dem. Jovisst kan jag så spenat och sallat. Möjligtvis skulle jag kunna okynnesvända komposten en gång till. Det finns några blad på brysselkålen som jag hade kunnat plocka bort och hur många små ogräsplantor som helst som borde rensas.

Hellre för lite än för mycket

Problemet är att om jag tar på mig mina fysiska och mentala arbetskläder finns det en risk att jag går in i trädgårdsmästare-jaget och gör för mycket. Efter en lång arbetsperiod utan tillräckligt med vila är det bra att i stället göra för lite. Jag skördar purjolök till en paj, tar upp en potatisplanta och skrapar ihop 15 knölar i en korg. Jag plockar ett par gigantiska päron som hänger över från grannens träd. Jag fixar kaffe och tittar ut genom fönstret.

Se det fina i förfallet

Att se trädgården ändras och förfalla under hösten är precis lika fint som allt annat under året.

Trädgården liknar floden som bara fortsätter mot havet oavsett vad vi gör. Ibland ska vi sitta lugnt bredvid och bara vara.”

John Taylor är trädgårdsmästare, författare, äppelodlare och känd som programledare i SVT:s program Trädgårdstider.

Annons