Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Julens finaste arrangemang med hyacinter

07 dec, 2021 
Bente Halkjær
Två fina arrangemang med hyacinter.
När advent och jul knackar på dörren tar vi gärna in hyacinterna. Arrangera i vas och kruka, pynta och dekorera – hyacinten bjuder på både underbar doft och fägring.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hyacinten är egentligen en vårens budbärare ute i rabatten. Men eftersom det går att driva fram blomningen redan under årets sista månader har den istället blivit en populär vinter- och framför allt julblomma.

Gör arrangemang med hyacinter

Som med andra lökväxter är det enkelt att göra fina arrangemang med hyacinter. Du köper dem i små plastkrukor och kan lätt plantera om dem en och en eller i grupper med många hyacinter eller blandade blommor.

Se också: Så gör du en hjärtdekoration med hyacinter

Så gör du en hjärtdekoration med hyacinterBrand logo
Så gör du en hjärtdekoration med hyacinter

Riktigt fint blir det att sätta lökarna i glas – då ser det ut som om du själv drivit fram dem till blomning. Ta försiktigt bort så mycket jord som möjligt och skölj sedan med vatten så att rötterna blir rena.

Annons

Använd hyacintvaser som har en speciell form där löken inte kommer i kontakt med vattnet. Löken kan nämligen ruttna om den står blött.

Hyacinter som snittblomma.

Hyacinter som snittblommor

Hyacinter kan också köpas som snittblommor, något som blivit vanligt på senare år. De blir till härliga buketter med snittgröna kvistar.

Snitthyacinter ska ha kallt vatten i vasen, och man ska byta vatten ofta. Passa då också på att skära av en liten bit av stjälken, så suger den vatten bättre. Det kan hända att hyacinten kommer att hänga lite – stick då ett tunt grillspett av trä eller någon liknande pinne i den ihåliga stjälken, det ger ett bra stöd.

Annons

Hyacinter kan köpas som snittblommor, i många färger och nyanser. De är vackra i en flätad korg, det är också ett bra sätt att dölja en skål eller vas.

Doftkänslig mot hyacinter?

Vi må älska hyacintdoften men det finns många som dessvärre är allergiska. Numera finns det flera olika sorter – från dem som nästan är doftfria till dem som doftar kraftigt.

Svenskodlade hyacinter är ofta doftkodsmärkta som svag, medel eller fyllig.

Driv fram blomningen av dina hyacinter

Du kan också själv driva lökarna, om du har en särskild sort som är svår att hitta i blomsterbutikerna. Men det tar ett par månader innan de börjar blomma. Tänk på att de lökar du köper ska vara preparerade för att blomma under vintermånaderna.

Väljer du lök som säljs för att planteras utomhus kommer de att blomma senare. Plantera lökarna i krukor eller sätt dem i hyacintglas. Den första perioden måste de stå mörkt och ganska svalt. En strut över löken är det klassiska sättet att driva hyacinter.

Annons

När det vuxit ut rötter från löken och bladen börjar spira kan hyacinterna tas in i rumstemperatur, men blomknoppen ska ha lämnat löken. Kläm lite så att du känner på skottets tjocklek om knoppen stuckit upp, dold av bladen.

Det kommer inte att dröja länge innan skottet kommit så långt att struten hamnar på svaj – då är det dags att ta av den. Nu kan du följa hur hyacinten växer och se hur den doftande blomstängeln slår ut.

Stjärngossetåg med hyacinter

Hyacintlökar som drivs upp under tratt blir ett fint stjärngosse-liknande arrangemang.

Driver du fram hyacintlökarna själv ska de ha det mörkt den första tiden. De klassiska strutarna kan du göra av kraftig papp eller en bit tapet. En bit grovt snöre och ett fint klistermärke sätter piff på hyacintglasen.

Annons

Förläng hyacintens prakt med låg temperatur

Ställ hyacinterna så svalt som möjligt nattetid. Precis vid ytterdörren är det oftast ganska svalt, om du inte hittar någon annan plats.

Arrangemang med mixade hyacinter

Hyacinter i glas.

Hyacintglas, klara glasvaser eller tomma syltburkar är fina till hyacinter med eller utan lök. Det är härligt att mixa olika färger i ett ovanligt arrangemang, som här i en låda med fack.

Hjärtdekoration med hyacinter

Hyacintblommor i hjärtform.

Ett hjärta av hyacintblommor blir rart pynt till bordet. De gracila blommorna håller ganska länge, trädda på tunn ståltråd som formats till ett hjärta.

Annons

Återanvänd hyacinten i trädgården

När hyacinterna vissnar och börjar se trista ut kan de få ett nytt liv i trädgården.

Hyacintlökar i låda redo att planteras ut i trädgården.
  • Klipp bort blomstängeln så att löken inte lägger energi på att producera frön. Låt bladen vara kvar, det är de som ger näring tillbaka till löken.
  • Samla de vissna lökväxterna och ställ undan dem på ett torrt och svalt ställe. Markera på lökarna vilken färg de har om du vill hålla koll. Du kan också ana färgen eftersom vita hyacinter har ljusa lökskal och de övriga mörka.
  • Plantera lökarna i trädgården när det är frostfritt och jorden går att gräva i. Planteringsdjupet för stora lökar bör vara runt 20 centimeter. Tänk på att det dröjer till året därpå, i april-maj, innan dessa hyacinter blommar om.

Hyacinter som gå bort-present

Hyacintlökar i korg.

Fyll en korg med hyacinter på lök – och du har bästa presenten att ge bort! Följ tillväxten I en hyacintvas eller glasburk är det kul att kunna följa rötternas utveckling. Var noga med att själva löken är ovan vattenytan.

Annons

Härligt hängande hyacintarrangemang

Små zinkhinkar eller konservburkar passar bra i storlek till hyacintlökar. Häng dem gärna tillsammans i en matchande grupp.

Hyacinter i zinkburkar.

Hyacint som snittblomma i vas

Hyacinter som snittblommor är fantastiska och håller länge. Sätt till lite grönt, exempelvis eukalyptuskvistar.

Hyacinter i glasvas.

Råkar en eller ett par knoppar knäckas kan de räddas i en liten skål med vatten. En fin effekt är att addera en liten kvist. De utblommande hyacintlökarna kan planteras ut i rabatten.

Annons