Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Julkänsla på burk: Nyskapande blomsterarrangemang till jul

07 dec, 2020 
Sigrid Hallén Schutt
Jularrangemang med blommor planterade i burkar.
Gör något alldeles speciellt med dina julväxter – med saker du redan har! Istället för krukor kan du plantera i burkar från dina gömmor. Förutom att det blir vackert blir detta också jättefina presenter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tulpaner hör julen till och är en tacksam blomma att sätta i en glasburk istället för i en vas.

Tulpaner i glasburk.

Krispiga röda blommor matchas enkelt med lite kvistar och i glasburken känns de självklara. Glasburkar kan du hitta i inrednings- och livsmedelsbutiker eller på loppis.

Se också: Så tar du bäst hand om din amaryllis

Så tar du bäst hand om din amaryllisBrand logo
Så tar du bäst hand om din amaryllis

Skapa blomsterarrangemang med saker du redan har hemma

Julstjärna i konserveringsburk.

Här har en minijulstjärna planterats i en liten konserveringsburk. Burken är fodrad med grönmossa och har dekorerats med tunna silvertrådar. Julstjärnan får inte torka ut, men ska inte heller övervattnas.

Annons

Mossan håller den fuktig, men vid behov kan man spreja med lite vatten.

Plantera julfin ardisia i en gammal burk

Ardisia planterad i gammal kakaoburk.

En riktigt julfin ardisia är här planterad i en gammal kakaoburk med lecakulor i botten. Om du är rädd om burken är det bäst att först fodra den med plast, till exempel tillklippt från en matkasse.

Jorden är täckt med spansk mossa och dekorerad med lärkkottar och tallkvistar. Efter helgerna kan växten flyttas över till en vanlig kruka.

Julfint arrangemang med japanskt ursprung

Ardisia, Ardisia crenata, är en spännande och lättskött krukväxt som blommar med små vita blommor. Senare på året sätter den röda eller vita bär som sitter kvar länge och gör den till ett trevligt alternativ till traditionella julblommor.

Annons

Vattnas sparsamt vintertid men duschas ofta.

Skapa ditt eget jullandskap i en glasburk

Jullandskap med aloe i en glasburk.

Här samsas en aloe i miniformat med en kaktus insvept i tunna silvertrådar. För extra julstämning har vi fyllt på burken med lite julgranspynt.

Efter julen kan du enkelt plantera om växterna i större krukor.

Glasburken är fodrad med både grön mossa och fönsterlav. I botten ett tunt lager lecakulor.

En glasburk fylld med mossa och julblommor.

Här får det plats ett litet julträd, en hyacint och ett miniexemplar av slideranka som är den enda växt som behöver hållas jämnt fuktig. Känn efter med fingret! Dekorera med kanelstänger, kottar och en julgranskula. Vid kanten har vi bundit fast en kvist av järnek.

Annons

Modernt planterad amaryllis i burk

Modern amaryllis planterad i zinkburk.

Den julröda amaryllisen ’Liberty’ är planterad i en zinkburk ihop med järnek, fint sammanknutna med ett sidenband vid basen. Små julgranskulor har stuckits ner i mossan med hjälp av ståltrådsbitar. Jord och lök döljs med fönsterlav som håller fukten i jorden längre.

Amaryllis behöver stöd

En högväxt amaryllis välter lätt, så en stabil kruka och ett ordentligt stöd är vad som behövs. I stället för en vanlig växtpinne är det fint att fylla ut runt den taniga stängeln med kvistar.

Annons
Snyggt stöd till amaryllis i burk.

Till jul brukar det finnas ris sprejat i svart eller vitt med eller utan silverstänk. Ser festligt ut och fungerar bra som stöd, liksom kvistar av sälg, lärk med kottar eller järnek med dekorativa blad.

Du kan också använda järnek med enbart röda bär. Glasburken är fodrad med både grön mossa och fönsterlav. I botten ett tunt lager lecakulor. Här får det plats ett litet julträd, en hyacint och ett miniexemplar av slideranka som är den enda växt som behöver hållas jämnt fuktig. Känn efter med fingret!

Dekorera med kanelstänger, kottar och en julgranskula. Vid kanten har vi bundit fast en kvist av järnek.

Annons