Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Driv upp hyacinter i glas – så lyckas du med snygga trenden

19 nov, 2021 
Malin Perlheden
Hyacinter som ska planteras i glas för att få växa fritt.
Lär dig knepen som gör det enkelt att lyckas!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hyacinter i alla dess färger hör julen till och precis som doften av pepparkakor, glögg och Jansons frestelse älskar vi när den söta aromen från de små lökväxterna sprider sig i våra hem.

Hyacinter har varit populära i flera hundra år, redan på 1600-talet blev de populära hos svenskarna, framför allt under julen. Hyacinter kommer i en uppsjö olika sorter och färger; vanligast är blå, lila, rosa och vita. På latin heter de små favoriterna Hyacinthus orientalis.

I december finns hyacinter att köpa i princip i varenda matvaruaffär – faktiskt köper vi bara i Sverige över tio miljoner hyacinter varje jul! Det du ska titta efter är helt gröna växter där knoppen är synlig, då kan du vara säker på att du får en växt med fin blomning.

Det finns lite olika sätt att plantera hyacinter, att sätta ner i helt vanligt blomjord går alldeles utmärkt, se bara till att blommorna har ordentlig dränering och står stadigt. Ge gärna dina hyacinter vatten som du berikat växtnäring men tänk på att alltid vattna runt om och aldrig på själva löken.

Annons

Driv upp hyacinter i glas

På senare år har det blivit supertrendigt att driva upp hyacinter utan jord och istället låta den vackra växten blomma ut i en genomskinlig vas.

För att få bästa resultat borstar du av så mycket jord som du kan från löken direkt när du har köpt den och placerar i ett glas där rötterna kommer ner i vattnet, men inte själva löken. Var försiktig med rötterna, hyacinter är sköra.

Rötterna växer snart till sig i form av många, små och vita trådar som skapar en extra vacker dimension till din julblomma. Glöm inte att fylla på vatten till din hyacint då och då.

Den här vackra hyacintvasen från Erst skapar plats för väldoftande hyacinter. Läs mer och beställ den här. (reklamlänk)

ERNST hyacintvas.

Med den här vackra hyacintvasen i hamrat glas från Åhléns skapar du lätt fina jularrangemang. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

En vit hyacint i en hyacintvas.

Skötselråd för hyacinter

Placera hyacinten på ett ljust och svalt ställe, här trivs de bäst. Du kan med fördel placera växten på en inglasad balkong eller i ett uterum under natten för att förlänga hållbarheten. Eftersom hyacinter trivs bra i kalla miljöer kan du hänga dem i fönstret utan att vara orolig för att de ska ta skada av drag eller kyla.

Annons

Hyacinter i glasamplar

Om du placerar hyacinterna i glasamplar kan du med fördel packa in hyacinten i grönmassa och placera växten i den. Duscha därefter mossan några gånger i veckan för att säkerställa att hyacinten får den näring som den behöver.

Glasamplar som passar fint att hänga i fönstret, på balkongen eller i ett svårinrett hörn. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Glasamplar för växter.

Plantera om hyacinten när den har blommat

De allra flesta slänger hyacinten när den har blommat klart och det är synd – den kan få nytt liv om du bara hanterar den rätt! När själva stängeln har vissnat drar du upp den från löken och när bladen börjar vissna ner kan du stoppa undan löken och förvara den kallt och mörkt.

Plantera därefter löken i en kruka eller i en rabatt trädgården till våren. Det kan dröja lite innan hyacinten tittar upp ur jorden, men ha tålamod – när den väl har fått nytt liv kan den blomma under flera år framåt.

Se också: Så får du hyacinten att blomma längre

Så får du hyacinten att blomma längreBrand logo
Så får du hyacinten att blomma längre

Källor: Plantagen.se, Hemtrevligt.se

Annons