Hyacinter – skötselråd och planteringstips inför julen

Hyacinter planterade med lök i klassiska krukor med mossa som dekoration.

När hyacinterna kommer blir det jul! Bädda in dem i vackert grön mossa eller plantera dem med andra krukväxter. Du kan också njuta av dem som snittblomma i vas. De är underbart vackra i en generös bukett, men det är också ljuvligt med bara en.

Hyacinten är älskad som julblomma. I december köper vi nästa elva miljoner stycken i Sverige. Den pryder våra hem från första advent och in på det nya året.

Skapa vackra juldekorationer med material från trädgården

Det går att ha dem på många sätt. I grupper, i krukor och som snittblomma. Ensamma eller tillsammans med andra växter.

Hyacinter doftar olika mycket. Om du vill undvika dem som doftar allra starkast kan du leta efter doftmärkningen som nästan alltid finns på svenskodlade hyacinter.

Annars är det generellt så, att vita blommor har svagast doft. Fram till andra halvan av 1900-talet fanns det inte så många julblommor att välja mellan. Julbegonior och hyacinter var vanligast. Och sedan dess har hyacinten hängt i som vår mesta julblomma.

I trädgårdar och i naturen blommar hyacinterna på våren. Men genom att lägga dem i kylrum en period och sedan ta fram och driva dem, kan man lura blomman att tro att det är vår mitt i vintern, till stor glädje för alla julfirare.

Skötselråd för hyacinter

  • Köp hyacinten när knoppen syns bra, den behöver inte visa färg. Ofta kan du se på krukan vilken färg hyacinten, har eftersom blomman och krukan har samma kulör.
  • Det mesta växten behöver finns i löken. Se till att jorden hålls lätt fuktig. Växten mår inte bra av att torka ut helt, men ska inte heller stå för blött.
  • Hyacinterna kan stå både i fönstret och en bit in rummet.

5 fina och inspirerande sätt att pynta med hyacinter

Hyacint på snitt i holländsk vas som egentligen är avsedd för tulpaner.

Hyacint på snitt i rolig vas

Den här holländska vasen är tänkt för tulpaner men visst är den lika fin med haycinter. Har du inte just den här vasen hemma går det så klart alldeles utmärkt att använda en annan variant!

Hyacint planterad i avlång kruka tillsammans med övriga blommor.

Plantera i avlång kruka

Kombinera hyacinter och murgröna i en avlång kruka. Murgrönan är fin länge. När hyacinterna vissnat kan du byta ut dem mot nya, eller sätta dit en helt annan växt.

Hyacinter i olika sorters färger och krukor på fönsterbräde.

Färgfest med olika sorters hyacinter

I vilt tillstånd sitter blommorna på hyacinten glest. De som är täta och bulliga kommer från lökar som odlats fram med lång utvecklingstid.

Hyacinter planterade i små krukor som sedan dekorerats med mossa.

Täck löken med mossa

Ett enkelt arrangemang är att bädda in en hyacint med mossa i en fin kruka eller på ett fint blomfat. Istället för att ha blomlökar i alla tre krukorna kan du sätta ljus och kuddmossa i en.

Hyacinter i hyacintglas och krukor på bricka.

Använd hyacintglas

Spola försiktigt bort jorden från rötterna, sätt växten i ett hyacintglas. Vattnet får inte nå ända upp till löken, då kan den ruttna. Det är fint att gruppera flera hyacinter tillsammans på en bricka.

Foto: Thomas Carlgren

Mer inspirerande trädgårdsinnehåll hos allas.se: