Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Driv upp hyacint till jul – och julpynta så här med växten

28 okt, 2021 
Bente Halkjær
Använd hyacinter som snittblommor i jul och gör arrangemang och kransar.
Färg, form och doft! Hyacinter passar bra i många olika arrangemang och här får de visa upp sig i krans och i korg, på fat och i glas. Vi tipsar också om hur du själv kan driva lökarna i blom för att maxajulstämningen under mysiga advent.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hyacintbukett i kanna till jul

Kanna med hyacinter till jul.

Det behövs inte många hyacinter för att trolla fram en fin bukett till bordet. Här fyller ett par ljusröda och lila hyacinter upp en liten kanna tillsammans med enstaka kvistar av arizonacypress. Enkla knep för att hålla buketten fräsch och fin så länge som möjligt är att byta vattnet varannan dag och samtidigt passa på att snitta stjälkarna något.

Experimentera med hyacinter i julBrand logo
Experimentera med hyacinter i jul

Julkrans med hyacinter i milda toner

Krans i milda toner med hyacint till jul.
Hyacinter är några av våra mest populära blommor till jul. Så här fina blir de i en dörrkrans ihop med silverskimrande arizonacypress.

Detta behöver du för att göra en krans med hyacint

 • Grov ståltråd
 • Floristtejp
 • Hyacinter i blått och lila
 • Arizonacypress
 • Spoltråd
 • Band för upphängning
 • Pynt som kan hängas
 • Snöre.

Så här gör du julkransar med hyacint

 1. Forma grov ståltråd till en krans, cirka 20 centimeter i diameter. Vira fast floristtejp runt hela kransstommen.
 2. Klipp hyacinter och arizonacypress till 4 centimeter långa stänglar. Stänglarna behöver vara lika långa för att den färdiga kransen ska få en jämn tjocklek runt om.
 3. Fäst spoltråden i kransen. Gör en bukett av 4–5 kvistar arizonacypress och surra fast på kransstommen.
 4. Surra fast 1–2 hyacinter pa kransen. Fortsätt att varva buntar av cypress och hyacinter runt hela kransen. Se till att dölja de sista stänglarna under den lilla bunten med arizonacypress du startade med.
 5. Fäst blomstertråden genom att vira den några varv runt kransen innan du klipper av den.
 6. Bind fast ett band för upphängning i den färdiga kransen. Bind med snöre även fast en dekoration upptill mitt på kransen.

Köpråd och skötsel för hyacint

Duka med hyacintblommor till jul.
Duka vackert med fint pyntade tallrikar. Trä upp hyacintblommor på en bit ståltråd som du formar till en krans och knyter fast ett band i. Placera på varje tallrik tillsammans med en lärkkvist.
 • Köp hyacinter med synlig knopp, men de behöver inte visa färg. Är du känslig för hyacinternas doft behöver du inte avstå. Håll utkik efter hyacinter som är märkta med doftkod – svag, medel eller fyllig.
 • Placera var som helst i rummet. Undvik varma platser, till exempel ovanför ett element, om du vill att blomningen ska vara länge.
 • Vattna sparsamt men regelbundet.
 • Ställ svalt nattetid så håller hyacinterna längre. I uterummet eller på en inglasad balkong kan de hålla i flera veckor. Så länge vädret är milt kan hyacinterna även stå utomhus.

Utekrukor med hyacinter

Vita hyacinter i utekrukor.

Våren är hyacinternas naturliga blomningstid och blommorna tål inte frost. Men om vintervädret är milt kan du mycket väl ha hyacinter på uteplatsen eller vid entrén.

Annons

Fint på nolltid blir några hyacinter i kruka, med jorden täckt av mossa, tillsammans med med en ljuslykta och gärna vita julrosor i kruka. Var beredd att flytta hyacinterna till en frostfri plats om minusgrader väntas.

Arrangemang med hyacintglas på fat

Flera hyacinter i hyacintglas på ett metallfat som dekoration till julen.
Följ förvandlingen från knopp till blomma.

Befria hyacinterna från de trista plastkrukorna och lyft över i hyacintglas eller andra glas, men se till att det endast är mycket lite vatten i glasen. Själva löken ska inte vara i kontakt med vattnet. Välj gärna glas med lite olika höjd och ställ ihop dem till en grupp på ett vackert fat. Lägg till något pynt och ett par ljus eller en ljusslinga för extra stämning.

Annons

Hyacinter i korg till julen

Hyacinter i flera olika färger i en korg.
Ljuvlig färgprakt i vintertid.

Ett vackert blomsterarrangemang kan vara hur enkelt som helst. Fodra en korg med plast. Fyll på med jord. Plantera några hyacinter i olika färger. Dölj jorden med ett lager mossa. Sätt gärna ner några kvistar här och där som bryter av mot blommorna så får den lilla gruppen genast en lite vildare känsla. Vi använde arizonacypress.

Ge hyacinter en andra chans

När julens hyacinter blommat över kan du ge dem ett nytt liv i trädgården. Blomningen blir inte så fyllig och praktfull som den varit i kruka, men istället får blommorna en sirlig charm som är lika vacker i vårens rabatter som i en bukett. Gör så här:

Annons
Hyacinter som snittblommor.
Hyacinter på snitt har blivit vanligare och gör sig så bra i buketter. Hittar du dem i bleka pasteller som kanske inte självklart andas jul kan du förstärka julkänslan genom att ta bort de gröna bladen och istället kombinera med grankvistar eller annat grönt.

Klipp av de vissna blomstjälkarna men låt bladen sitta kvar och vissna ner så att näringen går tillbaka till löken. Placera dem gärna svalt men frostfritt tills det går att gräva ner dem där du vill ha dem i trädgården. Pytsa gärna ner lite benmjöl i planteringsgropen. Vänta dig ingen blomning denna vår, men till nästa vår dyker de upp.

Hyacinter i skål

Hyacinter planterade med mossa i skål.

Hyacinter i en låg, vid skål blir ett effektfullt blickfång på bordet. Plantera så många hyacinter du har lust med och täck jorden med mjuk, grön mossa. Pynta gärna med julkulor eller annat som ger stämning. Välj ett fat som är tillräckligt djupt för att hyacinterna inte ska välta när de vuxit sig stora.

Annons
Hyacintlökar drivs upp i glas med små hattar över löken.
När du driver hyacinter från lök sätter du strutar över som skydd mot ljuset. Gör dem gärna av vackert papper eller tyg.

Så här driver du hyacinter i blom till jul

Vill du driva hyacinter i blom till jul är det hög tid att sätta i gång nu. Räkna med att det tar cirka 10 veckor. Men ingen skada skedd om du startar lite senare.

En hyacint med välutvecklade rötter.
Har du varken tid eller lust att själv driva hyacinter i blom tar du bara genvägen. Köp plantor i kruka. Ta försiktigt bort som mycket av jorden som möjligt. Skölj sedan rötterna i vatten för att bli av med den sista jorden. Placera löken i hyacintglas med lite vatten i botten som rötterna nätt och jämnt når ner till.

Hyacinterna gör sig lika bra till nyår och i januari – allt handlar om hur du väljer att kombinera dem med annat.

 1. Köp preparerade lökar. De har behandlats för att kunna blomma tidigare än normalt. Annars får du vara beredd på att lökarna inte kommer att blomma till jul utan tidigast i januari.
 2. Placera gärna lökarna i särskilda hyacintglas som är formgivna för ändamålet. Du kan också använda vanliga vaser och glas, men se till att lökarna inte kommer i kontakt med vattnet, för det kan skada dem.
 3. Gör strutar av papper eller tyg att placera ovanpå lökarna för att skydda dem från ljus. Ställ glasen mörkt, svalt och frostfritt.
 4. Efter ett par månader flyttar du in lökglasen i rumstemperatur. Låt strutarna sitta på tills blomstänglarna kan anas.
 5. Ta av strutarna och följ med dag för dag hur blomknopparna utvecklar sig och slår ut till vackra blommor.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons