Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Julstämning på ett kick – 9 blomstrande idéer

23 dec, 2022 
Cecilia Lindberg
Tulpaner och hyacinter
Välj dina egna favoriter för att skapa julstämning.
Julmat, klappar och gemenskap är något vi ofta ser fram emot på julen. Men vad vore julen utan härliga blommor? Här är 9 tips som snabbt ger en julig känsla. Kanske något för dig som är ute i sista minuten?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Frossa i vitt

Att ställa många små krukor och vaser tillsammans ger en fin effekt. Om du väljer ett färgtema blir intrycket lugnare. Till exempel kan du låta vitt dominera. Med vaser i mjukt gula nyanser får arrangemanget ett varmare uttryck. En matta av granbarr adderar också värme. Kanelstänger, torkade apelsiner och kottar passar fint till färgskalan.

Julblommor i vita nyanser.
Se även: Så gör du en hjärtdekoration med hyacinterBrand logo
Se även: Så gör du en hjärtdekoration med hyacinter
Annons

2. Jultulpaner

Ett fång tulpaner är vackert till jul. De är fina som de är, men amaryllis och gröna barrväxter passar fint om du vill komplettera buketten med något mer. Numera är tillgången på svenskodlade tulpaner god - så kika efter märkningen i butiken. Med svenskodlade tulpaner minskas klimatopåverkan och långa transporter undviks.

Jultulpaner.

3. Gör en klassiker

En enkel hyacint i en ytterkruka, dekorerad med mossa är en klassisk, snabbfixad och vacker kombination. Bjud in barnen att vara med – kanske vill de dekorera mossan med något eget pyssel. Låt med fördel hyacintlöken titta fram!

Annons
Hyacint med mossa.
Hyacint med mossa.

4. Välj ovanliga nyanser – och återanvänd!

Rött är vackert, men inget måste på julen! En tulpanbukett i mjuka toner av vitt och aprikos med gräsvippor, hyacinter och vitmålade kottar är en ljuvlig kombination. Buketten kan du sedan återanvända till nyårsdukningen. Snitta tulpanstjälkarna direkt när du kommer hem, ställ i kallt vatten och flytta till en sval plats på natten så håller den länge.

Tulpanbukett.
Vad är vackrare än ett fång tulpaner?

5. Gör ett stilleben

Amaryllis, vita tulpaner och gräs blir ett fins blickfång. Här har arrangemanget mjukats upp med ett ockrafärgat band och ett paket i samma nyans. En bricka i trä och levande ljus ger ett hemtrevligt intryck

Annons
Vita julblommor.

6. Härlig julbukett

En vacker julbukett sprider glädje, både att ha hemma och som gåva. Här har tulpanerna blandats med amaryllis, hyacinter och en tallkvist för en extra lyxig touch. Slå gärna in buketten i fint papper om du ska ge bort dem.

Julbukett.
En ljuvlig bukett till jul eller nyår.

7. Hyacint i glasvas

Sätt hyacinten i ett glas och framhäv dess livskraftiga rötter. När du kommer hem från butiken tar du upp hyacinten ur krukan. Ta bort jorden genom att försiktigt skaka hyacinten. Skölj rent rötterna från all jord och sätt hyacinten i en glasvas. Det finns speciella hyacintvaser, men en vas med mindre öppning eller ett glas funderar lika bra. Fyll på med vatten så högt att löken inte får kontakt med vattnet utan hålls torr.

Annons
Hyacint.
Låt hyacinternas rötter synas.

8. Hyacint i glashus – kan minska allergiska besvär

Ett litet miniväxthus med hyacinter en trevlig idé om du gillar att pyssla. Detta kan dessutom vara en bra lösning och du är känslig för doften. Har du hyacinten i glashuset så sprids inte doften lika fort. Är du osäker på hur mycket hyacinten kommer att dofta – titta på krukan efter doftkoder. De flesta svenska trädgårdsmästare märker sina hyacinter med doftkoder som anger om hyacinten har svag, medel eller fyllig doft.

Annons
Blomma i miniväxthus.
Använd miniväxthuset till att göra en vacker installation.
Tulpanbukett till jul.
En ljuvlig bukett är svår att motstå!

9. Våga blanda

Välja det du tycker bäst om. Buketten på bilden ovan innehåller både vita, röda, rosa och aprikosa tulpaner och kvistar från barr.

Källa/Inspiration: Blomsterfrämjandet

Annons