Allt om kamomill: Gör te, hårblekningsmedel och bad

Till vänster: Blommor av kamomill plockade till te. Till höger: Kamomillte med en citronskiva.

Foto: Anette Brunsell

Kamomill har något romantiskt somrigt över sig och doftar alldeles ljuvligt. Den har också varit en flitigt använd växt inom örtmedicin och olika hälsokurer. Så här gör du eget te, kamomillbad och hårblekning.

Historiskt sett är kamomill en av våra äldsta, mest kända och älskade medicinalväxter, inte bara i Sverige utan i hela världen, och används fortfarande flitigt i vissa kulturer.

Att pyssla om sig med en kopp kamomillte innan sängdags är rogivande och många anser att det är en klassisk kur om man känner sig ruggig med förkylning på gång, gärna med en tesked honung och några droppar citron. Man kan till och med ta ett skönt kamomillbad.

Kamomill anses också inflammationsläkande och bakteriedödande. Växten har haft stor betydelse som ”kvinnoört” och har använts som kramplösande och lindrande vid både mensvärk och förlossningar, vilket det botaniska släktnamnet matriacaria skvallrar om.

Se också: 4 enkla steg: Så torkar du kryddor hemma

4 enkla steg: Så torkar du kryddor hemma
0:60

Efter reklamen: 4 enkla steg: Så torkar du kryddor hemma

(0:60)

Slå på ljud

Det kommer nämligen från latinets matrix som betyder livmoder. Inom örtmedicinen sägs den också vara ytligt kärlvidgande, vilket kan framkalla mild svettning och användas som febernedsättande, för att rena huden och avlasta njurarna. Men som alltid, vid användning utifrån medicinska skäl, är försiktighet en bra regel.

Kamomill växer ofta vilt

Med lite tur kan man hitta vild kamomill, kanske som ogräs i nån åker eller längs vägkanten för det här är en växt som älskar sol, sommar och grusig jord.

Plocka egna blommor till kamomillte.

Att plocka kamomill är en rogivande syssla. Ta med en liten pall och sätt dig bekvämt.

Foto: Anette Brunsell

Vill man ha en egen liten väldoftande sommaräng är kamomill en lättodlad ettåring, men det är stor risk att den frösår sig och återkommer lite här och var.

Det kan ju ses antingen som bonus eller ett gissel. Allra enklast är förstås att köpa ett paket färdigtorkad i hälskosthandeln, men då går du miste om den vackra blomningen.

En kopp kamomillte med en citronskiva.

Foto: Anette Brunsell

Så här gör du eget kamomillte av blommor

  1. Krossa en rågad tesked torkade blommor/kopp i tesilen. Häll över hett vatten, 70 grader är optimalt. Tar du ur vattenkokare, låt vattnet svalna någon minut innan du häller över. Kokar du i gryta, lyft av vattnet när de små syrebubblorna börjar stiga uppåt. Detta för att bevara smak och verksamma ämnen.
  2. Låt dra minst 5 minuter under lock.
  3. Avnjut gärna med en skiva citron och honung.

Så gör du ett kamomillbad

  1. Häll 1 liter kokhett vatten över 1–2 dl torkade blommor och låt dra 20 min, gärna under lock.
  2. Sila av blommorna och häll vattnet i badvattnet. Du kan också lägga blommorna i en tvättpåse, som placeras direkt i badkaret.

Känn igen kamomill i naturen

Från vänster baldersbrå, kamomill och gatkamomill.

Från vänster baldersbrå, kamomill och gatkamomill.

Foto: Anette Brunsell

Vid första anblicken är det lätt att blanda ihop kamomill med andra prästkragelika växter och särskilt baldersbrå som också har dilliknande blad.

Kamomill känns igen på sin angenäma aromatiska doft och på att det runda, gröna blomfästet är ihåligt när du klämmer på det.

Ser det ut så här vid vägkanten är det troligen en baldersbrå eftersom den nuförtiden är mycket vanligare än kamomill. Plocka bara om du är helt säker och helst inte precis vid vägen.

Ser det ut så här vid vägkanten är det troligen en baldersbrå eftersom den nuförtiden är mycket vanligare än kamomill. Plocka bara om du är helt säker och helst inte precis vid vägen.

Foto: Anette Brunsell

Så här torkar du kamomill

Torkad kamomill på tidningspapper.

Foto: Anette Brunsell

Blomkorgarna plockas en torr och solig dag och breds ut på tidning eller handduk, luftigt i rumstemperatur. Rör runt nån gång om dagen. Inom en vecka bör de vara snustorra och färdiga att förvaras i tättslutande burk. Svarta eller missfärgade blommor ska ej användas.

Kamomill förgrenar sig väl och ger många blommor. I antikens Egypten dyrkades blomman mer än andra örter för sina helande egenskaper och var helgad åt solen.

Kamomill förgrenar sig väl och ger många blommor. I antikens Egypten dyrkades blomman mer än andra örter för sina helande egenskaper och var helgad åt solen.

Foto: Anette Brunsell

Hårblekningsmedel av kamomill – så här gör du!

Ett gammalt knep för att få lätt solblekta slingor i håret är att skölja med kamomill, men förvänta dig inte nån drastisk effekt.

  1. Häll en kopp kokhett vatten över en halv kopp torkade blommor. Låt dra och svalna under 20 minuter.
  2. Sila av blommorna.
  3. Häll vattnet över handdukstorkat fuktigt hår. Ha en balja under så att vätskan kan hällas över håret flera gånger.
  4. Låt verka en stund, skölj med vatten och torka.

Obs! Tänk på att inte använda metallkärl, utan glas eller plast när du gör örtberedningar till håret. Detta eftersom man inte alltid vet vilket pH-värde de har. Sur blandning kan ge utfällningar av metallen.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här