Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Karl Fredrik på Österlen tipsar: Så får du odlade tulpaner perenna

17 mar, 2021 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns Karl Fredrik Gustafsson i sin handelsträdgård på Österlen och till höger syns en tulpanrabatt i full blom.
Hemma på floristen, trädgårdsmästaren och tv-profilen Karl Fredrik Gustafssons gård Eklaholm, prunkar tulpanerna i rabatterna om våren. Nu delar Karl Fredrik med sig av ett smart tips för att få tulpanerna att återkomma.
– Näringen ska ju gå ner i löken, säger han i det egna programmet Karl Fredrik på Österlen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På gården Eklaholm på Österlen bor Karl Fredrik Gustafsson tillsammans med sin sambo Petter Kjellén, en hund och två katter. Här driver de sin handelsträdgård och gården är också inspelningsplats för den egna tv-serien Karl Fredrik på Österlen, som sänds i TV4.

Titta in hos Karl Fredrik på ÖsterlenBrand logo
Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

I den privata delen av trädgården växer mängder av tulpaner som slår ut i blom fram på vårkanten. I det andra avsnittet av nya säsongen av tv-serien visar Karl Fredrik upp de prunkande tulpanrabatterna. Här finns tulpaner i regnbågens alla färger.

– I vår privata gård här på Eklaholm har vi väldigt många olika sorters tulpaner, och det bidrar med ett tidigt vårflor, ett försommarflor, innan rosor och lavendel och andra fina växter kommer igång, säger Karl Fredrik i programmet.

Annons

Tips för att få odlade tulpaner perenna

I rabatterna svajar alltifrån aprikosfärgade exemplar till nästan svartfärgade. Ute längs med landsvägen växer grön-rosa papegojtulpaner med sin karakteristiska uddiga kant. Här finns hundratals – och i programmet delar Karl Fredrik med sig av ett smart tips för att få tulpanerna att återkomma även nästa år.

Det handlar om att knipsa av en liten energitjuv.

– Ett tips för att få återkommande tulpaner, det är att bryta av fröhuset, för det tar näring från löken. Näringen ska ju gå ner i löken så att den får kraft att blomma nästa år också, säger Karl Fredrik i programmet.

Ett fröhus från en tulpan som Karl Fredrik Gustafsson har brutit av för att få återkommande tulpaner i sitt program Karl Fredrik på Österlen.
Bryt av fröhuset för att ge näring och energi åt tulpanlöken istället, tipsar Karl Fredrik om.

Så blommar tulpanerna återkommande år efter år

Att få tulpaner att blomma flera år i rad är lite knepigt. De allra flesta tulpanlökarna blommar nämligen bara en gång. Däremot har vissa sorter en förmåga att producera sidolökar, som i sin tur kan blomma året efter. På så sätt går det att få perenna tulpaner – trots att huvudlöken är ettårig. Tänk därför på att välja en tulpansort som är långlivad och mer benägen att producera sidolökar om du vill att de ska återkomma i rabatten.

Hos Karl Fredrik och Petter verkar man ha lyckats synnerligen bra med tulpanerna i den nya säsongen.

– Nämen titta! Den här löken måste ha fått extra mycket näring – det är tre blommor från samma lök, säger Karl Fredrik i programmet.

Karl Fredrik på Österlen sänds på tisdagar klockan 20.00 i TV4 och på TV4 Play.

Annons