Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Karl Fredriks tips: Så planterar du dahlia i kruka efter vintervilan

17 mar, 2021 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns blommande rosa dahlior. Till höger syns Karl Fredrik Gustafsson som planterar dahliaknölar efter vintervilan.

Den vackra dahlian klarar inte av den svenska vintern, men förvaras den inomhus kan man gott plantera ut den på vårkanten igen. I tv-serien Karl Fredrik på Österlen tipsar Karl Fredrik Gustafsson om hur man på bästa sätt planterar dahlior i kruka efter den långa vinterdvalan.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Dahlian är en vacker och omtyckt blomma med ursprung i Mexiko, där aztekerna använde den i medicinska brygder. Med spanjorerna kom den så småningom till Europa, och även till oss i Norden och Sverige. Dahlian finns i en mängd olika färger och storlekar och är en populär blomma i många trädgårdar.

Däremot klarar inte dahlian riktigt de svenska somrarna. Därför gör man som trädgårdsägare klokt i att gräva upp sina dahliaknölar när den kallare årstiden närmar sig, och förvara dem på ett mörkt och svalt ställe dit frosten inte hittar – exempelvis en källare eller ett förråd.

Titta in hos Karl Fredrik på ÖsterlenBrand logo
Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

Karl Fredrik på Österlen planterar dahlior

När det blir vår igen kan man åter plantera ut dem. Och det är precis vad Karl Fredrik Gustafsson på gården Eklaholm gör i den nya säsongen av TV4-serien Karl Fredrik på Österlen. I programmet visar han steg för steg hur man på bästa sätt planterar dahlior i kruka.

Annons

Det första man kan göra är att dela på knölarna.

– En bra sak att tänka på så här på våren, det är att det är rätt tid att dela dem då. Om man vill ha fler utav en och samma sort, då kan man lite enkelt lirka isär dem, säger Karl Fredrik i programmet.

Dela på dahliaplantorna

Genom att försiktigt bryta isär knölarna kan man alltså få fler plantor av samma dahliasort. Ofta uppstår det som små sår på plantan när man delar dem, och då är det bra att låta dem torka en stund innan man planterar just den knölen. I annat fall kan det uppstå rötskador på plantan, enligt Karl Fredrik.

De knölar som klarar sig utan sår, kan man däremot med fördel sänka ner i vatten och låta ligga under några timmar. På så sätt samlar de på sig ordentligt med vätska innan det är dags för plantering och det är viktigt eftersom dahlian är en ganska törstig växt.

Bra krukor för dahlior

När det är dags att plantera dahliaknölarna rekommenderar Karl Fredrik stora, rymliga lerkrukor eftersom materialet andas så bra. I botten av krukan placerar han en gammal krukskärva för att dränera jorden. På så sätt undviker man att det samlas vatten i jorden som blir stillastående ifall det visar sig bli en regnig sommar.

Annons

Efter det är det dags att grunda med lecakulor.

– Fem till sju centimeter med lecakulor är lagom. Jag jämnar till och fyller på med jord, näringsrik jord. Det ska alltid vara en jord av god kvalitet – näringsrik men samtidigt genomsläpplig. Den fyller jag upp med ganska rejält.

För att få ner jorden mellan rötterna och knölarna, kan man skaka runt krukan ”som en centrifug”. Tryck till jorden ordentligt, innan det är dags att vattna.

– Jag tillför ordentligt med vatten nu, så att de kommer att suga upp både vatten och näring och börja spira.

Karl Fredrik Gustafsson planterar dahliaknölar i programmet Karl Fredrik på Österlen i TV4.
Karl Fredrik Gustafsson täcker knölarna med jord – även de nya småskotten som har börjat titta upp. De kommer att söka sig uppåt tids nog ändå.

Fyll på med bark ovanpå

När plantan är genomvattnad, avslutar Karl Fredrik sin plantering med att fylla på med bark ovanpå för att få fukten att stanna kvar i jorden.

– Och det är inte vilken bark som helst, det är pinjebark från de franska pinjetallarna. Lite större bitar som inte förmultnar så fort.

Karl Fredrik tipsar också om att man med fördel kan placera flera plantor i samma kruka för den där riktiga wow-effekten när blommorna slår ut.

Karl Fredrik på Österlen sänds på tisdagar klockan 20.00 i TV4 och på TV4 Play.

Annons