Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så kickstartar du trädgården på våren

16 mar, 2022 
AvMarie Kasimir
Kvinna krattar en odlingslåda/rabarberstjälkar täcks med en kruka.
Dags att starta trädgården inför våren.
Snart är de första riktiga vårdagarna här. Då man blickar ut i trädgården och känner att nu är det dags att sätta igång. Men vad ska man börja med? Här listar vi saker som behöver göras – och annat som kan göras om lusten faller på.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det enklaste är kanske att börja gulla lite med gräsmattan. Räfsa bort vissna löv, kvistar och nerfallna grenar men ta vara på det. Det är luftigt material som passar bra att starta komposten med.

Låt gräsmattan torka upp lite efter vintern innan du klipper den första gången, och klipp inte för kort, 6–8 cm är lagom så här års. Efter ett par klippningar är det dags att ge en boost inför den nya säsongen.

TV: Se John Taylors trädgårdstips härBrand logo
TV: Se John Taylors trädgårdstips här

Vertikalskära gräsmatta

Känns gräsmattan mycket kompakt kan den må bra av att vertikalskäras för att rötterna ska få bättre tillgång syre, vatten och gödsel. Om gräsmattan är liten, eller bara behöver luftas på några enstaka ställen går det bra att lufta för hand genom att trycka ner en grep djupt med ca 10–15 cm mellanrum och vicka så att jorden luckras lätt.

Annons

Toppdressa och stödså gräsmatta

Toppdressa om gräsmattan ser sliten och ojämn ut, det ger ofta god effekt. Passa även på att stödså och laga vid behov. Gödsla först när gräset börjat växa. Gödsla sedan ytterligare två gånger med 6–7 veckors mellanrum.

Två skottkärror: en är fylld med löv och gräs. En räfsa ligger på tvären.
SDags att starta trädgården, men överstäda inte!

Läs mer och beställ magasinet här

Fixa fina rabatter - men låt vissna löv ligga kvar

  • Rensa ogräs och mylla ner lite gödsel i rabatterna. Lägg på ett lager jordförbättring – gärna kompostjord eller barkmull och kogödsel.
  • Klipp ner vissna perenner innan de börjat skjuta fart. Överstäda inte, låt gärna vissna löv och fint klipp ligga kvar på jorden som skydd för växterna och till nytta för mikrolivet.
  • Ordna stöd eller bind upp växter som behöver stöttning eller något att klättra på redan från början.
  • Kantskär för lite extra finish.
Potatis med korta, knubbiga groddar.
Potatis med korta, knubbiga groddar.

Förgro potatis

För att få extra tidig skörd kan du förgro potatis 4–6 veckor före plantering. Klassiskt är att lägga potatisarna i en äggkartong som placeras i rumstemperatur i ett ljust fönster. Snart kommer groddarna som ska bli korta och knubbiga.

Annons

Bejaka städlusten

  • Städa uteplatsen för att kunna ta vara på de första sköna soliga stunderna.
  • Plocka fram trädgårdsredskap och trädgårdsmöbler. Se över skicket. Rengör, slipa, reparera, olja in och måla vid behov.
  • Städa växthuset. Använd gärna såpa eller något annat miljövänligt rengöringsmedel.
  • Diska krukor.
  • Räfsa bort kvistar och löv från trädgårdsgångarna. Sopa hårdgjorda ytor.

Få bort mördarsniglar och snigelägg

Håll utkik efter mördarsniglar och snigelägg och plocka så mycket du kan. Unga mördarsniglar övervintrar i jorden och där det är frostfritt, men i takt med vårvärmen kryper de fram. Att göra det här jobbet nu sparar dig mycket tid senare.

Kika särskilt när du lyfter på krukor, stenar och vissna växtrester. Var redo att skydda

Skydda från frost på våren

Vårvärmen kan fortfarande slå om till vinter. Var beredd att skydda och täcka det som kan ta skada av en köldknäpp.

Förbered köksträdgård och odlingslådor

Förbered odlingslådor och grönsaksland. Jorden behöver både ny näring och struktur för att kunna leverera. Börja med att rensa bort ogräs. Gräv ner välbrunnen stallgödsel eller kogödsel på säck, 5–10 liter per kvadratmeter. Lägg gärna till lika mycket kompost om du har, eller barkmull som alternativ. Kratta jorden jämn. Vänta några veckor innan du planterar eller sår.

Perenner som delas.
Tid att dela perenner.

Dela perenner – spara pengar

Nu på våren är det rätt tid att dela höst- och sensommarblommande perenner. De kan delas senare också, men då går man kanske miste om blomningen. Vissa perenna arter kan delas vart 3–4 år, andra mer sällan. Ett bra sätt att få fler växter till dina rabatter.

Rätt tid att plantera träd

Träd som ska planteras.
Se till att trädet hamnar på samma höjd som i krukan.

Det går bra att plantera träd tidigt på våren. Gräv en rejäl grop, ungefär dubbelt så stor som trädets rotklump. Blanda den befintliga jorden med planteringsjord. Vattna i gropen innan plantering. Trädet ska hamna på samma höjd som i krukan för att inte jord ska stå mot rothalsen. Tänk på att trädet ofta sjunker ner något, så sätt det hellre lite för högt än för lågt.

Annons

Direktså tidiga grönsaker

Så snart jorden reder sig kan du direktså tidiga och tåliga grönsaker på friland. Bra att starta med är morötter och lök, dill, persilja, spenat, olika sorters sallat, sockerärter och bondbönor. De klarar sig även om det skulle bli några kalla dagar.

Spara vatten i tunna

Ta fram vattentunnan. Med en droppe diskmedel i vattnet undviker du mygglarver.

Dags att klippa ner lavendel

Beskär lavendel kraftigt tidigt på våren. Så snart de första friska gröna skotten dyker upp sätter du igång. Du kan skära ner till 10–15 cm höjd. Beskärningen behöver inte göras varje år om du inte vill, men det befrämjar blomningen.

Hink över rabarbern – glasrabarber

Placera en hink över rabarberplantan för att driva fram den. I mörkret därunder växer den fortare och får bleka, mjälla stänglar.

Passa på att njuta

Jo, kom ihåg att njuta av de där unika dagarna som stannar kvar i minnet hela året. Sitt en stund under ett blommande fruktträd och låt tiden rinna iväg. De minuterna är guld värda.

Kvistar och ris i botten av komposten

Gräv ur komposten. Fördela ut materialet i dina rabatter och köksträdgården. Starta om komposten genom att bottna med kvistar, ris och annat luftigt material. Putsa växthusets rutor både ute och inne.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Se också: Så planterar du vårens lökarBrand logo
Se också: Så planterar du vårens lökar
Annons