Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Klematis - färgfest från vår till höst

25 mar, 2022 
Jytte Boch
Två olika sorters klematis.S
Planerar du lite kan du få ­klematisblomning från de allra första vårdagarna ända tills frosten kommer. Här är tips på underbara arter och sorter som gör din trädgård både lummig och blommig!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har man en gång planterat en klematis är det sedan svårt att föreställa sig att vara utan en – och den första brukar följas av fler. Det är inte konstigt att denna ganska lättodlade och användbara växt blivit en superfavorit världen över.

Klematis - ett släkte med flera hundra arter

Släktet omfattar flera hundra rena arter, samt ett oräkneligt antal hybrider och sorter. Och det kommer ständigt ut nya sorter på marknaden till trädgårdsägarnas stora glädje.

Se också: Plantera klematis – så gör du!Brand logo
Se också: Plantera klematis – så gör du!

Klematis har många fördelar och kan användas i ett otal av kombinationer och på olika sätt. Har du ett trist plank eller ett förråd som skämmer kan de döljas av en kraftigväxande klematis. På samma sätt får ett gammalt, dött träd nytt liv med en klematis som sträcker sig ut på grenarna med blommande stjälkar.

Annons

Klematis planterad på spaljéer och staket blir vackra avdelare mellan trädgårdens rum eller som avskärmning runt terrass eller kryddträdgård. Bladverk och blommor bildar tillsammans ganska snabbt en grön blomstrande vägg.

Klätterrosor och klematis klassisk kombination

Saknar du en svalkande skuggig sittplats kan flera klematis planterade vid höga klättertorn ge dig just det. Klätterrosor och klematis är en klassisk kombination, fantastiskt vackra på pergolor, rosenbågar och andra klätterställningar.

De något mindre klematisarterna är dekorativa klättrare i små träd och buskar och det finns låga klematis med ett krypande växtsätt som är underbara i rabatten mellan sommarblommor och perenner.

Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!Brand logo
Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!

Växt som passar både i kruka och i rabatter

Klättrarna ger höjd och färg var de än planteras. De flesta passar nästan överallt bara de får ett klätterstöd – plantera dem i krukor på altanen, i rabatter, mot huset eller en mur.Det finns även klematis som inte klättar. De blir sällan så höga, växer rakt och fungerar som vackra perennbuskar.

Annons

Klematis och rosor är en klassisk kombination som aldrig blir fel. Se bara till att de blommar samtidigt. ’Niobe’ blommar juli–september och är lika fin i krukor som mot spaljéer och mindre träd.

Läckra ’Purpurea Plena Elegans’ (Viticella-Gruppen) täcks nästan helt av små fyllda blommor under juli–september. 3–4,5 meter hög och relativt skuggtålig.

Många klematisarter får vackra fröställningar. På några av de tidiga arterna, som alpklematis och kronklematis, är fröställningarna nästan mer framträdande än de små nickande blommorna.

’Rubromarginata’ får från juli till september en sky av små tvåfärgade, stjärnformade blommor som doftar vidunderligt.

En senblommande italiensk klematis, Clematis viticella, fyller hela klätterbågen med sirligt bladverk och små bedårande blommor.

Röd bergklematis har en osannolik växtkraft och kan täcka stora ytor med en matta av de ljuvligaste ljusrosa blommor. Blomningen i maj vill man inte missa!

Prince Charles - lila klematis.
Prince Charles’, bakåtböjda kronblad i lavendelfärg. Blommar juni–september. Tre meter hög.

Blommorna varierar i färg och form

Variationen i blommorna gör att alla kan hitta sina favoriter. Det finns stora blommor på mer än 20 cm i diameter, små blygsamma, enkla, dubbla, fyllda, doftande… Och så alla dessa färger och nyanser som gör att man kan få till snygga kombinationer med de växter man redan har i trädgården.

Annons

Några sorter har blommor i två färger och de flesta storblommiga klematis har dess-utom framträdande och dekorativa ståndare.Det finns även klematis som får blommor med olika utseenden på samma planta. Vissa remonterande klematis blommar nämligen första omgången med fyllda blommor medan den andra ger enkla blommor.Blommornas form skiljer också mycket, allt från klockformade, nickande, stjärnformade eller öppna som tallrikar. Kronbladens spetsar kan vara bakåtböjda och kanterna böljande.

Snabbguide plantering: Sätt klematisen djupt

 • Planteringsgropen ska vara cirka 40 cm bred och djup. Sätt klematisen djupt, 10–15 cm djupare än den står i krukan.
 • Jordförbättra med kompost och även grus om jorden är lerhaltig. Rosjord på säck är ett bra alternativ.
 • Placera klematisen så den står med nederdel och rötter i skugga.
 • Plantera 30–50 cm utanför vägg eller träd och vinkla plantan i riktning dit den ska klättra.
 • Klipp ner plantan till 20–25 cm efter plantering för att rotsystemet ska växa till sig och plantan grena sig.
 • Ge sedan klematisen långtidsverkande gödsel eller stallgödsel och kompost varje vår i mars–april.

Beskära klematis

 • Generellt gäller att tidigblommande klematisarter, de som blommar april till maj/juni klipps direkt efter blomning. Beskär inte varje år, bara om de blivit för stora eller glesa.
 • Storblommande arter som blommar två gånger, beskärs till 1,5 m höjd efter första blomningen och enbart om det behövs.
 • Senblommande arter som blommar från juni och till hösten beskärs kraftigt på hösten till ca 15 cm.

Läs mer och beställ magasinet här

Ge ett bra stöd

Det finns två former av klematis; de klättrande som håller sig fast genom att bladstjälkarna böjer sig runt underlaget på sin väg mot ljuset, samt klematis som inte klättrar och behöver ett stöd för att hållas uppe.

Annons

De klättrande arterna behöver klätterstöd i form av hönsnät, armeringsmatta, spaljé, vajer eller liknande. Annars kommer plantan ganska snart att lägga sig mot marken och stjälkarna växter in i varandra och andra växter. Det kan fungera som en dekorativ marktäckning men risken är att det snarare blir en stor trasselhög av det hela.

Växer en till två meter per år

De kraftigväxande sorterna kan ta lite tid på sig innan de når full höjd. Räkna med att plantorna växer 1,5–2 meter per år när de har etablerat sig på platsen efter några år.

Kraftigväxande klematis

Klematisarter så kraftiga att de kan täcka uthus, staket och pergolor.

Vår/försommar
Blommar från slutet av april till juni. Höjder mellan 5 och 12 meter.

Medelhöga klematis

Klematis för vanliga klätterställningar och även lämpliga till kruka. Vår/försommar
Blommar från slutet av mars till maj. Höjder runt 3 meter.

 • Alpklematis, Clematis alpina, alla sorter.
 • Kronklematis, Clematis macropetala, alla sorter. Blomning två gånger: Blomning sker i maj–juni samt augusti–september. Höjder mellan1 och 3 meter.
 • Klematis, Clematis (Tidiga Storblommiga Gruppen): Arctic Queen (vit, dubbel), ’Miss Bateman’ (vit, mörka ståndare), ’Prinsesse Alexandra’ (rosa, dubbel),’Lasurstern’ (mörklila), ’Multi Blue’ (blå dubbel), ’Nelly Moser’(tvåfärgad rosa/vit).

Senblommande

 • Blommar juli–september. Höjder mellan 2 och 4 meter. Klematis, Clematis (Sena Storblommiga Gruppen): ’Hagley Hybrid’ (rosa), ’Ernest Markham’ (rödviolett), ’Niobe’ (djupt rubinröd), ’Star of India’ (tvåfärgad blå/rödviolett), ’Rouge Cardinal’ (purpur), ’Gipsy Queen’ (tvåfärgad lila/violett), Blue Angel (ljus lavendel).
Klematis, Miss Bateman, med vita blommor.
’Miss Bateman’ blommar juni–juli samt en gång till senare. Passar både mot spaljé på husfasaden och i krukor.

Klematis trivs bra i kruka

Klematis trivs mycket bra i kruka och de flesta arter är lämpliga för krukplantering med undantag för de allra mest kraftigväxande.

Annons

Det måste finnas plats att plantera klematisen djupt, så krukorna ska vara stora, minst 30–35 cm i diameter och 40 cm djupa samt ha avrinningshål. Bottna med ett lager grus, krukskärvor eller sten. Kommer du att behöva flytta krukan är ett bottenlager av lecakulor att föredra.

Använd bra planteringsjord, gärna uppblandad med grus och kompost. Rosjord är också ett lämpligt alternativ.

Sätt gärna sommarblommor eller perenner i samma kruka så att nederdelen av klematisen får lite skugga.

Italiensk klematis med lila blommor.
Italiensk klematis, Clematis viticella, ’Little Bas’. Får massor av små blålila blommor i juli–september. 4 meter hög. Fin ihop med stora klätterrosor på exempelvis pergolor.
Klematis Thyrislund med lila blad.
’Thyrislund’ har dekorativa krusiga kronblad och iögonfallande gula ståndare. Blommar i maj–juni med fyllda blommor, en andra gång i augusti med enkla blommor.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons