Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Knipsa visset för rikare blomning - guide för 8 olika växter

13 jul, 2022 
Anni Jähde
rudbeckian och pelargon
Många blommor mår bra av att man knipsar av det vissna.
När blommorna börjar vissna – ta ett tag med sekatören! Det snyggar till och vitaliserar plantan som ofta tackar dig med mer blomning. Så här klipper du några av våra vanliga trädgårdsväxter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det kanske känns som överdrivet petgöra, men att klippa bort överblommat på trädgårdens växter har faktiskt mer än en poäng. Förutom att det ser lite snyggare ut när det vissna är borta, kommer inte plantorna att lägga kraft på att producera frön (steget efter blomningen) utan blommar ofta ännu mer i stället.

På en del tidigblommande perenner kan man till och med få en andra liten blomning om man klipper dem direkt när blommorna vissnat. Rosor gynnas tveklöst av att man klipper bort vissna blommor, såvida man inte vill ha nypon. Men i princip alla växter som inte får väldigt vackra fröställningar som man vill bevara, mår bra när det överblommade klipps bort.

Se även: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göraBrand logo
Se även: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra

På rododendron kan blommorna knipsas av precis ovanför bladen i juni, juli när blommorna börjar vissna. Det är ett sätt att få busken att bli kompaktare eftersom den då lägger kraft på tillväxt i stället för på att bilda frön. Ibland är det dessutom nödvändigt att hålla efter växter som självsår sig mycket – om man inte vill ha mängder av små frö-plantor vill säga.

Annons

Av vallmo, daggkåpa, akleja och fingerborgsblomma kan det bli för mycket av det goda. Här gäller det att hänga med så de inte hinner bilda fröer som sprids innan man är där med saxen.

Rudbeckia.
Klipp av de vissna bruna blommorna på höstrudbeckiorna lite då och då.

Rudbeckior och solhattar

Prästkragelika blommor som rudbeckior och solhattar är ofta vackra i sitt förfall och fröställningarna trevliga vintersiluetter som dessutom ger fåglarna mat. Men de första vissna blommorna kan klippas av för att stimulera mera blomning och för att det ska se finare ut under blomningstiden.

Annons

Liljor

Knipsa av vissna blommor från liljor av alla slag efter hand. När alla blommor på en stjälk är överblommade klipper du av blomstjälken vid basen.

Petunia.
Petunians vissna blommor blir till fula brunklibbiga rester som lägger sig på bladen. Knipsa bort dem!

Ettåriga sommarblommor

Sommarblommor är förädlade för att blomma länge och rikligt, men många sorter behöver ändå lite hjälp. Ta för vana att klippa eller knipsa bort vissna blommor för att trigga nya blomknoppar att växa fram. Vill du ha så lättskötta sommarblommor som möjligt kan du fråga efter självrensande sorter. På dem faller blommorna av sig själv, och behöver inte tas bort för hand.

Annons
Daggkåpa.
När den vackra limefärgen övergår till brunt är det dags att klippa till!

Daggkåpa

Förutom att daggkåpans blommor fröar av sig, ser de bruna överblommade sjoken trista ut. Klippning innebär en påtaglig uppfräschning av plantan.

Lavendel.
Klipp så långt ner att det inte blir en massa pinniga blomstjälkar kvar.

Lavendel

Klipp när lavendeln just är överblommad – eller strax innan om du vill torka och spara blommorna. Klipp bort hela stjälken ner till bladverket. En del nya blomskott brukar hinna fram för att blomma framåt hösten.

Annons
Pelargon.
Bryt av den långa blomstjälken vid basen.

Pelargon

På många pelargon-sorter sitter blommorna på långa stjälkar. Bryt eller klipp av dem direkt vid basen så det inte blir kvar torra tråkiga pinnar.

Rosor

Att klippa överblommat på klätter- och buskrosor innebär också att ge dem en lätt trimning. I klasar kan man klippa bort enskilda blommor efter hand som de vissnar och till sist ta bort hela klasen. Klipp då stjälken så ett antal bladstjälkar följer med och passa på att ge rosen en fin växtform.

Pion

Pionen blommar bara en gång och nya knoppar kommer inte för att du klipper bort det överblommade. Däremot ser hela plantan bättre ut om de vissnande blommorna tas bort allt eftersom. Pionbusken blir en vacker grön bas i rabatten resten av sommaren.

Dessa blommor ska inte klippas av:

  • Rosor som ger vackra nypon ska inte klippas för mycket, nyponen blir pigga färgklickar på vintern samt gillas av fåglarna.
  • Solrosorna ska naturligtvis stå kvar eftersom deras frön är fåglarnas favoritmat.
  • Hortensiornas blommor vissnar ofta vackert och är dekorativa under höst och vinter. Dessutom ger blommorna visst skydd till kommande skott.
  • Prydnadsgräsens vippor är fina under vintern och fåglarna kan äta fröna.
Annons