Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Köksträdgården: Det ska du göra nu – för att maxa skörden i höst och vår

21 aug, 2023 
Frank Kirkegaard Hansen
Efter en lång odlingssäsong börjar jorden bli alltmer bar i kökslandet. Ännu kan mycket skördas och annat rentav sås. I alla fall den nyttiga gröngödslingen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Semestern och de ljusa nätterna är kanske numer ett minne likt vackra bilder i mobilen. Lyckligtvis kommer många fina dagar ännu, och även om de inte är så varma, finns det tillräckligt mycket ljus som plantorna kan suga i sig och förvandla till blommor och blad.

Se också: Så gör du egen växtnäring - av matavfallBrand logo
Se också: Så gör du egen växtnäring - av matavfall

I köksträdgården finns det säkert ännu saker som kan ätas och annat som ska sparas. Frostkänsliga grönsaker som morötter och rödbetor bör snart tas ur jorden. Men annat som palsternacka, rotpersilja och purjolök kan ofta övervintra och då har du grönsaker ända till nästa vår.

Annons

Har du inget som kan övervintra finns det ännu chans att hinna så eller plantera något gott i trädgården nu.

Snabbväxare som rädisor och rucola kan sås ända till oktober, men rättika bör i jorden nu om plantorna ska hinna växa till sig innan frosten kommer. Detsamma gäller de asiatiska bladgrönsakerna liksom rödbetor. De sistnämnda hinner dock inte att bli särskilt stora, men ger färg och smak till salladen.

Bokslut och ny planering

Gör anteckningar om det som lyckades väl i år och vad som inte gick så bra. Vad gav en stor skörd och vad vill du ha mer av nästa säsong? Gör en plan för nästa år och kom ihåg att skifta plats på de olika växtsorterna för att undvika sjukdomari jorden.

Annons

Om du har plats i växthuset i september kan du så raketväxter som koriander, rädisor, dill, rucola och spenat. De kommer att gro snabbt och trivs i växthuset tills frosten kommer.

Då kan du plantera fleråriga grönsaker

Ute i köksträdgården kan mâchesallat skördas i februari–mars om de sås nu, och du kan också så vinterportlak eller försöka med persiljefrö och spenat. De hinner inte bli färdiga i år, men de får ett stort försprång jämfört med det som sås i vår.

Självsådd persilja kommer dock upp tidigare än den du sått och mödosamt vattnat. Koriander som sås i oktober ger också en tidig skörd till våren.

Annons

Tuffa bladgrönsaker

Asiatiska bladgrönsaker som tatsoi och mizuna klarar frostgrader. De kan sås i början av september och hinner då producera små bladrosetter.

Pak choi kan också sås nu, men det är i sista momangen, och det kan vara en fördel att odla den under plast eller fiberduk som hjälper till att hålla värmen. Samtidigt skyddar duken också mot larver och bladloppor.

Om du inte har tålamod att pilla med små frön eller att vänta tills det blir färdigt, är genvägen att plantera nytt i köksträdgården. Många fleråriga grönsaker kan planteras nu, liksom bärbuskar och klassiska jordgubbar, rabarber och sparris. Men prova också flerårig kål, trädgårdssyra, luftlök och annat spännande som du kan skörda år efter år utan alltför stort besvär.

Jordärtskockor kan också planteras nu – det är världens lättaste gröda, som ger massor av spröda jordärtskockor varje år, utan att du behöver göra något. Enda nackdelen är att du till slut får så mycket att det nästan blir som ett ogräs.

Gröngödsling

Om du har mycket öppen jord i köksträdgården kan det vara lönt att så honungsfacelia, blod­klöver, senap eller andra grödor som fungerar som gröngödsling och marktäckare.

De kan hinna att gro och i och med det samla upp jordens kväve så att det inte sköljs bort av vinterns regn och smältvatten. Till våren vänder du ner det kväverika växtmaterialet i jorden.

Annons

Vitlök övervintrar också fint, och du kan vänta ända till oktober med att stoppa dem i jorden.

Om du redan har skördat i köksträdgården kan du så gröngödsling där eller täcka med kompost eller gödsel. Det kommer mer eller mindre att omsättas i vinter, samtidigt som du skyddar jorden mot köld och slagregn. Det ger också bättre förutsättningar för insekter och mikroorganismer och gör jorden mer porös och levande nästa vår.

Annons