Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Tuffa tider väntar för krukväxterna – så här tar du hand om dem

21 sep, 2021
author Kerstin Holmberg
Kerstin Holmberg
Lyktranka och monstera går bra att dela för att få fler växter.
Nu börjar en tuff period för krukväxterna. De ska genomlida några mörka månader, men med rätt skötsel brukar det gå bra. Här får du tips på hur du ska ta hand om dina växter fram till våren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Viktigast är inte vattna för mycket under vintern men du kan gärna duscha växterna ibland. Om din inomhusluft är torr kommer växterna inte att må bra av det.

Experten svarar på frågor om krukväxterna

Det märks på era frågor att monsteran är populär. Inte konstigt – den har grafiskt snygga blad och växer snällt. Så snällt att den blir lätt för stor. Då går det att ta småplantor från den eller dela den. Hur det går till hittar du svar på i frågeavsnittet.

Och upptäck den lilla Monstera adansonii om du inte redan stött på den. Den är så fin och passar som klättrare eller hängande i en ampel. Och så vill jag slå ett slag för hartassbräken. Underbart vacker med sina blågröna, flikiga blad och ludna rotstockar. Det är en av de lättaste ormbunksväxterna att ta hand om. Den vill gärna bli duschad då och då. Så fint blickfång på fönsterbrädan.

Lycka till med dina krukväxter i höst och vinter.

9 frosttåliga växter till höstens krukorBrand logo
9 frosttåliga växter till höstens krukor

Fem saker att tänka på med krukväxter i höst och vinter

  • Vattna lite. Nu är risken stor för övervattning. Känn efter att jorden torkat upp i krukorna innan du ger nytt vatten. Ge mycket lite eller ingen näring.
  • Håll koll på ohyran. När inomhusluften är torr kan växterna lätt drabbas av till exempel spinn. Duscha växterna med jämna mellanrum.
  • Undvik drag och att ställa växterna nära ett varmt element.
  • Flytta helst inte på växterna nu. De mår bäst om de får stå på samma plats och slipper ödsla kraft på att anpassa sig till nya situationer.
  • Ge dina växter lite extraljus. Sätt gärna upp några växtlampor ovanför växterna. Det finns många olika armaturer att välja bland. Till krukväxter är det bra att välja ljus i den varmvita varianten som känns naturlig. Ha belysningen tänd cirka 12 timmar om dygnet.
Vattna krukväxter rätt i vinter.

Så ska krukväxterna vattnas i vinter

Fråga: Nu kommer den mörka årstiden. Jag undrar hur jag ska vattna mina växter på bästa sätt?

Svar: Vintern är en prövning för växterna. De vill vila i mörkret men värmen inomhus gör samtidigt att de behöver vatten. Ge gröna växter lite vatten varannan vecka och näring en gång i månaden. Duscha dem gärna varje vecka.Blommande växter vilar inte. Ge dem vatten och svag dos näring varje vecka. Ställ dem så ljust som möjligt eller ge dem växtbelysning.

Knottror på gullranka

Bruna knottror på gulranka är normalt.

Fråga: Jag har en gullranka som växter och frodas. Den är verkligen härlig. Fast nu har jag märkt att den får små bruna knottror på stjälken. Vad händer?

Annons

Svar: Knottrorna du ser är helt naturliga. Det är luftrötter som växten använder när den slingrar sig i träd i Filippinerna som växten kommer från.

Bruna delar på aloe

Aloe som får bruna blad har fått för lite vatten.

Fråga: Min Aloe vera får mjuka, brunaktiga blad. Vad kan det bero på? Kan jag göra något åt det?

Svar: Det är antagligen så att den fått för lite vatten. Prova att ge den mer utan att övervattna. Aloe vera trivs inte med att stå för fuktigt.

Därför får fredskallan bruna blad

Fråga: Jag har hört att fredskalla kan stå en bit inne i rummet. Jag har ställt min på ett skåp en bit från fönstren. Nu har växten fått bruna blad. Står den för mörkt?

Fredskallan kan få bruna blad om den står för mörkt.

Svar: Så kan det vara. Prova att ställa kallan ljust ett tag så ser du om den mår bättre och får nya fina gröna blad. Du kan klippa bort det bruna på bladen om du inte vill ta bort hela.

En liten lampa kan räcka och hjälper växterna i höst.

Därför slokar monstera

Monstera är lättskött.

Fråga: För ett par månader sedan köpte jag en monstera. Planen är att den ska bli jättestor. Men den mår inte bra och hänger med bladen. Jag har vattnat den rejält, men bara en gång i veckan.

Annons

Svar: Det kan vara så att din monstera fått för mycket vatten. Låt jorden torka upp helt innan du vattnar igen. Känn efter att jorden verkligen är torr. Om jorden är mycket blöt kan du behöva ta upp plantan ur krukan och låta den stå på en tidning någon dag och torka.

Skötsel Monstera adansonii

Monstera adansonii är en liten vacker monstera.

Fråga: Jag har sett en liten monstera med mindre, väldigt håliga blad. Fantastiskt fin! Hur ska den skötas?

Svar: Den lilla heter Monstera adansonii och är lika lättskött som en vanlig stor monstera. Den vill stå ljust, men inte i direkt solljus. Vill ha fuktig jord, men absolut inte blöt. Ge näring då och då så växer den sig stor. Växten bildar långa rankor, ge den något att klättra på eller ha den i en ampel.

Ta stickling av monstera – så gör du

Fråga: Monsteror kan verkligen bli för stora. Min får nästan inte plats hemma hos mig längre. Jag vill dela upp den i flera plantor. Går det?

Så här tar du sticklingar av monstera.

Svar: Det går bra. Ta upp växten ur sin kruka och sära försiktigt på den. Plantera de olika delarna i egna krukor.Du kan också ta sticklingar. Knipsa av ett skott med några blad och sätt det i jord. Sätt gärna en plastpåse med små hål i över växten.

Annons

Det är viktigt att den hålls fuktig medan den rotar sig. Monsteran kan lätt torka ut eftersom den har så stora blad. Ett annat alternativ är att ställa sticklingen i ett glas med vatten för att utveckla rötter. Men vänta till i vår med all förökning så är förutsättningarna bättre för ett lyckat resultat.

Det går bra att korta in luftrötterna om de är för långa. Men ta inte bort dem helt. Du kan också sticka ned dem i jorden.

Så sköter du cyklamen

Fråga: Vissa cyklamen doftar så gott. Jag vill gärna ha en inne att lukta på fast jag vet att de trivs bättre ute. Inne hänger de ofta med blad och blommor. Hur ska jag sköta dem?

Cyklamen är lättskött. Placera på en ljus och sval plats.

Svar: Ställ din cyklamen på en ljus plats som också är sval om det går. För mycket värme kan göra den lös och då hänger den lätt. Ge den ca 0,5 dl vatten om dagen. Ge svag dos näring en gång i veckan.

Vattna underifrån, undvik att det hamnar vatten på växtens knöl och på bladen. Ta bort vissna blad och blommor med ett ryck, det ska inte bli kvar någon del av stjälken. Det kan bli en inkörsport för sjukdomar.

Därför torkar din murgröna

Fråga: Jag skulle gärna vilja ha en murgröna, men det fungerar inte. Hur jag än gör torkar bladen in och blir bruna och prassliga.

Svar: Kan vara så att murgrönan får för lite vatten. Låt jorden aldrig torka upp hos en murgröna. Se till att hålla den jämnt fuktig utan att den blir för våt. Duscha gärna växten då och då.

Vita maskar i krukorna – detta är det

Fråga: Hjälp jag har fått vita maskar i en del blomkrukor. Vad är det?

Annons

Svar: Det är blomkrukemask. Små halvgenomskinliga maskar som lever på döda växtdelar. De gör ingen skada på växterna men är inte så kul att ha i krukorna ändå. Och det kan hända att de äter på levande växter om det är ont om döda växtdelar i jorden. Så här blir du av med maskarna:

Sänk ned hela krukan i kallt vatten och låt den stå där i några timmar. Då kvävs maskarna och flyter upp till vattenytan. Låt jorden sedan torka upp helt innan du vattnar växten igen efter detta.

Så förökar du lyktranka

Lyktranka, eller hjärtan på tråd, går utmärkt att dela för att få fler plantor.

Fråga: Jag älskar växten hjärtan på tråd eller lyktranka som den också heter. Kan jag ta sticklingar från den och få fler?

Svar: Det går jättebra. Du kan ta en ranka och lägga ned i en kruka så kommer det rötter vid bladparen. Det går också bra att sätta en ranka i vatten och se när rötterna bildas – eller att sätta rankan i jord. Men vänta tills det blir ljusare tider, så rotar sig sticklingarna enkelt.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons