Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Krukväxtspecial: färgstarka blad och exotiska blommor

16 sep, 2022 
Kerstin Holmberg
Palettblad.
Palettblad och passionsblomma är två färgstarka krukväxter.
Fyll dina fönster med färg! Färgstarka, exotiska blommor och mönstrade bladväxter piggar upp inomhus – året om.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Färg är härligt uppiggande! Knallrosa väktaren i tornet eller lackröda flamingoblommor sprider glädje där de står i fönstret. De är vanliga och lättskötta krukväxter, kommer från tropikerna och blir fina inredningsdetaljer i vilket rum som helst. Dessutom ser de exotiska ut och är roliga att titta på.

Vill du ha mer färg kan du välja växter med mönstrade blad. Om du vill dämpa färgprakten kan helt gröna växter både lugna ner och samtidigt framhäva de brokiga. Ett snyggt alternativ är att blanda mönstrade blad med helt gröna i fina former. Möjligheterna till vackra kombinationer är många!

6 färgstarka blad

Palettblad i olika färgställningar.
Palettblad i olika färgställningar.
Se även: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerarBrand logo
Se även: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar

Palettblad

Växten från Asien har funnits länge som krukväxt i svenska hem och finns i många fantastiska färgställningar. Vill stå ljust och luftigt, ju ljusare desto intensivare blir färgerna. Undvik direkt söderläge om sommaren, men välj gärna ett sådant fönster under vintern, när solen inte är så stark. Palettblad anpassar tillväxten efter krukstorleken. Vill du få ett buskigt palettblad, nyp eller klipp av växten ovanför andra eller tredje bladparet. Då förgrenar den sig där. Gör en stickling av toppen. Växten visar tydligt med att bladen snabbt blir lite hängiga när jorden börjar bli torr. Vattna så återhämtar den sig och sträcker på bladen igen. Ge näring en gång i veckan från vår till höst. Halv dos en gång i månaden under vintern.

Pelagonblad.
Pelagonblad.

Pelargon – finns i många vackra färger

Det finns en mängd olika sorters pelargonblad. Från smala dilliga till stora, håriga och doftande, många har vackra färger. Denna heter ’Mrs Pollock’ och togs fram 1859. Pelargoner med mönstrade blad har ofta enkla blommor. En del brokbladiga sorter är lite svårare eftersom de har mindre växtkraft på grund av mindre mängd klorofyll. Brokbladiga sorter har också ett mindre utvecklat rotsystem och växer nästan alltid långsammare än grönbladiga. Därför behöver de brokbladiga lite mindre vatten och näring. Känn alltid efter hur fuktig jorden är innan du vattnar. Men alla brokbladiga är inte kinkiga, många är väldigt tåliga och skadas inte av övervattning.

Mose stentavlor
Mose stentavlor

Mose stentavlor - behöver plats

Bladen är tecknade i grönt med klarröda nerver, ett konstverk i sig. På engelska kallas växten "prayer plant" (bedjande planta) eftersom bladen reser sig och böjer sig mot varandra som händer i bön på kvällen. Växten har ett krypande växtsätt och breder ut sig, ge ordentligt med utrymme. Växer i sidled, bladen kan peka åt alla möjliga håll. Mose stentavlor trivs bäst i varm och fuktig luft. Duscha bladen ofta för att undvika att de blir bruna. Vill stå ljust till halvskuggigt, undvik direkt sol. Vattna rikligt en gång i veckan, jorden ska vara jämnt fuktig, övervattna inte. Ge halv dos näring för gröna växter en gång i veckan under sommarhalvåret, en gång i månaden resten av året.

Fönsterfikus.
Fönsterfikus.

Fönsterfikus avskyr drag

Fönsterfikus ’Belize är’ en superfin med stora avlånga blad, kantade och marmorerade i beige och rosa. Kommer från Asien, där blir de stora träd. Inomhus hos oss kan den med åren bli ett par meter hög. Vill stå ljust men inte i direkt sol. ’Belize’ behöver få mer ljus än en grön fönsterfikus. Avskyr drag och temperaturer under 12 grader. Vattna regelbundet, låt torka upp mellan vattningarna. Ge näring en gång i veckan under sommaren. Mindre vatten och halv dos näring en gång i månaden under vintern. Duschas gärna då och då. Plantera om ungefär vart tredje år.

Philodendron ’Pink Princess’

Philodendron ’Pink Princess’

En riktig skönhet som länge varit en favorit bland växtsamlare. Med sin tuggummirosa mönstring är den speciell, går numera att hitta till rimliga priser på nätet och i butiker. Trivs med hög luftfuktighet, duschas ofta. Vill stå ljust, men inte i direkt solljus. Plantera i väldränerad jord, blanda gärna två delar perlit i en del blomjord. Känn efter i jorden för att avgöra när växten behöver vatten, vattna igenom ordentligt när den är torr, låt inget vatten vara kvar på fatet. Låt torka upp innan nästa gång, låt den inte vara helt torr mer än en dag. Ge näring en gång i vecka på sommaren, varannan vecka på vintern. Om prinsessan slutar växa, pausa med näring ett tag.

Kroton.
Kroton.

Kroton finns i många olika varianter

Ger mycket färgglädje med sina dekorativa blad. Nu finns ungefär 200 registrerade sorter med olika former och färger. Färgerna framträder bättre ju mer ljus plantan får, skyddas mot stark sol under vår och sommar. Mager jord ger också bladen klarare färger. Vattna med kalkfattigt vatten så att jorden hålls lätt fuktig, ska inte torka upp helt, inte ens på vintern. Var försiktig på vintern, för mycket vatten kan ge bladfall. Ge svag dos näring i vattnet en gång i veckan vår till höst, resten av året samma svaga dos, men bara en gång i månaden.

6 exotiska blommor:

Hibiskus.
Hibiskus

Hibiskus vills stå varmt och ljust

Denna lättskötta växt trivs i kruka och följer du några grundråd kan den bli både gammal och stor. Hibiskus är en tropisk växt som vill stå varmt och ljust. Behöver minst tre timmar direkt solljus om dagen för att blomma. Ska torka upp mellan vattningarna och det är viktigt att det inte står vatten på fatet. Ge näring från mars till oktober, blanda halv dos i vattnet och ge det varje gång. Du kan beskära hibiskusen om du vill forma till den. Om den tappar sina knoppar beror det oftast på att den fått för lite vatten eller har angripits av ohyra.

Ökenros.
Ökenros.

Ökenros – gillar sol och värme

Fantastisk men forfarande ganska okänd växt, men det händer att den ibland dyker upp i butiker. Om du inte hittar ökenros kan du prova att så den. Kommer från Afrika, så den gillar sol och värme. Växer där det är torrt och varmt med skurar av regn då och då. Växten är suckulent och har en tjock köttig stam där den lagrar vatten. Klarar inte att få för mycket vatten eller att stå länge i våt jord, då kan rötterna ruttna. Däremot klarar sig ökenrosen utmärkt utan vatten om den lämnas ett par veckor. Om ökenrosen tappar blad under växtperioden kan det bero på för mycket vatten. Tappar också blad när det är dags för vintervila. Vill då stå lite svalare, mellan 12 och 18 grader. Står den varmare behövs extraljus. Alla delar på växten är giftiga och kan ge magbesvär. Dock är inga förgiftningsfall med barn kända.

Väktaren i tornet.
Väktaren i tornet.

Väktaren i tornet blommar med en enda blomma

Har fått sitt namn för att den nästan alltid blommar med en enda blå blomma som tittar fram mellan de knallrosa högbladen. Är lättskött, vattna i bladrosetten med kalkfritt vatten två gånger i veckan under sommarhalvåret och när jorden torkat upp på vintern. Töm bladrosetten på vatten om det finns kvar mellan gångerna. Ge kalkfri näring i svaga doser om sommaren, duscha bladen. Trivs i normal rumstemperatur och i ett ljust fönster, tål solgass. Det växer ut små skott runt växten, dem kan du ta loss och plantera i egna krukor. Blanda jorden med grov sand.

Flamingoblomma.
Flamingoblomma.

Flamingoblomma - lättskött med sköld i många färger

Flamingoblomman är väldigt lättskött och behöver ingen vintervila och behåller sina sköldar länge. Blomman är den lilla stängeln i mitten, på flamingoblomman är den lite böjd. På växtens nära kusin rosenkallan är den helt rak. Skölden finns i många färger från vitt till rosa och rött. Flamingoblomman gillar inte kyla eller kalkhaltigt vatten. Vill inte torka ut, vattna ofta och ge små doser av näring varje gång. Blomman är känslig för temperaturer under 18 grader. Vill stå ljust men inte i direkt sol.

Kalla.
Kalla.

Kalla trivs bäst på varm plats

Njut av kallan både inne och ute. Den har frodiga gröna blad och en vacker kolv runt blomställningen. Kallor trivs bäst i kruka på en varm plats i sol till halvskugga. Plantera knölar 5 cm djupt i vanlig blomjord på våren, sätt flera tillsammans, de tycker om att ha det lite trångt. Gödsla med normal dos blomsternäring fram till hösten, när kallan blommat färdigt. Se till att växten inte torkar ut, vattna så att jorden är fuktig under hela blomningstiden. Sluta vattna när bladen börjar vissna ned, nu ska plantan vila. Övervintra knölarna torrt och svalt i torvmull.

Passionsblomma.
Passionsblomma.

Passionsblomma – gillar att klättra

En härligt frodig krukväxt som är snygg även utan blommor. Växer fort och mycket på sommaren, räkna med att den behöver klätterstöd. Det finns tusentals sorter av passionsblomma. De härdigaste och vanligaste hos oss är blå passionsblomma. Eftersom den växer så kraftigt behöver den mycket vatten och näring. Låt jorden torka upp lätt mellan gångerna. Ge näring för blommande krukväxter så blir inte bladverket onödigt kraftigt. Börja ge näring när knopparna kommer på våren, fortsätt hela sommarhalvåret. Blommorna kommer från februari till november. Beskär rankorna på våren och passa samtidigt på att ta sticklingar.

Läs mer om exotiska blommor och färgstarka uppstickare här.

Annons