Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Lagra skörden längre: jordkällare, balkongskafferi eller stuka

29 nov, 2022 
Anna Bratt/TT
Jordkällare.
Bella Linde har skrivit en handbok om självhushållning.
Den som vill vara självförsörjande på grönsaker under hösten måste lagra skörden någonstans. Har du en jordkällare kan du vara lugn, där håller den i månader. Annars kan du ordna ett balkongskafferi eller gräva ned grönsakerna i trädgården.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tjugo kilo morötter och ett mindre berg med potatis? Härligt, men var ska du förvara skörden? I kylen får den inte plats, och dessutom blir rotsakerna skrumpna och mjuka i grönsakslådan. Har du en egen jordkällare kan du tacka din lyckliga stjärna – det är nämligen inte så vanligt.

– Fram till 1930-talet byggdes både villor och flerbostadshus med matkällare. Men i dag är de oftast ombyggda till cykelförråd, tvättstuga eller ett relaxrum som ingen använder, säger Bella Linde som är journalist och författare till bland annat ”Rätt ur jorden – Handbok i självhushållning” (Ordfront förlag).

Se även: Så lyckas du med tidig potatisskördBrand logo
Se även: Så lyckas du med tidig potatisskörd
Jordkälllare.
En sval, fuktig och ventilerad jordkällare är perfekt att förvara rotfrukter, frukt och grönsaker i.

Ventilation ett måste i jordkällaren

En jordkällare är inget rum där man ska sitta och "Ernsta" med tända ljus, menar Bella Linde. Här handlar det om praktisk förvaring av potatis, frukt och grönsaker. Jordens naturliga egenskaper ger den perfekta förvaringsmiljön.

Annons

– En bra jordkällare är sval och fuktig och har god ventilation. Då klarar sig potatis och rotfrukter utan att skrumpna eller ruttna. Dessutom är det en väldigt miljövänlig förvaringsmöjlighet, det enda som behövs är el till taklampan, säger hon.

Potatis.
Potatis passar utmärkt att förvara i jordkällare. Tvätta absolut inte de grönsaker du ska lagra, då skadar du deras naturliga skydd. Borsta bara av den värsta jorden. Städa ordentligt i jordkällaren en gång om året, så får du bort mögelsporer.

Förvara grönsaker, konserver och annat

Eva och Hans Landström har stor användning av sin jordkällare, främst för förvaring av potatis och äpplen, men de använder även utrymmet till konserver, vin och syltburkar.

– Min man byggde den på 1980-talet, så den är inte så gammal som man kan tro. Vi har satt in ett element som sätter igång automatiskt när det blir för kallt på vintern, säger Eva Landström.

Jordkällare.
Innan kylskåpet slog igenom hade de flesta hus jordkällare. Men även nu i modern tid är det ett överlägset sätt att förvara sina grönsaker på. Eva Landström lagrar både potatis, konserver och vin i sin källare. "Vi använder den året om och den fungerar perfekt", säger hon.

Mät temperatur och luftfuktighet

Med en termometer och en hygrometer kan du mäta temperaturen och luftfuktigheten i jordkällaren – idealet är noll till fyra plusgrader och en luftfuktighet på 90 till 95 procent.

Annons

– Har jordkällaren jordgolv är luftfuktigheten troligen bra. Ett betonggolv kan ge för låg luftfuktighet. Är det alltför fuktigt, om det blir kondens eller droppar från taket, kan man gräva ur golvet och lägga in ett lager grus, säger Bella Linde.

Ett rum som luftsluss i jordkällare

I jordkällaren får det gärna finnas två separata rum. Det första rummet bildar en luftsluss för att bevara temperaturen i det inre rummet. Förrummet passar för att lagra det som vill ha en lite högre temperatur, eller till exempel frukt som inte ska blandas med rotsaker, eftersom frukten avger mognadsgasen etylen.

Har man bara ett rum kan man förvara frukten nära frånluftsventilen, så går etylen-gasen ut där. Om rotsakerna ruttnar i jordkällaren är ventilationen troligen för dålig.

Vinkällare.
Varför inte förvara vinflaskor i källaren?

Håll skadedjuren borta från jordkällaren

– Båda rummen måste ha ventiler i dörrarna nertill för att släppa in luft, och så ska det finnas en frånluftsventil uppe vid taket längst in. Se till att ventilerna är säkrade mot skadedjur, säger Bella Linde.

Annons

Hennes egen jordkällare i sommarstugan har lite för dålig ventilation, så där lagrar hon mest konserver och dricka.

– Jag låter potatisen, rödbetorna och morötterna stå kvar i landen så länge som möjligt. Och så förväller jag, fryser in, syltar, saftar och lägger in mycket.

Gräv din egen stuka - alternativ till jordkällare

För den som inte har tillgång till jordkällare finns andra alternativ – till exempel kan man gräva ned sin rotfruktsskatt i trädgården, i en så kallad stuka.

– Gräv en 20–30 centimeter djup grop åt rotfrukterna, lägg ett lager sand i botten och ett lager halm ovanpå och längs väggarna. Stapla rotfrukterna i en hög, täck med halm och ös på jord, tipsar Bella Linde.

Så lagras olika sorters frukt och grönsaker

  • Morötter lagras i upp till sex månader i noll till två grader. Lägg dem i fuktad sand, mellan tidningspapper eller i plastsäckar med hål i.
  • Rödbetor lagras som morötter i en till tre grader. Se till att få med hela roten, spara en bit av blasten. Frostkänsliga.
  • Kålrötter lagras som morötter i noll grader. Vrid av blasten. Frost kan orsaka sprickor på kålrötterna.
  • Vitkål och rödkål lagras i noll grader i upp till sex månader. Låt en del av rotstocken vara kvar och häng gärna upp dem. Känsliga för etylen från till exempel äpplen.
  • Purjolök lagras i plastsäckar med hål, i minus 1,5 till plus 0,5 grader.
  • Potatis förvaras lösa i låda vid fyra grader i upp till tolv månader. Om de förvaras för kallt blir de söta och vattniga.
  • Äpplen. Linda gärna in i tidningspapper och ställ en skål vatten intill. Förvaras i tre till fyra grader, avskiljda från övriga grönsaker.
    Källa: Maria Österåker beskriver i sin bok ”Lev mer på mindre” (Norstedts)
Annons

Innan kylskåpet slog igenom hade de flesta hus jordkällare. Men även nu i modern tid är det ett överlägset sätt att förvara sina grönsaker på. Eva Landström lagrar både potatis, konserver och vin i sin källare. "Vi använder den året om och den fungerar perfekt", säger hon.

Jordens egenskaper ge perfekt förvaringsmiljö

Potatis passar utmärkt att förvara i jordkällare. Tvätta absolut inte de grönsaker du ska lagra, då skadar du deras naturliga skydd. Borsta bara av den värsta jorden. Städa ordentligt i jordkällaren en gång om året, så får du bort mögelsporer.

Balkongskafferi med isolerad låda

Saknar du jordkällare kan du lagra på balkongen. Isolera en låda med cellplast eller mineralull. Locket behöver inte isoleras, lägg i stället på filtar och mattor när det blir kallare ute. Ställ lådan på några träklossar närmast husväggen.

Annons

Sätt i flera lådor – som inte får vara alltför täta – inuti den större lådan, och fyll med rotsaker. Fyll med tidningspapper eller liknande vartefter du plockar ur rotfrukterna, ett lager luft kyler snabbt ut lådan.

Att torka sina grödor är en annan metod att ta hand om skörden. Läs Allers trädgårds stora guide om torkning här.

Om du ska bygga nytt

Det finns flera företag som specialiserat sig på att bygga nya jordkällare. Kolla till exempel in dessa:

  • Sandström Inovation AB levererar jordkällare som färdig modul i glasfiberarmerad plast. Kan fås med separat fruktskåp. www.jordkallare.se
  • Tyllis svenska AB säljer färdiga jordkällare i flera prisklasser. www.ekojordkallaren.se
  • Vill du bygga en egen jordkällare finns instruktioner och tips på till exempel dinbyggare.se eller alternativ.nu.
Annons