Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Länsstyrelsen vill ha hjälp att kartlägga svarthuvad snigel

06 nov, 2019 
Henrik Högström
Svarthuvad snigel
Under hösten har en ny och främmande snigelart siktats på flera håll i Sverige. Den svarthuvade snigeln kommer från öst och kan ställa till med problem. ”Vi vet att den har ätit i trädgårdar och odlingar i Lettland. Det är en potentiell skadegörare”, säger Ted von Proschwitz, snigelexpert vid Göteborgs Naturhistoriska museum.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att svenska trädgårdsägare bekymrar sig för mördarsniglar är ingen nyhet. Alla har sina egna knep och metoder för att bli kvitt farsoten. Nu har ytterligare en främmande snigel dykt upp som man inte vet lika mycket om. Under hösten har exemplar av den svarthuvade snigeln (Krynickillus melanocephalus) konstaterats i såväl Västmanland som Småland.

– Snigeln äter framför allt frukt och grönsaker, så risken finns att det blir stora ekonomiska kostnader om den får spridning här, säger Marie-Louise Fagerström, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland till SVT nyheter.

Se också: Trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglarBrand logo
Se också: Trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar

Tros komma från öst

Snigelexperten Ted von Proschwitz berättar att arten kommer från Kaukasus där den är ett naturligt inslag i faunan. Därifrån har den spridit sig på lite olika håll. Antagligen med människans hjälp.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det finns rapporter om den från Östtyskland på 90-talet. Den kom förmodligen dit under DDR-tiden när det fanns personal från Sovjet där. Så det är troligt att människan haft den med från öst med plantor och jord, säger Ted von Proschwitz.

En svarthuvad snigel
Den svarthuvade snigeln har tagit sig från Kaukasus till Sverige.Foto: Göteborgs Naturhistoriska museum

– Sedan har arten dykt upp i Ukraina, Vitryssland, Litauen och Lettland.

Beskrivs som invasiv art

Det är en invasiv art. Det vill säga att den kan sprida sig snabbt och ha en negativ inverkan på den biologiska mångfalden. Av rapporterna att döma så kan snigeln alltså orsaka viss skada genom att den äter av odlade växter i trädgårdar och odlingar.

Ted von Proschwitz betonar dock att det inte rör sig om en ny sorts mördarsnigel.

Annons

Naturvårdsverket och Länsstyrelser har dock efterlyst observationer från allmänheten. På så sätt kan man göra sig en bild av befintligt bestånd och förhindra vidare spridning.

– Vi vet ju inte hur mycket ägg den producerar, säger snigelexperten och förklarar att årets vuxna individer förmodligen dött i Sverige vid det här laget.

I de landsändar där det fortfarande är plusgrader kan det dock finnas överlevare kvar.

Snigeln lägger ägg i gropar i marken som de sedan gräver över och det är först i vår som en ny kull kommer upp.

Vill ha in observationer

Annars är signalementet ganska enkelt. Sen har, som namnet antyder, svart huvud, lite ljusare kropp och blir ungefär 4,5 centimeter lång.

Den svarthuvade snigeln har antagligen redan funnits här i några år men det är först nu den har blivit uppmärksammad.

– Det är ju en potentiell skadegörare, säger Ted von Proschwitz.

Hit skickar du bilder på ”din” snigel

Om du har sett en svarthuvad snigel så finns det intresse för observationerna. Bilder och/eller sniglar kan skickas till snigelakuten på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Myndigheterna är intresserade av att få in observationen på bild via www.invasivaarter.nu .

Annons