Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Stoppa mördarsniglarna – smarta knep och metoder

11 jun, 2021 
Anette Brunsell
Mördarsniglar på marken.
Foto: Roger Turesson/DN/TT
Metoderna för att bli kvitt sniglarna är många och man får prova sig fram till vad man tycker fungerar bäst. Här ger vi exempel på hur du kan föra kriget effektivt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ju tidigare på våren man börjar bekämpningen, desto större chans är det att lyckas. Först måste man lära sig känna igen mördarsnigeln, eller den spanska skogssnigeln, Arion vulgaris, som skadegöraren egentligen heter.

Hur blir man av med mördarsniglar?

Den snarlika inhemska skogssnigeln, liksom till exempel pantersnigeln, ska man däremot vara rädd om. Den gör sällan skada och är en viktig del i ekosystemet.Mördarsnigeln blir 7-15 centimeter lång och är oftast mörkt brunröd, med andningshål på främre delen av manteln. Här samlar vi några tips på hur du kan bli av med mördarsniglarna:

  • Sätt upp hinder vid pallkragarna
  • Sätt upp en fälla med öl för mördarsniglarna
  • Klipp snigeln i två delar
  • Placera ut pellets mot mördarsniglar
  • Nematoder mot mördarsniglar
Se också: Trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglarBrand logo
Se också: Trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar

1. Hinder mot mördarsniglar på pallkragarna

Mördarsniglarna har inga problem att ta sig upp längs sidorna på odlingslådor och kan ställa till förödelse bland odlingarna. Ett sätt att försvåra för sniglarna är att smeta såpa på utsidan av lådan så att den blir hal. Det här måste upprepas efter regn.

Annons

Någon form av hinder uppe på kanten är en annan lösning, till exempel att fästa ett sladdrigt material som fiberduk över kanten. Fäst duken i ovankant och häng gärna i ett par tyngder så att den strävar neråt.

Det finns även vinklade specialkanter av stål, som passar pallkragar, att köpa. Tejp av koppar som klistras fast runt odlingslådorna är ett alternativ att prova. Mellan sniglarnas slem och kroppar uppstår en svag stöt som är avskräckande.

2. Effektivaste metoden mot mördarsniglar är att klippa dem i två

Effektivast är manuell bekämpning. Klipp snigeln i två delar, precis bakom huvudet så dör den genast. Plockar du i plastpåse, är det skonsammaste att lägga sniglarna i frysen där de dör.

3. Fälla med öl mot mördarsniglar

En fälla med öl mot mördarsniglar.
Ölfällan mot mördarsniglar blir snabbt full, så tänk på att tömma den med jämna mellanrum.Foto: Anette Brunsell

Om man reser bort eller har tröttnat på att jaga sniglar är en fälla ett alternativ. Öl är effektivt för att locka till sig mördarsniglar. Gräv en grop och ställ ner en skål med öl som snigeln faller ner och drunknar i.

Annons

Kom ihåg att tömma med jämna mellanrum, då de snabbt kan bli många. Ett annat sätt är att lägga något som lockar dem, en frukt eller grönsak, under en uppochnedvänd kruka eller hink. På kvällen går du dit och klipper de sniglar som samlats.

4. Mota bort mördarsniglar med pellets

En vanlig metod är att strö ut järnsulfatspellets (finns en rad olika varunamn) runt växterna. De blåaktiga kornen är något både mördarsniglar och åkersniglar gillar. Sniglarna äter kornen, känner sig mätta och dör av svält.

Behandlingen bör sättas in så fort man ser sniglar på våren, eller när det finns ätskador på växterna och måste upprepas efter regn. Metoden sägs vara skonsam mot fåglar, skalbaggar, daggmaskar och igelkottar.

5. Nematoder mot mördarsniglar

Vattnar ut nematoder mot mördarsniglar.
Foto: Anette Nantell/DN/TT

Nematoder är mikroskopiska rundmaskar som parasiterar på mördarsnigeln. Det är dyrt att köpa preparatet, men ett effektivt alternativ som man bekvämt vattnar ut.

Annons

Nemaslug är ett av flera medel som är specialinriktat på mördarsniglar och skonar andra sniglar. Det fungerar genom att de mikroskopiska maskarna infekterar mördarsnigeln, som slutar äta och dör efter cirka en vecka.

Vill du ha fler trädgårdstips?

Följ oss på Facebook - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Nematoderna förökar sig inne i snigeln och snart kryper en ny generation ut. Preparatet är ofarligt för människor, växter och andra djur.

Andra sätt att stoppa mördarsniglar

Gemensamt för alla metoder att stoppa sniglarna är att man måste vara ihärdig och börja redan tidigt på säsongen när man ser den första individen. Sniglarna tar sig inte gärna över strängar av kalk, salt, aska, krossade kastanjer eller kaffesump. Men barriärerna behöver förnyas ofta för att ha effekt.

Mördarsniglar och trädgårdssnäckor i trädgården.
Spansk skogssnigel och trädgårdssnäcka som kan bli ett gissel eftersom de gillar levande växter.Foto: Anette Brunsell

Kan man ha myskankor äter de snabbt stora mängder mördarsniglar, men lämnar tyvärr kladdig ankskit över hela trädgården. Man kan också hägna in sina värdefullaste plantor med små elstängsel.

Mördarsniglar ägg – undersök nya växter så att där inte är ägg från mördarsniglar

Om du lyckats hålla en snigelinvasion stången gäller det att inte ta hem nya. Har du köpt växter på en plantskola eller växtmarknad, kolla att det inte sitter en liten fripassagerare på undersidan av krukan eller finns klumpar av små ägg i jorden. Vill man vara riktigt försiktig håller man den nya växten under specialbevakning i två månader.

Annons