Snigelskydda din pallkrage på ett smart sätt

Så här skyddar du din pallkrage från mördarsniglar.
Har du problem med sniglar i din trädgård? Odlingslådor är bra – fäster du dessutom bockade metallkanter på dem gör du det svårt för de irriterande mördarsniglarna.

Skydda pallkrageodlingar från sniglar

• Ta tag i problemet så snart de dyker upp i början av sommaren. Ofta måste man ta till olika metoder som kompletterar varandra. Tänk på att sniglarna är som mest aktiva morgnar, kvällar och fuktiga dagar.

• Det finns flera varianter av bockade metallkanter att montera på pallkragar och de fungerar bra. Engångskostnad.

• Nematoder som man vattnar ut fungerar bra på småsniglar och ett begränsat område. Men det krävs tajming och upprepade behandlingar, blir dyrt i längden.

• Ölfällor är ett bra sätt både för att ta reda på om sniglarna vaknat och för att fånga dem. Skär ut ett par hål, cirka 2×2 cm, i vardera kanten på en burk av plast, typ glassburk, häll öl i burken, sätt på locket och sätt burken i närheten av en odlingslåda. Finns det några sniglar kommer de garanterat att söka sig till ”puben” och drunkna efter hand.

• Döda sniglar kan slängas på komposten, och det är också ett bra ställe att vattna nematoder på eftersom mördarsniglar är kannibaler. De som äter av en snigel som fått i sig nematoder dör också.

• Plockning är överlägset bästa metoden. Spara gamla plastpåsar, och ha alltid en i fickan. Trä påsen över handen och plocka upp sniglarna. Knyt ihop påsen och avsätt ett särskilt fack i frysen där sniglarna kan somna in naturligt. Lägg påsarna i soptunnan på tömningsdagen.

Av Anette Brunsell

Läs också:

Expertens 11 bästa tips mot mördarsniglar

5 knep: Så håller du mördarsniglarna borta

Det avgör om det blir många mördarsniglar i år