Lär dig samplantering – 12 växter som trivs riktigt bra ihop

Rosor och vitlök kan planteras ihop.
Skippa kemiska bekämpningsmedel och satsa istället på samplantering för att helt ekologiskt hålla krypen borta. Dessutom får det trädgården att blomstra!

Att en del växter och svampar mår extra bra tillsammans är ingen hemlighet. Symbiosförhållanden är en essentiell komponent i både växt- och djurriket som garanterar ett hälsosamt ekosystem.

Optimera förutsättningarna i ditt eget trädgårdsland med så kallad samplantering och dra nytta av fördelarna. Plantorna hjälper varandra att frodas och motar även bort skadedjuren.

När du förbereder rabatten inför årets odlingar är dessa kombinationer särskilt gynnsamma!

Samplantera grönsaker och rosor

Rosor och vitlök

Många rosarter är rätt känsliga för parasiter och drabbas ofta av svampsjukdomar. Men en vitlöksplanta invid rosenbusken håller ohyran borta. Du kan även så gräslök i rabatten, som vid blomning är vacker bredvid rosen.

Plantera rosor och vitlök ihop.

Foto: IBL

Tomater och basilika

En oslagbar duo i sommarsalladen! Plantorna fungerar utmärkt som grannar då basilikans doft avskräcker tomatens fiender. Samplanteringen påstås också förbättra smaken hos både tomaten och basilikan.

Plantera tomater och basilika ihop.

Foto: IBL

Gurka och krasse

Krassens stjälkar och stora blad skapar ihop med gurkan (eller squashen) perfekta levnadsförhållanden för rovlevande insekter. Här trivs i synnerhet spindlar och jordlöpare som ser till att mumsa i sig alla kryp de råkar på.

Plantera gurka och krasse ihop.

Foto: IBL

Jordgubbar och gurkört

Säkra jordgubbsskörden genom att plantera gurkört bland plantorna. Växten ogillas av skadedjuren, men attraherar pollinerare. Dessutom sägs den få jordgubbarna att smaka bättre. Du kan även använda gurkörtens blad i sallader.

Jordgubbar och gurkört trivs bra ihop.

Foto: IBL

Rädisor och spenat

Den kryddiga rädisan är spenatens bästa vän. Grönsaken uppskattas nämligen inte av mineraren, en insektslarv som annars gärna bosätter sig i spenatens blad.

Rädisor och spenat kan med fördel planteras ihop.

Foto: IBL

Kål och dill

Attackeras din kål av kålfjärilens larver? Starkt doftande dill är ett superbra vapen mot inkräktarna. Örtens blommor lockar även till sig getingar, en ypperlig hjälpreda i kampen mot larverna.

Kål och dill kan planteras ihop.

Foto: IBL

Text: Anaïs Gonzalez Cruz, elledecoration.se
Källa: Rodale’s Organic Life, Hemmaodlat

Läs också:

Odla ätbart hela vintern – groddar och skott