Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Lär känna jorden i din trädgård

24 mar, 2017 
AvAllers redaktion
En handfull jord
Det kan vara flera sorters jord i samma trädgård. Lär känna din jord för att i nästa steg förstå vilka växter som trivs hos dig. Rätt växt på rätt plats – det handlar om att jobba med förutsättningarna och inte mot.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ett enkelt sätt att snabbkolla jordkvaliteten är att ta upp en handfull jord och krama den i hand. Känns klumpen kladdig och slemmig och behåller sin form har du en lerig jord. Känns jorden däremot sandig och du märker att klumpen du kramat genast faller sönder är jorden sandig. Däremellan finns många varianter. Om du vill veta mer exakt vilken sorts jord du har och hur näringsinnehållet ser ut kan du skicka in en jordanalys till ett laboratorium, sök på nätet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Lerjord i rabatten.

Lerjord

Tar längre tid att bli uppvärmd, men håller fukten mycket längre på hösten, vilket gör att det grönskar och blommar längre där.

Annons

Tänk på att känsliga växter inte hinner avmogna, det vill säga göra sig redo för vintern, ordentligt i lerjord. Exempel på det är solhatt och höstanemon som bör planteras på våren så att de hinner etablera sig under sommaren. Planterar man dem för sent kan de ruttna.

Lerjord kan förbättras med mull. Det kan vara egen kompost och kogödsel, komplettera gärna med pelleterad hönsgödsel.

Sandig jord

En sandig jord värms upp ganska tidigt på våren vilket innebär att du kan du börja odla tidigare än om du har en tyngre jord.

Med sandig jord i trädgården kan du börja plantera tidigare eftersom den värms upp snabbare än lerig.

Fel jord för älsklingsväxten?

Fråga i plantskolan vilken jord växterna du vill köpa trivs i. Det är till exempel ingen mening att plantera solhattar skuggigt i lerjord. Om växten du förälskat dig i inte trivs i jorden i din trädgård, plantera den då i kruka! Till exempel trivs det vackra och tidiga diamantröret Calamagrostis brachytricha inte i lerjord men utmärkt i kruka. Blanda jorden med sand och tillför kogödsel.

Av Eva Malmström
Foto: Shutterstock, Eva Malmström

Annons