Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Bli en frösamlare: Så tar du frön från egna växter

27 jul, 2018 
Anni Jähde
Torkade fröer.
Trädgården är full av dina favoritväxter och kanske vill du ha fler av dem.
Att ta frön fungerar utmärkt i många fall.
Det är en rolig liten hobby att driva upp plantor från egna plantor!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se även: Fröer som kan sås i januari – marsBrand logo
Se även: Fröer som kan sås i januari – mars

Att ta frön från egna växter sparar inte bara pengar, ofta har man favoriter som kan vara svåra att hitta hos fröföretagen, ja, du kanske inte ens vet vad de heter. Dessutom ger det en särskild tillfredsställelse att driva upp plantor som i dubbel bemärkelse är hemmagjorda.

Spara frön till nästa säsong

Det man måste vara beredd på är att de inte alltid blir exakt samma som moderplantan. Det handlar om hur fröäkta plantan är. Vissa växters frön har mer eller mindre av ”föräldrarnas” gener och så ställer våra kära pollinerare, som humlor och bin, till det när de rör sig från blomma till blomma. Du kan komma att få andra färger, höjder, former. Några kan bli fantastiska, andra ganska meningslösa – även om de är i samma frösådd från samma planta. Men se det som en spännande erfarenhet! Ett tydligt exemplet är aklejor, som ju självsår sig flitigt. Där ser du en rejäl blandning av färger hos avkommorna.

Annons

Ettåriga sommarblommor, grönsaker, perenner och till och med träd kan man ta frön från och sedan driva upp egna plantor. Allra enklast att lyckas med är de sorter som lätt självsår sig, där är grobarheten på fröna bevisligen god.

Spara fröer
För att inte glömma vilken blomma du vill ta frön från, knyt fast ett band eller en lapp!

Börja med att ta frön från de enkla sorterna

Ta reda på hur olika växters frön ska hanteras och gör på samma sätt med dem du själv har skördat. I början bör du satsa på de enkla sorterna och lära dig av dem, för att sedan – om du tycker att det är roligt – ta dig an utmaningen med svårare frön.

Ta fröer från dina astrar
Älskar du dina astrar? Prova att föröka dem med frön!

När är det då bäst att skörda fröna?

Tar du dem för tidigt kommer du inte att lyckas, de måste mogna på sin moderplanta. Frökapseln eller -baljan ska bli torr och gulbrun, gärna spricka upp lite. Ibland hör man hur det skallrar inne i en frökapsel när fröna är torra och har lossnat. Frön som påminner om maskrosens, med ett liten parasoll som de kan driva iväg med, är mogna när de lätt lossnar från blomman.

Annons

Är du orolig att inte hinna ta fröna innan de faller i rabatten kan du sätta en påse över och binda runt stjälken när det börjar närma sig mognad.

Sätt påse över fröerna
Fiffigt. Sätt en påse över fröställningen när det börjar närma sig mognad.

Fröna ska vara torra - låt dem torka

Det är viktigt är att ha koll på vädret. Det får inte ha regnat på ett tag, fröna ska alltså vara torra när du plockar dem. Därför ska du inte heller plocka en tidig morgon när daggen ännu inte torkat upp. När det är dags att skörda fröna är det klokt att ta med en påse eller ett kuvert, stoppa blommans fröställning i och sedan klippa av stjälken. Då undviker man att fröna sprätter iväg ut i det fria. Sedan måste fröna torka, beroende på storlek kan det röra sig om flera veckor, samt rester av växten rensas bort, innan de läggs i slutförvaringen – påsar eller burkar.

Annons

Glöm inte att märka upp så att du vet vilka frön du har sparat.

Det är lätt att bli en frösamlar-fantast och det är kul att både få och dela med sig till vänner och grannar. ”Hemmaplockade” frön går att hitta på olika köpsajter på nätet också, men då får man vara beredd på överraskningar.

Men ta aldrig frön från andras trädgårdar hur som helst. I till exempel besöksträdgårdar skördas ofta frön till egen odling och ibland vill man att de ska sitta kvar till fåglarna som ett vackert vintervärde.

tagetesblomman
När tagetesblomman vissnat startar ”frötillverkningen”. Låt blomman sitta kvar tills den torkat, då har det bildats svarta avlånga frön försedda med borsthuvud.

Förvara fröerna mörkt, torrt och svalt

Mörkt, torrt och svalt är bästa miljön för lång hållbarhet. En sval plats i våra hem kan vara svårt att hitta. Tänk lite kreativt! Ibland kan klädkammaren eller en garderob i källaren vara lösningen. Kylen eller frysen är ett tips, men det finns inte alltid plats och fröna riskerar att bli fuktiga. De små påsarna med silica-gel, som kommer med vissa produkter vi köper, drar till sig fukt och är då bra att stoppa ner i fröpåsen eller -burken.

Annons

Bästa förpackningen

Små burkar, som medicinburkar, fungerar bra. Men allra enklast är det hederliga gamla kaffefiltret som är en utmärkt fröpåse! Papperet har en genomsläpplighet och fungerar lite som läskpapper. Stoppa fröna i, skriv namn och datum på, vik ihop och förslut. Kuvert går också bra, ibland har man fått över små kuvert från gratulationskort eller julkort. Vill du göra det extra fint, skriv ut ett foto på växten och klistra på kuvertet eller burken. Viktigast är att förpackningen, vilken du än väljer, är väl försluten och att fröna är torra när du lägger i dem.

Så förvarar du fröerna
En glasburk med tättslutande lock, ett kuvert eller kaffefilter är bra förvaring.

Undvik de här fröna

När du köper frön kan du på vissa sorter se märkningen F1 vid namnet på fröpåsen. Det betyder att växten är en hybrid och de goda egenskaper som korsats fram från föräldrarna kommer inte att följa med till nästa generation. Du vet, med F1-märkningen, att egen frösådd inte kommer att bli lyckad.

alliumfavorit
Spara fröna från din alliumfavorit!

Checklista för frösamlare

✓ Vänta tills fröna är mogna

✓ Det får inte ha regnat på ett tag

✓ Sortera i påsar direkt och skriv växtnamnet på

✓ Förvara svalt och mörkt

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons