Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så får du plats med bär och frukt i din lilla trädgård

03 maj, 2021 
Anni Jähde
Äppelträdstunneln på Julita Gård utanför Katrineholm.
På Julita Gård utanför Katrineholm finns en imponerande äppelträdstunnel.
Också du som har en mindre täppa kan få lyxen att njuta av läcker skörd av frukt och bär. Det finns flera intressanta alternativ för kruka, träd och häck.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Spindel- och pelarträd – så funkar de i liten trädgård

Genom att beskära fruktträd kan du hålla dem smala och låga. Det krävs dock att grundstammen är svagväxande och att beskärningen sker kontinuerligt och på rätt sätt.

Pelaräppelträd har ingen krona. Frukten kommer längs stammen.
Pelaräppelträd har ingen krona. Frukten kommer längs stammen.

Spindelträd har grenar som fått växa ut lågt på stammen och formen liknar en julgran med korta, horisontella grenar. Pyramidformen på kronan gör att solen kommer åt frukten. Den här metoden används ofta inom kommersiell odling eftersom träden kan planteras tätt och ger mycket frukt som blir lättplockad.

Se också: Plantera blåbärsbuskar – så lyckas du!

Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!Brand logo
Plantera blåbärsbuskar - så lyckas du!

Pelarträd går att hitta färdigbeskurna hos vissa plantskolor. Där tillåts inga grenar att växa ut mer än någon decimeter från stammen, det finns alltså ingen krona. Frukten kommer mer eller mindre längs stammen. Träden blir cirka två till tre meter höga.

Annons

Använd äppelträd som häck och tunnel i en mindre trädgård

Äppelträd är tåliga och kan beskäras och ledas på många sätt.

Äppelhäck i en köksträdgård.
Äppelhäck i köksträdgården i Sofiero Slottsträdgård, Helsingborg.

En låg häck runt köksträdgården är väldigt vackert, eller som en tunnel kanske? Detta kräver noggrann beskärning men visar vad som är möjligt.

Spaljerade träd sparar plats i trädgården

Ett spaljerat äppelträd tar mindre plats i trädgården.

Längs en mur eller fasad får man plats med ett spaljerat fruktträd. Ett sådant skyddat läge, särskilt om det är i söderläge, gör att man kan odla känsligare fruktsorter som aprikos och persika. Men även fristående träd kan spaljeras. Förr var det inte helt ovanligt med spaljerade äppelträd mellan grannar istället för häck.

Annons

Träd i buskform tar lagom plats i en liten trädgård

De senaste åren har äppelträd i buskform kommit som en nyhet. Höjden kan visserligen bli två till tre meter men växtsättet är busklikt utan en hög stam och omfångsrik krona. Kan planteras tillsammans med eller istället för andra prydnadsbuskar.

Härdig staketdruva i en mindre trädgård

Staketdruvor, Vitis labrusca, är tåliga och härdiga, och klarar att växa ute i de flesta trädgårdar upp till zon 5 beroende på sort, men de föredrar ett soligt, varmt och vindskyddat läge. Den vanliga vinrankan, Vitis vinifera, kräver däremot mycket värme för att utvecklas och behöver därför stå i växthus eller uppvärmt uterum. Spaljera gärna staketdruvan mot en solig vägg eller ett plank. De gillar kemiskt sur jord (lågt pH), blanda därför jorden med lika delar rododendronjord eller naturtorv och lägg till en näve benmjöl.

Annons

Höjd på buskar och träd i trädgården

Ta alltid reda på sluthöjden för de buskar och träd du är spekulant på. Det finns ofta sorter inom varje art som är mer småväxta och grundstammar som växer långsamt. Ett exempel är körsbärsträdet 'Stella', ett så kallat pysslingsträd som ympats på en svagväxande grundstam. Det blir inte högre än max två meter och kan odlas i kruka.

Plantera bärbuskar i kruka

Många bärbuskar trivs bra i stora krukor och blir ett trevligt inslag på terrass och balkong. Det viktiga är att se till att de får tillräckligt med vatten och näring.

Blåbärsbuske odlad i kruka.

Blåbär kräver lågt pH-värde i jorden, att plantera i kruka med rododendronjord är därför en lösning om man inte vill, eller kan, jordförbättra i en rabatt. 'Black Cascade' är ett björnbär som passar i ampel eller kruka. Det finns flera sorter som inte blir högre än 50 centimeter.

Uppstammade bärbuskar

En uppstammad vinbärsbuske.

Vinbärs- och krusbärsbuskar går att köpa uppstammade som små träd. Under dem får du plats med till exempel smultronplantor.

Annons

Vill du "tillverka" ett eget är det inte svårt med vinbär eftersom vinbärssticklingar rotar sig lätt. Det går kanske inte att få så hög stam som de i plantskolan har, dessutom tar det tid, men det är ett roligt projekt.

Så här stammar du upp bärbuskar i trädgården

Klipp en rak gren av en vinbärsbuske, toppa den inte. Grenen ska vara så lång som möjligt och inte alltför grov, helst ska det vara ett fjolårsskott. Sätt grenen i jord som hålls fuktig. När rötterna kommit och sticklingen börjar växa, knipsas blad och grenar som är på väg att växa ut längs det som nu är stammen. Det är bara i toppen det ska växa blad.

Plantera bärbuskar i perennrabatten

Istället för prydnadsbuskar kan bärbuskar planteras i perennrabatten – blomsterfröjd och godsaker på samma plats alltså. Se bara till att inte alltför kraftigväxande perenner växer för nära och stjäl vatten och näring.

Annons

Använd bärbuskar som häck

Ta vara på platsen där du skulle haft en traditionell häck, plantera bärbuskar istället. En friväxande, blandad häck med olika vinbärs- och krusbärsbuskar med andra blommande prydnadsbuskar – ovanligt och trevligt!

Aronia, Aronia melanocarpa, är också ett populärt häckalternativ. Får vit vårblomning och vacker höstfärg. De purpursvarta bären är hälsobomber med massor av antioxidanter, smaken påminner lite om körsbär eller slånbär.

En klase blåbär hänger över ett staket.

Är utmärkta till både saft och sylt, som blir delikat på en ostbricka. Precis som slånbär behöver aronia någon frostnatt eller några dygn i frysen för att kärvheten ska mildras.

Det finns några olika sorters aronia i handeln och du kan även välja om du vill köpa den som buske eller uppstammad. Härdad till zon 5.

Annons