Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Sätt julens lökar i vackra vaser – inspiration och tips

25 nov, 2022 
Karin Hylander
Hyacinter i glasvaser
Maria Snar Johnssons lägenhet fylls varje advent av lökväxter som sätts i olika sorters glasvaser.
Allt började med ett loppisfynd som fick samlarådran att börja pulsera. Nu har Maria Snare Johnsson fyllt lägenheten med vackra glasvaser för hyacinter och amaryllis.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Maria Snare Johnsson öppnar lägenhetsdörren sprider sig doftstråken ut i trapphuset. Eller svalen, som man säger i de göteborgska landshövdingehusen. En halvtrappa upp, med port mot gården, bor Maria och hennes familj med lägenheten fylld av hyacinter och amaryllisar vintern lång.

– Jag är en storkonsument av julblommor – och inte bara till jul. Blommande hyacinter har jag från oktober till april. De är en fin vinterblomma, tycker Maria. Det började för tre, fyra år sedan med en brun glasvas på Saronkyrkans secondhandbutik.

Se även: Så gör du arrangemang med hyacinterBrand logo
Se även: Så gör du arrangemang med hyacinter

– Gud, vilken snygg form! Den är ju som en ballerina med byst, midja och en vid kjol, minns jag att jag tänkte.

Maria, som aldrig hade hört talas om lökvaser, köpte glaset och något år senare ytterligare ett liknande på en annan loppis.

Lökglas med amaryllis.
De riktigt stora lökglasen är till för amaryllis. Eftersom stjälkarna blir så långa gäller det att passa dem noga och stötta eller binda upp dem i tid, annars välter vaserna .

Samlar på hyacintvaser och andra prylar

Sedan var hon igång. Maria är nämligen en samlare av rang. Trerumslägenheten är sprängfull av gipsfiguriner, japanska dockor, uppnålade fjärilar och snäckskalsdekorationer. Och nu var det hyacintvasernas tur.

Annons

– När jag får ett nytt intresse går jag igång och blir som besatt. Snart var Maria uppe i samma antal som Ludvig XV:s mätress Madame de Pompadour.

– Det var på 1700-talet man började att driva hyacinter för att tvinga fram en blomning på vintern. Madame de Pompadour hade flera hundra inne i Versailles. Eftersom hon var värsta influencern på den tiden spred trenden sig snabbt över Europa, berättar Maria.

Lökvaser.
Alla lökglas är inte gjorda för hyacinter. Det finns även mindre glas, lämpade för att driva exempelvis tulpaner och tazetter i.

Vinterblommande hyacinter blev trend på 1900-talet

I Sverige slog dock intresset för vinterblommande hyacinter och hyacintglas inte igenom förrän i början av 1900-talet.

– Då var det borgerlighetens kvinnor, som ägnade sig åt detta. De flesta vaser jag loppisfyndar är från mitten av 1900-talet.

Annons

När Maria hade samlat på sig ett antal vaser och satt lökar i dem kom intresset för hyacinter på köpet.

– Blommorna är ju kronan på verket i vaserna. Det är kombinationen som blir intressant.

Köper lökar av god kvalitet

Hon väljer att köpa sina lökar i lite finare blomsteraffärer, både för att där finns fler färger att välja på och för att få en hög kvalitet.

– Det är väldigt olika hur de ter sig när de kommer in i värmen. Vissa sticker iväg och blir långa och rangliga med glest mellan blommorna. Andra blir riktigt fina och präktiga, säger Maria.

Lökglas med hyacinter.
Lökglasen placeras gärna i stilleben med andra fina prylar och samlarobjekt.

Gillar hyacinternas rötter

Lika viktig som en god, lagom stark doft och en knubbig och välfylld blomkolv, tycker hon att rötterna är.

Annons

– Jag gillar att man kan se genom glaset, som i ett vitrinskåp. Det blir som en egen värld därinne. Jag är förtjust i maneter och rottrådarna hos hyacinterna påminner om sådana när de vajar under ytan. Keramikvaser är jag inte ett dugg intresserad av, säger Maria.

Stort i danmark - glasbruk tillverkar hyacintglas

I Norden är Danmark lökglasens högborg. Där finns ett stort samlarintresse och flera glasbruk, som fortfarande tillverkar hyacintglas. I Sverige är det enbart Reijmyre glasbruk, som håller igång produktionen. Tidigare var Gullaskrufs, Lindshammars och Ekenäs glasbruk stora tillverkare. Reijmyre tillverkar glas i flera färger för Svenskt Tenn.

– Sedan säljer ju Ikea, Lagerhaus, Granit och du kan hitta lökglas i blomsteraffärer också. Men jag är inte intresserad av massproduktion från Kina, säger Maria.

Hyacintlök.
Jorden ska sköljas ur ordentligt.

Lyckas med lökväxter i glas

Skölj rötterna noga! Så här gör Maria för att lyckas med hyacinter, amaryllis och andra lökväxter i glas.

  • Se till att rotklumpen är vattnad men inte alldeles nyligen. Är rottrådarna alltför vattenspända blir de sköra som glasnudlar, är jorden kruttorr är den svår att få bort.
  • Skölj försiktigt bort all jord från rotsystemet med kallt eller ljummet vatten och försök att trassla ut härvan om det har bildats rotsnurr.
  • Sätt löken i ett lökglas med vatten upp till midjan. Alla rötter ska nå ner till vattnet men löken får inte stå i vatten. Byt vatten om det blir grumligt.
Hyacintlök.
Se till att rötterna når ner till vattnet, men löken ska inte stå i vattnet.

Så sköts hyacinter och amaryllis

Populära hyacinten

Hyacinten härstammar från östra Medelhavet och odlades och uppskattades redan av romarna och de gamla grekerna. På 1500-talet kom den till Europa och något århundrade senare utbröt en riktig hyacintfeber, nästan i klass med vurmen för tulpaner.

Svensk-odlade hyacinter är numera märkta med en doftkod. Därmed kan man välja graden av doft.

Hyacinter i färgade glasvaser.
De vackra balklänningsformade vaserna med tydlig midja har varierande färger, mönster och storlekar. Vintern igenom fylls de med hyacinter och andra lökväxter.

Amaryllis från Sydamerika

Amaryllisen kommer ursprungligen från Sydamerika. Den kallades förr för riddarstjärna eller kärleksblomma. Blomställningarna brukar bli mellan 30 och 60 centimeter höga och bära tre till sex klockor.

Annons

Storblommiga sorter behöver ofta stöd eller uppbindning.

Så sköts lökväxterna

• Både hyacinter och amaryllisar föredrar en sval placering. Om du har möjlighet, ställ krukan eller vasen där det är ouppvärmt på natten. Fönsterbrädan över elementet är en sämre plats än en bit in i rummet även om blomman även vill ha ljus.

• Den näring som finns lagrad i löken räcker över blomningen. Vattna måttligt (om löken är planterad i jord) och inte direkt på löken. Låt jorden torka upp lite mellan vattningarna.

• Blir blomställningen lång och ranglig så att plantan vill välta? Klipp av stjälken och använd blomman som snittblomma.

• När blomningen är över, klipp av blomställningen och låt bladen vissna. Lägg löken mörkt och torrt till våren, då den kan planteras ut. Hyacinten blir en fin, vårblommande trädgårdsväxt medan amaryllisen vattnas och får gödsel under sommaren för att tas in igen frampå höstkanten. Då låter man den vissna ner på en mörk och sval plats innan man börjar driva den för nästa blomning. Den är dock svår att pricka in just till julen.

Maria Snare Johnsson med hyacinter.
Det här är Marias ”ädelstenar” som hon associerar till smaragd och ametist. Det är något lyxigt över färgerna tycker hon.
Annons