Magiskt med mynta – favoritsorter, pyssel och idéer

Det finns många olika sorters mynta – från klassisk pepparmynta till spännande varianter som chokladmynta och äppelmynta. Mynta är inte bara god i te och drinkar, utan också perfekt för pyssel och odling hemma. Du kan till exempel göra en annorlunda sommarkrans, blanda in den i en skir sommarbukett eller ta sticklinga. En lättskött och mångsidig växt som bjuder på både doft och nytta!
Myntan är väldigt dekorativ i rabatten, men pass på, den sprider sig lätt! Så se till att ha rejäla kanter mot gångar, gräs och andra rabatter när du odlar den.
En kruka stoppar myntan från att sprida sig
Mynta sprider sig genom sina rötter och kan snabbt ta över rabatter. Att odla i kruka håller myntan i schack.
6 favoritsorter av mynta
- Vit drakmynta – Täta, vita blomspiror över det mörkgröna bladverket.
- Röd temynta – Fin i såväl rabatt som bukett med sin starka röda färg och stabila stjälkar.
- Variegerad drakmynta – Blommar på sensommaren och hösten med rödvioletta blommor.
- Kungsmynta – Mer känd som oregano, så passar i vilken kryddträdgård som helst.
- Prickig temynta – Stark aromatisk doft av mynta och timjan.
- Rosa temynta – Starkt doftande och rikligt blommande.
4 pyssel med mynta
Myntan lockar till sig pollinatörer och är aromatisk – dessutom är den tacksam att pynta och göra olika arrangemang med. På det dukade bordet gör den sig perfekt då den inte är så hög, så gästerna kan se varandra.
Här får du tips på hur du kan njuta av örten på fler sätt.
1. Skapa en magisk sommarbukett
Den vildvuxna och långa temyntan passar fint i en bukett. Här tillsammans med blommande rundmynta, klematis, höstanemon, violruta och kärleksört.
2. Fina stråhållare till dukningen
Små hållare att sätta på matbordet, sängbordet eller i badrummet kan du göra själv av lera. Kvistar av blommande grönmynta passar perfekt. Du behöver 150 g hobbylera. Skulptera fram tre fina former av leran och släta till med lite vatten. Stick några hål med en grillpinne eller liknande. Låt torka i 1–2 dygn och måla dem, gärna med akrylfärg.
3. Gör en myntakrans
En bordskrans till sommarlunchen är vackert i stället för en bukett i vas. Fäst bladen försiktigt i en halmkrans som ligger stadigt på bordet. Täck med stora blad du hittar, här från höstanemon, och stoppa ner rundmynta och röd bladmynta där det ser fint ut. Några avklippta stjälkar krysantemum fullbordar kransen.
4. Pressa och rama in mynta
När myntan gått i blom är den extra vacker och passar då fint att pressa. Satt mellan två tjocka glasskivor kan man se den under processen, men det går lika bra att pressa mellan två böcker eller i en blompress mellan läskpapper. Rama in efter ett par veckor.
Fler tips vad du kan göra med din mynta
- Pröva att göra glass med mynta – det blir en uppfriskande smak.
- Torka den. Om du har mycket mynta kan du ta tillvara på den genom att torka den. Skörda innan myntan går i blom, då är bladen godast. Bind ihop en bunt stänglar och häng dem upp och ned. Den torkar fort, en vecka brukar räcka. Förvara bladen mörkt och torrt. Vänta med att smula sönder eller mortla bladen tills när du ska använda dem, så behåller de så mycket smak som möjligt. Torkad mynta passar bland annat till lammkött och som te.
- Gör ett enkelt men effektfullt kort. Skär två vågräta streck på ett pappersark och stoppa ner en vacker stjälk av blommande mynta.
Kul att veta
Mynta härstammar från Asien och Medelhavsområdet och ingår i samma växtfamilj som rosmarin och timjan. Den har en lång historia av användning både som medicinalväxt och i matlagning. Mynta är ett växtsläkte i familjen kransblommiga växter.