Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Förvandla en liten balkong till en skön oas

07 maj, 2021 
Anna Jeppsson
Genom att låta balkongen börja redan innanför dörren med ett planteringsbord och med ett snyggt skåp ute på balkongen så känns den större. Denna balkong är bara två kvadratmeter stor men känns som så mycket mer.
Med kluriga lösningar och fiffiga tips kan också en pytteliten balkong kännas mysig och lummig. Se hur Ida får plats med myshörna, sittplatser, planteringsbord och växter på endast två kvadratmeter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Före och efter – se bilder på hur du får plats med allt på balkongen

Liten balkong som ytomptimerats

För att använda ytan på bästa sätt på en liten balkong är det bra att bygga på höjden. Här växer en vit bägarranka intill det smala skåpet som Idas pappa byggt av ett fönster. Eftersom detta är en söderbalkong är det skönt med ett parasoll som fästs i räcket.

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Ida har möblera med ett litet bord och fällstolar från Ikea. På stolen ligger en skön sammetsdyna.

Annons

Före utoptimering av liten balkong

Idas balkong innan hon gjorde sina ändringar.

Idas lägenhet är en etta på 32 kvadratmeter i ett funkishus från 1945 i centrala Malmö. Balkongen ligger i söder och är bara två kvadratmeter. Sidorna på balkongen är av tråkig grönaktig plåt som gör att balkongen ser ännu mindre ut.

Så får du finare väggar eller sidor på balkongen

Ida snickrade små träväggar och klädde i markistyg för att slippa se de fula sidorna på balkongen.

Balkongens sidor består egentligen av riktigt tråkig plåt. För att få det ljust, luftigt och fräscht på ett enkelt sätt har Ida gjort två träramar och spänt vitt parasolltyg, som är vatten- och smutsavvisande, över dem. Tyget har sedan fästs med en häftpistol.

Annons

Ida gjorde två mindre träramar, eftersom det är enklare att hantera än en stor. Ramarna som döljer balkongplåten fästs runt balkongräcket med ståltråd.

Få plats med mycket växter på liten balkong

Ida får plats med mycket plantor på sin lilla balkong.

Även om balkongen är liten finns det plats för många växter. På räcket hänger en snötörel, Euphobia 'Diamond Frost' och på bordet trivs olivträd, smultron och en pelargon. En annan pelargon hänger i en krok och på golvet står en kruka med en liten björk. Björken har Ida grävt upp från familjens lantställe och sedan planterat i en kruka. Binder man bara fast trädet så att det inte ramlar är det en bra grönskande bas på balkongen.

Annons

Tips som ger med utrymme och trivsel på balkong

  • Sudda ut gränsen mellan inne och ute. Ha ett planteringsbord precis innanför dörren, och låt sittpuffen från vardagsrummet bli en liten sommarsoffa ute i solen.
  • Bind ihop. Ida har använt två randiga trasmattor i liknande färger och stil, en på balkongen och en inne.
  • Flytta runt. När fällstolar inte behövs på balkongen kan de användas inomhus som stolar eller sidobord. Ett par tavlor är praktiska insynsskydd, men när de inte används står de skyddade som prydnad i skåpet. Även växter kan må bra av att flytta in och ut. Fuchsian trivs med regn och rusk, dåliga dagar hänger den utomhus och soliga dagar flyttar den in. Ida har två krokar, en ute och en inne, så det är lätt att flytta ampeln. Tomatplantan gillar sol men trivs sämre vid vind och kyla, så även den flyttas.
  • Vitt ger rymd. Insidan på Idas balkong är av grå plåt – men ett par snickrade ramar med vitt markistyg döljer och lyser upp, snabbt och enkelt.
  • Tänk smått. På den lilla balkongen ska det förstås vara små möbler. En sittpuff för utomhusbruk kan stå i skyddat läge intill väggen och vara grunden till en myshörna. Ett smalt skåp kan innehålla saker som är både praktiska och fina att se på. Bordet är minimalt, stolarna kan fällas ihop.
  • Färg och doft. Även om det är liten plats är det trevligt att kunna njuta av mycket färg, doftande växter och sådant som går att äta. En myntaplanta räcker för att sprida doft på hela balkongen och en enda tomatplanta kan ge många solvarma tomater.
  • Maximal grönska. Ett sätt att öka känslan av grönska är att ha en blommig gardin i fönstret. Ida tar vara på alla växter och har sticklingar av murgröna i småflaskor och gräs och vilda blommor i den hängande vasen mitt i fönstret. När myntan blommar klipper hon av blommande kvistar och har på bordet.
  • Solskydd. Har du en solig balkong är det förstås skönt att ha ett parasoll. Vissa parasoll har redan praktiska fästen, andra fästs enkelt på balkongräcket med buntband.
  • Jobba på höjden – få mer yta. Ett smalt högt skåp rymmer mycket småprylar du gärna vill ha nära till hands utan att det ser rörigt ut. Häng saker på väggen, balkongräcket eller i krokar, låt växterna klättra och slingra.

Så får du balkongen att kännas större genom att börja innanför dörren

Ida har ett litet planteringsbord innanför dörren som får det att kännas som att balkongen är större och börjar tidigare.

Planteringsbordet var omålat från början, men Ida har målat det vitt för att förstärka den ljusa känslan. Hyllan under rymmer många krukor och fat. Faten till lerkrukor är ofta dyra, ett alternativ kan vara att samla på sig udda porslinsfat eller göra loppisfynd.

Fällstolen blir bra som extraplats för växterna när den inte används av gäster. På en krok på planteringsbordets gavel finns borste och verktyg, bra att ha nära till hands.

Annons
På golvet under planteringsbordet har Ida ett plastskydd för att skydda mot vatten och jord.
På golvet under planteringsbordet är det praktiskt att ha ett golvskydd i plast, som skyddar mot både jord och vatten.

I fönstret hänger en vas som Idas pappa gjort av tre flaskor, en träram och rep. Ett par blommiga gardiner fyndades på loppis. De förstärker sommar- och växthuskänslan.

Det är enkelt att odla tomater även på en liten balkong.
Det är härligt att kunna plocka solvarma tomater på sin balkong, små cocktailtomater är behändigt att odla. De här stöttas av en ställning, gjord av bambupinnar och ståltråd.

Idas växter är bland andra cissus, tomat, myskmadra, ormbunke, alunrot, fuchsia och pelargoner.

Annons

Vid dörren hänger en mobil som Idas syster Hilda gjort av glittrande pärlor. I den soliga balkonghörnan har Ida använt en sittpuff som hon har inomhus på vintern.

På dynan har hon lagt mormors virkade överkast.

Genom att blommorna och dekorationerna börjar innanför dörren så känns det som att Idas balkong är större.

Ett skåp är praktiskt att ha på balkongen. Här har ida Samlat några favoritsaker på hyllorna.

Ett praktiskt skåp att ha på balkongen.

Trots sitt sofistikerade utseende är fuchsia en riktig ovädersblomma som trivs med regn och rusk – men inte med gassande solsken. Håll den borta från stark sol och duscha den gärna med en sprayflaska.

Annons
Fuchsia ser sofistikerad ut men gillar faktiskt regn och rusk.

Ida har en krok inne och en ute så att fuchsiaplantan kan hängas på den plats där det är bäst för dagen.

Annons