När ska man skörda vitlöken?
Någon gång från slutet av juli och ett par veckor fram är det dags att skörda vitlöken. Utvecklingstiden är cirka 150 dagar.
När blasten börjar gulna har vitlöken bildat klyftor och vuxit i storlek.
Ta upp vitlöken ur jorden och titta
Ta upp en lök och se hur den ser ut. Väntar man för länge med skörden riskerar det skyddande höljet runt klyftorna att lossna.
Vitlök av sorten ’Flavor’. Kom ihåg att lägga undan utsäde till höstens sättning. I september-oktober är det dags att sätta nya vitlökar.
Skörden ser fin ut. Använd gärna en grep när du skördar. De långa rottrådarna gör att vitlökarna sitter riktigt hårt, speciellt i en lerig jord.
Låt vitlökarna torka lite i solen och vädret tillåter. Ett fint sätt att hålla ihop dem är att göra en fläta. Så låt stjälkarna vara kvar.
Torka sedan inomhus och förvara vitlöken i torrt utrymme, helst hängande. Det ska vara mellan 18 och 25 grader och vitlöken bör få torka i ett par veckor. Både stjälk och skal ska vara helt torra.
Kom ihåg att aldrig lägga torkad vitlök i kylen, på grund av fukten i kylen börjar den lätt gro och kan dessutom mögla.