Lär dig allt om att odla passionsblomma

En ranka av passionsblomma växer på en uteplats.

Plantera flera olika sorters passionsblommor tillsammans så får du en färgstark blomning.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Passionsblommans skönhet är svårslagen. Får växten en stor kruka, bra jord, vatten och näring kommer den att producera blommor hela sommaren. Ge den en plats på fönsterbrädan, balkongen, i uterummet eller i trädgården – och bli förförd av prakten.

Passionsblomman med sina fantastiska färger och former fascinerar oss mycket. Och inte bara oss, insekter och djur lockas också och tar hand om pollineringsbiten. Som krukväxt hos oss är den blå passionsblomman vanligast.

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

6:30

Efter reklamen: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

(6:30)

Den har underbara blommor, men får inte ätliga frukter. De brunaktiga små frukter som vi kan köpa och äta kommer från Passiflora edulis. Det finns sällan plantor att få tag på. Vill man odla dem måste man dra upp dessa från frö.

De är enkla att så och odla men det är ovanligt att kunna få fram frukter här i Sverige, det kräver ett annat klimat. Men precis som men den blå passionsblomman är den värd att odla för blommornas skull.

Blå passionsblomma i full blom.

Blå passionsblomma, Passiflora caerulea, är den som är vanligast som krukväxt. Den kan bli upp till tre meter hög och klarar några minusgrader.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Det finns ungefär 500 olika arter av passionsblomma. Runt hundra av dem får frukter och av dem är ungefär fyrtio ätliga och goda. Det finns också giftiga passionsblommor.

Så kom passionsblomman till Europa och dess kristna symbolik

När djupt religiösa munkar och präster hittade passionsblomman i tropiska Sydamerika på 1500-talet blev de betagna och tittade djupt in i den vackra blomman. De lade sina kloka huvuden ihop och såg Jesus lidande på korset i blomman, hela passionshistorien fanns där enligt dem. Och så fick växten sitt namn, Kristi korsblomma, men idag är passionsblomma det officiella namnet.

Passionsblommor kan se ut på många olika sätt. Denna påminner om en badmintonboll till formen.

Passionsblommor kan se ut på många olika sätt. Formen på den här påminner lite om en badmintonboll.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Den religiösa världen skrev avhandlingar och funderade mycket på symboliken. Andra tolkade passions som kärleksliv och tillverkade verkningslösa droger som skulle väcka kärleken till liv.

Den lilablå passionsblomman 'Connor Calien'.

'Connor Calien' togs fram 2005. De lilablå blommorna kan bli upp till 10 centimeter i diameter.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Det prästerna och munkarna såg i blomman var bland annat Jesus kors, hans törnekrans, tio apostlar, fem sår och tre spikar. 1753 beskrev Linné tjugofyra arter av växten. Under 1800-talet hittades många fler nya arter.

Nu började man också förädla växten, både för att få fram nya frukter och nya blommor. Det arbetet fortgår, då och då dyker det upp nya härliga sorter som vi kan njuta av.

Passionsblomman 'Byte'.

'Byte' blommar normalt från juni till oktober. Den trivs bra på en lugn och varm plats ute på sommaren. Övervintras ljust och svalt inne.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

Lyckas med att odla passionsblomma hemma

  • Odla i stor kruka ute och inne. Passionsblomman tål inte frost, lyft inte ut den förrän frostriken är över.
  • Vattna regelbundet. Jorden ska bara torka upp lätt mellan vattningarna. Ge näring en gång i veckan under sommarhalvåret. Välj näring för blommande växter, annars producerar växten för mycket blad på bekostnad av blomningen.
Den röda passionsblomman 'Red Margaret'.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

  • Får växten utrymme, vatten och näring kommer den att växa kraftfullt. Rankorna kan bli tre meter långa och behöver något att klättra på.
  • Om du har haft växten ute ska du ta in den på hösten. Den blå passionsblomman tål frost och några minusgrader, och kan överleva vintern ute om den täcks. Annars vill passionsblomman helst övervintra svalt i en temperatur på 10-15 grader. Nu behöver den inte näring och bara lite vatten.
Den vackra passionsblomman 'Shirley'.

'Shirley' är en kompakt planta som blommar tidigt med underbara blommor.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

  • Beskär de långa rankorna hårt i mars och ställ gärna växten svalt så skjuten den fart och bildar knoppar. Den blommar på årsskotten. Passa på att ta sticklingar från rankorna så får du nya fina passionsblommor.

Så passionsblomma med frö från frukten i butiken

En mogen passionsfrukt på ett träd.

Foto: Karen Elise och Lars Lindberg

  • Du kan ta frön från riktigt mogna frukter som kan köpas i butiken. Skrapa ut frön från fruktköttet, lägg i en skål med ljummet vatten några timmar för att separera fröna från fruktköttet. Lägg på ett papper för att torka. Så dem på vanligt sätt, efter 2-3 veckor kan det börja spira, placera då ljust.
  • Du kan också köpa frön från fröfirmor på internet.