Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Lyckas odla i sommarstugan – utan att vara där hela sommaren

31 aug, 2021 
Kerstin Holmberg
På en liten yta och med hjälp av växthus och skugga odlar Elin på distans i sommarstugan.
Växthuset hade använts som förråd när Elin kom hit. Inne i växthuset skördar hon mängder av tomater och andra godsaker, allt i granarnas skugga.
Elins sommarstuga ligger på en halvskuggig tomt. Här tillbringar hon några sommarveckor och långt ifrån varje helg. Utan vattningshjälp lyckas hon ändå odla massor av grönsaker och sommarblommor vid skogsbrynet i Södermanland.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För åtta år sedan började Elin odla kryddor, tomater, paprika och gurkor på sin balkong. Hon skördade det ena godare än det andra, fick blodad tand och ville kunna odla mer.

I februari 2018 hittade hon och hennes sambo Johan en liten stuga på en skogstomt som ligger mellan Hälleforsnäs och Malmköping. Här skulle Elin odla och döpte sin trädgård till Lilla skogsträdgården. Nu gällde det att hitta strategier för att fixa odlingen på distans.

’Indigo Rose’ ger härligt mörka tomater som både är goda och snygga i salladen.
’Indigo Rose’ ger härligt mörka tomater som både är goda och snygga i salladen.

– Tomten är egentligen inte idealisk för odling. Den är ganska skuggig, säger Elin. Men det har gått jättebra med grönsakerna och blommorna ändå. Jag kan vara borta från min trädgård ett par veckor i sträck utan att växterna börjar må dåligt. Det är fantastiskt!

Annons
TV: Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bärBrand logo
TV: Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bär

Stor skörd på liten yta

Elin säger att hon hade mer tur än hon visste när hon köpte stugan i skogsbrynet. Jorden är lerig och håller fukt, den vandrande skuggan från skogen gör att jorden inte torkar ut så fort i gassande sommarsol.

Här finns en gammal brunn som Elin använder att vattna med. Dessutom har hon förvånansvärt lite problem med djur och sniglar trots att odlingen ligger i skogen.

’Tigrella’ får vackert randiga och goda tomater.
’Tigrella’ får vackert randiga och goda tomater.

– Och så fanns här ett litet växthus, berättar hon. Det användes som förråd då. Där odlar jag massor av tomater. Förra året fick jag 25 kg på tolv plantor, dessutom paprikor, gurkor och auberginer – ändå är växthuset bara fem kvadratmeter. Det känns väldigt exotiskt att kunna odla tomater mitt i barrskogen. Jag har en solcellsstyrd bevattning som klarar vattningen när jag inte är i stugan. Utan den hade distansodlingen inte fungerat.

Annons

Så i stan, skörda vid sommarstugan

Elin tänker noga på var hon sätter sina växter. Torktåliga kryddor får växa på soligaste stället. Resten planterar hon både i markbäddar och odlingslådor. Hon jordförbättrar med kogödsel och täcker alltid jorden med gräsklipp för att behålla fukten. Hon gödslar också med nässelvatten och guldvatten.

Squash är roligt att odla eftersom det blir så stora skördar.
Squash är roligt att odla eftersom det blir så stora skördar.

– Jag märker ingen skillnad på att odla i marken eller lådor, säger hon. Allt går lika bra så länge jorden håller tillräckligt med vatten. Elin har gått ett par kvällskurser och läst många odlingsböcker. Med de kunskaperna i botten provar hon sig fram till hur hon vill jobba och vad som passar platsen hon hamnat på. Odling är personligt tycker hon.

Annons

Här odlar jag

Elin odlar i sin sommarstuga.

Namn: Elin Fältskog.
Familj: Sambo Johan.
Gör: Har nyligen börjat en trädgårdmästarutbildning.
Var: Bronäs i Södermanland.
Storlek: 3 500 kvm skogstomt. Odlat på 30 kvm, och i växthuset på 5 kvm.
Zon: 3, mikroklimat zon 2 i det skyddade skogsbrynet.
Favoritväxt: Tomater, exempelvis bifftomaten ’Brandywine’ och F1-hybriden ’Paola’.
Instagramkonto: @lilla_skogstradgarden

Hennes odlingsår börjar tidigt på våren i lägenheten på 60 kvadrat i Stockholm. Här drar hon upp mängder av växter till sin balkong och till trädgården vid stugan.

– Det går bra att dra upp plantor i vår lilla lägenhet. Jag använder alla fönster, har en hylla i köket och flyttar ut en del växter på balkongen efter hand.

Auberginerna trivs bland tomater och paprika.
Auberginerna trivs bland tomater och paprika.

Vid sin sommarstuga sår hon spenat tidigt och i maj går flyttlasset från lägenheten med alla förodlade plantor. Tomater är den ohotade favoriten. Och så tycker hon mycket om kålrabbi, potatis och morötter. De håller länge i kylskåpet och det går att laga mycket god mat av dem.

Annons

– Det är underbart att gå ut i trädgården och plocka mat. Jag har så jag kan skörda långt in i oktober. I några månader är vi helt självförsörjande på grönsaker, berättar hon.

Blommor är ett måste. Ringblommor och luktärter räcker till buketter både i sommarstugan och att ta med hem till stan.
Blommor är ett måste. Ringblommor och luktärter räcker till buketter både i sommarstugan och att ta med hem till stan.

Frostvakten är viktig för odlingen

De skyddade odlingarna på balkongen i stan ger tidiga skördar. Förra året kunde hon njuta av egenodlad spetspaprika och chilipeppar ’Padrone’ redan till midsommar.

Balkongodlingarna måste också klara sig utan hennes närvaro emellanåt. För att växterna inte ska torka ut täcker hon jorden och håller den fuktig genom att sticka ned uppochnedvända, vattenfyllda PET-flaskor i den.

Annons

Den mest kritiska perioden i Lilla skogsträdgården inträffar under senvår och tidig sommar när plantorna är små och kalla nätter hotar. Då kan det dröja ett par veckor innan Elin hinner åka till sin trädgård.

Hon måste förlita sig på att frostvakten i växthuset och bevattningen fungerar. Hon täcker sina växter med fiberduk och håller tummarna. Hittills har allt gått bra.

Skördedags av tomater, chili, paprika, mangold, squash och blommor. Lilla skogsträdgården levererar.
Skördedags av tomater, chili, paprika, mangold, squash och blommor. Lilla skogsträdgården levererar.

– Men det är så klart lite läskigt varje gång jag måste lämna trädgården mer än någon vecka och det händer förstås ofta eftersom jag inte bor där. Jag är så glad att växterna klarat det, säger Elin.

Annons

I början av året bytte hon liv och började på en tvåårig utbildning till trädgårdsmästare. Innan jobbade hon Statens försvarshistoriska muséer.

En låda tomater att ta med till stan. De äts färska och lagas till på olika sätt. Överskottet hamnar i frysen. Den orange bifftomaten heter ’Brandywine’
En låda tomater att ta med till stan. De äts färska och lagas till på olika sätt. Överskottet hamnar i frysen. Den orange bifftomaten heter ’Brandywine’

– Det har varit så kul med odlingarna att jag bestämde mig för att jag vill jobba inom trädgårdsnäringen. Det är underbart att djupdyka i odlingskunskaperna ända ned på cellnivå. Odlingen har gett mig så mycket och jag ser fram emot att utveckla min trädgård på distans under lång tid framöver.

Annons

Så lyckas du med distansodling och skörd vid sommarstugan

Elin täcker jorden med organiskt material för att behålla fuktigheten.
Elin täcker jorden med organiskt material för att behålla fuktigheten.

Utomhusodling på distans

  • Lådor och odlingsbäddar ute ska ha markkontakt.
  • Ta hand om jorden så den blir fuktighetshållande.
  • Täck jorden med organiskt material, det håller kvar fukten.
  • Lägg inte dina odlingar där det är full sol hela dagen. Då torkar jorden ut snabbt. Skuggan hjälper till vid distansodlingen.
  • Prova dig fram. Det som inte fungerar hos någon annan kan fungera hos dig. Grönsaker och blommor kan klara sig bra även om förutsättningarna där du odlar inte lever upp till vad som generellt rekommenderas.
  • Skydda små plantor med fiberduk på våren om du måste lämna trädgården.
  • Välj växt efter läge. Sätt de som tål torka där det är soligast.

Odla i växthus på distans

  • Ordna en fungerande bevattningsanläggning.
  • Täck jorden i huset med gräsklipp.
  • Använd en frostvakt innan nätterna blir tillräckligt varma. Du kan till exempel använda kupévärmaren till bilen.
  • Växthuset ska inte ligga i full sol för många timmar om dagen. Lätt, vandrande skugga är bra.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

TV: Plantera och odla sparris – så lyckas du!Brand logo
TV: Plantera och odla sparris – så lyckas du!
Annons
Annons