Lästips: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Odla till sommarens buketter

03 maj, 2021 
AvKarina Demuth
En brunkande sommarrabatt.
Här prunkar det för fullt i de upphöjda rabatterna. Blommorna når sin fulla höjd på några månader.
Drömmer du också om en trädgård full med blommor där du kan plocka obegränsat med buketter – hela sommaren? Här får du Charlottes bästa tips!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Romantiska och praktfulla blomsterrabatter som rymmer tillräckligt med blommor för att kunna plocka stora buketter. Och inte bara för eget bruk, utan även för att dela med sig. Det var vad Charlotte Weimann ville ha när hon och familjen tog över tog över Fuglebækgaard på Själland i Danmark.

Men trädgården, med sin stora gräsmatta, var allt annat än blomstrande. Tre år senare har Charlottes dröm blivit verklighet.

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Nu säljer hon blommor både till privatpersoner och företag och ordnar workshops i bukettbindning. Och allt tack vare överflödet i hennes egen trädgård.

Annons

Bra jord och gränser är viktigt för blommande rabatter

För att få till en överdådig och lättskött blomrikedom har Charlotte låtit gräva upp gräsmattan och anlagt flera rabatter. Hon jordförbättrar med kompost eller färdigköpt jord, gödslar med organisk näring och vattnar mycket.

En bukett med luktärt, vädd, sommarriddarsporre och lejongap.
Tänk att kunna plocka in en sådan här bukett från den egna trädgården! Här samsas bland annat luktärt, vädd, sommarriddarsporre och lejongap.

– Det krävs mycket mer näring än man tror. Alla rabatter mäter 1x5 meter. På så sätt kommer man enkelt åt från båda sidor.

Annons

Några av rabatterna har träramar som stänger ute gräset. Det är lättare att sköta och jorden värms upp tidigare på våren. Å andra sidan krävs det mer vattning, en upphöjd rabatt torkar ut snabbare. Men fördelarna är fler tycker Charlotte.

Så får sommarblommorna längre säsong

Det enklaste och billigaste sättet att skapa en blomsterträdgård är att satsa på sommarblommor. Snabbast går det om man försår dem inomhus och sedan planterar ut dem med lämpligt avstånd mellan plantorna.

För att förlänga växtsäsongen börjar Charlotte förså inne redan i februari:

Charlotte Weimann visar hur man binder en bukett med spiralteknik.
Charlotte binder en bukett med spiralteknik. Vrid buketten samtidigt som du lägger till blommor.

– I slutet av mars, så snart plantorna har grott, ställer jag ut de tåligaste växterna i växthuset, till exempel blåklint, vildmorot och sommarriddarsporre.

Annons

I mitten av april planterar hon ut de här lite tuffare sommarblommorna i rabatterna.

– Men först efter att jag har vant dem vid utomhusklimatet genom att växelvis låta dem stå inne och ute under en vecka.

De som är lite känsligare och inte tål kyla får stå kvar inomhus under växtbelysning. Men i mitten av maj, när risken för frost är minimal, får även de komma ut efter att de anpassats gradvis till utelivet.

Sommarbukett med bland annat dahlia, sommarflox, blåklint och vildmorot.
Sommarbukett med sommarflox, blåklint, jungfrun i det gröna, vildmorot, dahlia, vallmokapslar, ringblomma, kungsljus, sommarriddarsporre och röllika.

Charlotte direktsår även i rabatterna. Många ettåriga och tvååriga växter är dessutom duktiga på att självså sig, och det kan man utnyttja när man efter några säsonger lärt sig känna igen de olika småplantorna som tittar upp under våren.

Annons

Så odlar du sommarblommor: Gödsla, vattna och täck med kompost

På våren när plantorna växer lägger Charlotte på ett nytt lager kompost. Det hjälper till att hålla ogräs borta och ger massor med näring.

– Förutom kompost använder jag också gödsel. Ungefär varannan vecka på luktärterna och i resten av rabatterna en gång i månaden. Då använder jag till exempel ko- eller hönsgödsel, och det är verkligen effektivt.

En rabatt med sommarblommor i full blom.
Skörda dina sommarblommor i omgångar. Klipp långa stjälkar till buketterna. Ju längre ner du klipper, desto längre blir de nya skotten. Kom bara ihåg att klippa ovanför ett nytt bladfäste.

Charlotte vattnar med droppslangar som är nergrävda i rabatterna. Ogräs rensar hon för hand, men eftersom hon har planterat i ogräsfri jord finns det inte särskilt mycket. Skadedjur är inte heller något problem.

Annons

– Det beror nog på att det finns en stor biologisk mångfald i trädgården och att jag är flitig med vattning och gödsling. Växterna är starka och har god motståndskraft.

En blommande rabatt.

Blommorna lockar till sig insekter. Fågelbaden i trädgården hjälper till att öka antalet insektsätande småfåglar, vilket är bra om man vill slippa bladlöss. Under sommaren täcker hon jorden med lite mer kompost.

– När blomningen är över i oktober-november täcker jag med ett lager kompost igen. Efter den behandlingen är jorden mer eller mindre redo när våren kommer, avslutar Charlotte.

Så gör du en enkel blomsterbädd till sommarblommorna

  • Mät upp brädorna och kolla att vinklarna går ihop som du tänkt dig. Den färdiga ramen har måtten 1 x 5 meter.
  • Placera brädorna i rabattens kanter och skruva ihop dem med vinkeljärn och skruvar.
En enkelt blomsterbädd du kan bygga själv.

Bygg ett växtstöd till blomsterbädden

  • Luktärt och andra högväxta skönheter behöver något att klättra på eftersom de kan bli upp till två meter höga. Banka ner metallstolpar i jorden vid kortsidorna av ramen och spänn upp ett nät mellan dem.
Annons