Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Odla, torka och arrangera evighetsblommor: eterneller

01 sep, 2021 
Bente Halkjær
Marie Kasimir
Torkade blommor hänger uppochned.
Håll sommarkänslan levande – odla växter som passar att torka till eterneller! Vi guidar praktiskt och listar en rad färg- och formstarka blommor till buketter med lång hållbarhet. Och bjuder på några fina arrangemang att inspireras av!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Från vår till tidig höst hinner man bli bortskämd med färska blommor på bordet. Vilda blommor och vackra gräs som plockats på kvällspromenaden och alla snygga blommor, kvistar och blad som trädgården levererar.

Kanske har du också besökt en blomsterfarm – inte minst för upplevelsens skull – och kommit hem med famnen full av handplockade favoriter. Vill du förlänga säsongen kan du satsa på torkade blommor.

Se också: Bind en fin krans med torkade blommorBrand logo
Se också: Bind en fin krans med torkade blommor

Torkade blommor är trendigt igen

Trenden med torkat är här igen och blommorna kan du odla själv. Ta vara på sommarens överflöd så får du mycket tillbaka i form av eterneller som kan användas i fina buketter och arrangemang i höst. Blommor som kan torkas utan att tappa färg eller form brukar räknas som eterneller, och det finns en mängd blommor och snygga gräs som passar in på den beskrivningen, både bland ettåriga (annueller) och fleråriga (perenna) växter.

Annons

Några vanliga är jätteeternell, rips och lin. Mer ovanliga förslag är brudslöja, lövkoja och blåklint. Det är inte bara blommorna som är värdefulla, även fröställningarna kan vara fina att ta in och torka. Vallmons frökapslar hör kanske till de allra vackraste. Även om eterneller kallas evighetsblommor varar de inte för evigt, men de håller sig fina riktigt, riktigt länge.

Om du drar upp egna eterneller kan du odla ettåriga växter på tomma ytor i rabatter och odlingsbäddar. Eller så dem i rader i en egen snittblomsrabatt. En solig växtplats och god trädgårdsjord passar de flesta ettåriga blommor. Vissa sorter behöver förodlas inomhus på våren, men många går utmärkt att direktså på växtplatsen. Läs på fröpåsen vad som gäller.

Du kan också förodla småplantor för att ge växterna en snabbare start. Kom ihåg att småplantor som dragits upp inne behöver avhärdas innan de planteras ut. Och plantera inte ut förrän risken för frost är över. Fleråriga växter som ska bli eterneller kan du göra plats för i dina perennrabatter – lättskött och praktiskt, då har du tillgång till eterneller år efter år. Kanske har du redan några lämpliga i dina rabatter?

Annons

Brudslöja, blå bolltistel, rysk martorn, röd solhatt och röllika är några vanliga perenner som funkar bra till torkning. Även rosor är fina att torka. När du torkat blommorna börjar det roligaste, att sätta ihop dem till fina arrangemang – buketter, kransar och dekorationer.

Torkade blommor i vas utan vatten

Denna spiralbundna bukett med en härlig blandning av torkade växter håller sig fin under lång tid.

En bukett med torkade blommor i en vas utan vatten.

Här finns jätteternell, risp, vallmokapslar, blodtopp, jungfrun i det gröna, vildmorot, törel och slöjsilja. Att några av blommorna har korta stjälkar spelar ingen roll – de har ju inget behov av vatten.

15 växter som blir fina eterneller

Blårisp, Limonium sinuatum

Den här växten är som gjord för att torka och finns dessutom i många härliga färger. Känn inga begränsningar, du hittar säkert en blårisp som matchar övrigt i din torkade bukett. Ettårig.

Annons

Curryeternell, Helichrysum italicum

Sprider en kryddig, curryliknande doft i trädgården. Odlas ofta för det silvergrå bladverket men får även gula blommor som passar bra att torka. Perenn, C.

Hortensia, Hydrangea

Jättefin att torka. Hortensia finns i många arter och sorter och i flera fall ändras blomfärgen under säsongen. De torkade blommorna är mycket hållbara, men ska du använda dem till kransar är det bäst att binda kransen medan blommorna är färska, som torkade förlorar de sin spänst och blir sköra. Buske.

Olika blommor som passar bra att torka.
Vänstra spalten: risp, dvärgdarrgräs, curryeternell, jätteeternell, darrgräs, sandeternell, harsvans, gräsvippa. Högra spalten: Musselsyska, roseneternell, sommarriddarsporre, frökapsel av vallmo, prydnadslök, ljung, lavendel, råg, jätte-eternell, frökapsel av stjärnvädd.

Darrgräs, Briza media

Gräs av olika slag ger en lätthet i rabatten likväl som i buketter eller kransar, där darrgräs med sina små klockformade ax är särskilt fint. Det finns flera arter i släktet, till exempel stort darrgräs, vanligt darrgräs och dvärgdarrgräs. Perenn, B.

Annons

Jätteeternell, Xerochrysum bracteatum

Med blommor i flera underbara färger/färgställningar. Håller fantastiskt bra efter torkning. Ettårig.

Judas penningar, Lunaria annua

Blommar i juni, men som torkad i buketter är det den skulpturala formen på skalen kring fröna som lockar. Gör sig mycket bra till blommor. Ett- eller tvåårig.

Jungfrun i det gröna, Nigella damascena

Charmig och lättodlad sommarblomma med ett dillikt bladverk. Läcker som snittblomma och de coola frökapslarna är en höjdare i torkade arrangemang. Ettårig.

Lavendel, Lavandula angustifolia

Fin som kantplanta i rabatterna. Mycket lämplig till torkning. Både den blå färgen och doften bevaras. Perenn, C.

Lin, Linum

Linblommorna är söta och gör sig bra även som torkade.
Linblommorna är söta och gör sig bra även som torkade.

Egentligen är lin en nyttoplanta vars frön används i hushållet medan stänglarna kan användas som råvara vid textiltillverkning. Men de små blå blommorna är värda att odla enbart för sitt prydnadsvärdevärde och att torka till arrangemang. Ettårig.

Annons

Musselsyska, Molucella laevis

Kallas även Irlands klockor och är en sommarblomma som blir meterhög. Längs stänglarna kommer klockformade foderblad kring små vita blommor. Ettårig.

Slöjsilja, Ammi majus

Praktfull växt med sirliga vita spetsliknande blomflockar. Jättefin i sommarens rabatter och i buketter, både färska och torkade. Kan torkas medan den är i full blom. Ettårig.

Sommaraster, Callistephus chinensis

Med sina klara färger är sommaraster en fröjd i sensommarens buketter. Men prova också att torka några av blommorna och kombinera med vackra gräs i enkla torkade arrangemang. Ettårig.

Sommarriddarsporre, Consolida orientalis

Sommarriddarsporre passar bättre till torkning än vad man kan tro. Finns i flera färger som bevaras utmärkt.
Sommarriddarsporre passar bättre till torkning än vad man kan tro. Finns i flera färger som bevaras utmärkt.

När man ser den bedårande riddarsporren i fullt flor är det inte torkning man tänker på. Men faktum är att den här blomman torkar mycket vackert och blomfärgerna bevaras bra. Finns i flera färger. Ettårig.

Stjärnvädd, Scabiosa stellata

Titta nära så du kan fascineras av hur stjärnvädden får ett helt annat uttryck när blomman vissnar och de spännande geometriska frökapslarna visar upp sig.
Titta nära så du kan fascineras av hur stjärnvädden får ett helt annat uttryck när blomman vissnar och de spännande geometriska frökapslarna visar upp sig.

Fin sommarblomma på höga stjälkar. Sorterna ’Ping Pong’ och ’Drumstick’ trollar efter blomningen fram de vackraste fröställningar man kan tänka sig. Ettårig.

Annons

Trädgårdskantlök, Alllium ’Millennium’

Klotrunda blomställningar, vackert bladverk som inte vissnar ner i samband med blomning samt lång blomning, juli–september. För de egenskaperna fick den här sorten utmärkelsen Årets Perenn 2021. Dessutom passar den mycket bra att torka till eternell. Perenn, C.

Zinnia, Zinnia elegans

Finns i många varianter – enkelblommande och fyllda, enfärgade och flerfärgade. Jättefin snittblomma som är vacker även i torkat tillstånd. Ettårig.

Torkad bukett – så gör du

En torkad bukett inslagen i papper.

En extra hållbar bukett är kul att ge bort i present. Bind buketten av de blommor du har. Vi använde torkade blommor och fröställningar av jätteeternell, musselsyska, lin, stjärnvädd, vallmo, lavendel, råg, prydnadslök, curryeternell, sandeternell, sommarriddarsporre och darrgräs.

Vacker väggkrans av torkade blommor

Väggkrans av torkade blommor.

Du behöver

 • Jätteeternell
 • Darrgräs
 • Risp
 • Harsvans
 • 1 halmkrans, cirka 18 centimeter i diameter
 • Spoltråd eller myrtentråd (välj gärna en färg som harmonierar med kransens växter)
 • Band, inte för smalt 4 knappnålar

Så här gör du en torkad väggkrans

 1. Klipp växternas stjälkar till 3 centimeter längd. Sortera dem i buntar efter sort.
 2. Fäst spoltråden i kransstommen genom att vira den några varv runt stommen.
 3. Gör en liten bukett av 4–5 blommor och bind fast på kransen.
 4. Bind sedan fast 1–2 blommor i taget vid kransen. Fortsätt tills drygt 3/4 av kransen är klädd med blommor. Kom ihåg att även täcka kransstommens sidor med blommor. Fäst spoltråden genom att vira den några varv runt kransen.
 5. Sätt fast bandet på kransens baksida med två knappnålar. Klä sedan kransstommens tomma del genom att vira bandet, lite omlott hela vägen tills stommen inte längre syns.
 6. Klipp av bandet och fäst det med två knappnålar på baksidan.
 7. Fäst ett band för upphängning i kransen.

Torka blommor – så här gör du

Torkade blommor i en hink.
Tveka inte att blanda hejvilt. Resultatet kan bli hur lyckat som helst. Här är en charmig mix med bland annat prydnadslök, sommarriddarsporre, jungfrun i det gröna, sommaraster, tagetes och skärmvädd. Denna bukett kan man njuta av länge.
 • Plocka blommorna nyutslagna en dag när det är torrt väder och växterna inte är fuktiga.
 • Ta bort de nedersta bladen och samla blommorna i buntar, sort för sort.
 • Sätt ett gummiband runt blomstjälkarna. Du kan använda snöre, men efterhand som stjälkarna torkar blir de tunnare och snöret riskerar att glida av.
 • Fäst ett snöre i gummibandet för upphängning.
 • Häng blombuntarna upp och ner inomhus i ett torrt rum med god ventilation. Det får även gärna vara mörkt för att blomfärgerna inte ska blekna för mycket.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons